Hatharom / Blog / Bejegyzések
Van Gaal érkezése egyenlő Rooney halálával?
Ahogyan az várható volt, Louis van Gaalt kinevezték a Manchester United menedzserének. A világbajnokság után belevághat a nagy projektbe, a...

Ahogyan az várható volt, Louis van Gaalt kinevezték a Manchester United menedzserének. A világbajnokság után belevághat a nagy projektbe, a gyengélkedő angol rekordbajnok megreformálásába.

A holland szakember híres ellentmondást nehezen tűrő, szigorú személyiségéről. Emiatt kellett mennie a Barcelonától és a Bayern Münchentől is, noha mindkét csapattal duplázott hazai porondon az első szezonjában, de ezeket a sikereket nagy személyes csaták övezték.

Van Gaal eddigi karrierje során rendre összetűzésbe került a világsztárokkal: például a Barcában Rivaldóval, a Bayernben Franck Ribéryvel. "Az a problémája, hogy nem Istennek tartja magát, hanem az Isten atyjának. Mielőtt a világot megteremtették, Louis már ott volt" - mondta róla Uli Hoeness, a bajorok (ex)elnöke.

Vajon mire megy Van Gaal a krízis sújtotta Manchester Unitednél? És ki lesz a renitens? Egyértelmű: Wayne Rooney. Az angol válogatott támadó az a játékos a Vörös Ördögöknél, aki nem szokta befogni a száját és nem mindig áll be a sorba, Sir Alex Fergusonnak jó néhányszor meggyűlt vele a baja. Rooney az elmúlt négy évben kétszer fenyegetőzött távozásával. Kétszer meggyőzték a maradásról új szerződéssel, másodjára megkapta az angol labdarúgás történelmének legjövedelmezőbb kontraktusát.

Óriási kérdés, mi lesz akkor, ha egymásnak feszül a két ego. Rooney a klub egyik, ha nem a legfontosabb játékosa, hiába akart többször lelépni, nagyon nehéz elképzelni őt a Manchester Uniteden kívül. Nemanja Vidics távozásával biztosnak tűnt, hogy megkapja a csapatkapitányi karszalagot. Viszont Van Gaal kinevezésével Robin van Persie kerülhet előtérbe, a jelenlegi holland szövetségi kapitány honfitársának adná a posztot. Előbbi ezer szállal kötődik a klubhoz, jobban megérdemelné, utóbbi első szezonjában bajnoki címet nyert a Unitednek, a másodikban sérülések hátráltatták.

Van Gaal minden bizonnyal Van Persie-t szánja első számú csatárnak, és vagy megpróbálja összehangolni a két sztárt a pályán, Rooneyt visszavont szerepkörben, vagy utóbbit a padra száműzi. Vagy meglépi a szinte elképzelhetetlent, eladja a játékost. Érdekes szezon elé nézünk.