Manchester United

Kinevezték Van Gaalt, Giggs lesz a segítője - hivatalos

Hétfő délután a Manchester United bejelentette, hogy Louis van Gaal lesz a csapat menedzsere a következő szezontól. Ryan Giggs marad az Old Traffordon a holland asszisztenseként.

Az MU Facebook-oldala üdvözölte az új menedzsert

A United közleménye szerint a 62 éves holland szakember hároméves szerződést írt alá. Első számú segítője Ryan Giggs lesz, stábjában helyet kap még két honfitársa, Frans Hoek és Marcel Bout.

Louis van Gaal 1986-ban az AZ Alkmaar-nál kezdte edzői karrierjét, majd az Ajaxot, a Barcelonát és a Bayern Münchent irányította, illetve második periódusát tölti a holland válogatott kispadján. Az Ajaxszal 1995-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját, holland, spanyol és német bajnok volt csapataival.

Van Gaal kinevezése nem meglepetés, régóta sejteni lehetett, hogy benne látják az ideális jelöltet a Manchester United vezetői. A szigorú mesterre óriási munka vár, életet kell lehelnie és alapjaiban kell megreformálnia a Sir Alex Ferguson tavalyi visszavonulása óta haldokló csapatot. Mint ismert, 2013-ban David Moyest nevezték ki Sir Alex utódjául, de az Evertontól érkezett skót nem tudott felnőni a feladathoz, áprilisban menesztették, a szezon utolsó négy meccsén Ryan Giggs irányított játékosedzőként.

Van Gaal jelenleg a holland válogatott szövetségi kapitánya, már régóta nyilvános, hogy a világbajnokság után elköszön az Oranjétől, Guus Hiddink lesz az utódja. A torna után nekivághat az angol rekordbajnok újbóli felvirágoztatásának.

"Louis van Gaal a jelen labdarúgásának egyik legkiemelkedőbb edzője. Rengeteg dolgot elért pályafutása során, az Old Trafford méltó színpadot biztosít neki ahhoz, hogy új fejezet írjon a Manchester United történelmébe" - nyilatkozta Ed Woodward ügyvezető igazgató.

"Mindenki nagyon izgatott, új szakasz kezdődik a klub történelmében. Louis van Gaal bajnokságokat és kupákat nyert szerte Európában, a múltja és egész karrierje miatt tökéletes választás számunkra. Lenyűgözött az intelligenciája, a feladathoz való lelkiismeretes hozzáállása és a szorgalma. Nagyon várom a közös munkát" - fűzte hozzá a klubvezető.

A klub legendája, Ryan Giggs marad a Vörös Ördögök kötelékében, de 40 évesen felhagy az aktív futballal, mostantól edzői karrierjére koncentrál, Van Gaal első számú segítője lesz. "Nagyon örülünk, hogy Louis Ryant választotta segítőjének. Ryan kapcsolata a klubbal több mint két évtizedet ölel fel, tudása és tapasztalata nagy hasznára lesz Luisnak. Ráadásul fantasztikus lehetőséget jelent ez a helyzet Ryannak, egy világklasszis szakembertől tanulhat, egy olyan menedzsertől, aki a támadófutballra épít, és hisz a Manchester United fiataljaiban" - szögezte le Woodward.