Hatharom / Blog / Bejegyzések
Ki lesz Anglia Luis Suáreze?
Brazíliának van egy Neymara, Argentínának Lionel Messije, Portugáliának Cristiano Ronaldója. Olaszországnak Andrea Pirlója,...

Brazíliának van egy Neymara, Argentínának Lionel Messije, Portugáliának Cristiano Ronaldója. Olaszországnak Andrea Pirlója, Hollandiának ott van Robin van Persie és Arjen Robben, a németeknél kis túlzással bárki lehet kulcsember. És Uruguaynak van egy Luis Suáreze - az angol válogatottban viszont senki sem tudott vezérré válni, nemcsak a mostani világbajnokságon, hanem az utóbbi néhány nagy világversenyen. Az imént felsorolt szupersztárok miatt rásüthetik az egyszemélyes csapat bélyeget az adott válogatottra, de a különbséget is jelenthetik. Pontosan úgy, ahogy Luis Suárez brillírozott Anglia ellen. A Premier League gólirálya, az Év játékosa hatástalanította az angol védelmet. Műtét után, közel sem százszázalékosan. Suárez-Anglia: 2-1.

A Liverpoolban már régóta hangoztatják, hogy a saltói születésű kiválóság egy szinten mozog Lionel Messivel és Cristiano Ronaldóval. Mások Neymart, Zlatan Ibrahimovic-ot, Franck Ribéryt, Arjen Robbent, Andrés Iniestát, vagy Andrea Pirlót emlegetik az említett duóval egy lapon. De egy közös ezekben a játékosokban: egyikük sem angol. A 2013-as Aranylabda 23 fős listáján a walesi Gareth Bale képviselte Nagy-Britanniát. Róla tudjuk, hogy képes meccseket eldönteni, a Tottenhamben számtalanszor, és a Real Madridban is bizonyította.

Anglia híresen rosszul teljesít a hagyományos futballhatalmak ellen világversenyeken. Brazíliában az Olaszország és Uruguay elleni eredmény sem cáfolta meg ezt a tényt. Hiába, Angliának sosem jön ki a lépés. Nem tud rálépni a német útra: a Nationalelf tömve van remek játékosokkal, nincs egyetlen kiemelkedő világsztár, de Joachim Löw rettegett csapatot gyúrt össze. Vagy ott van a másik lehetőség, kell egy kimagasló csillag.

Világklasszisok az angoloknál is vannak, de valami hibázik. Gerrard és Lampard egymást oltotta ki a korábbi években, utóbbi most nem játszik, de harcostársa 34 évesen nem tudja megváltani a világot. Egyértelmű, hogy a vezérszerepre Wayne Rooney rendeltetett, tíz éve ezt várják tőle, de a Manchester United kiválóságát átok sújtja a válogatottban a nagy tornákon. Erre egy korábbi blogposztban is rámutattam.

"Wazza" A selejtezőkben rendre jól szerepel, de az Eb-ken és a vébéken csődöt mond, igaz, gólja legalább már van vébéről, egyenlített Uruguay ellen, bár sokra nem ment vele csapata. Gerrardnak a mostani az utolsó "nagy" fellépése címeres mezben, adja magát a kérdés, vajon ki lehet az angolok vezére a 2016-os Európa-bajnokságon? Mert az egyértelmű, hogy Rooney karrierje leszálló ágba került.

Talán Daniel Sturridge, akinek akkorra már meglesz a kellő rutinja a nemzetközi porondon. Vagy még inkább a fiatalok közül valaki, mert az ő idejük két év múlva jöhet el. Raheem Sterling és Ross Barkley a jövő emberei, sőt, egymás riválisai a tízes mezért. A karmesterszerepre Barkley az ideálisabb, posztjából adódóan is. Az olaszok elleni vesztes meccs sztárja Sterling volt Roy Hodgson együttesében, Barkley csereként remekül szállt be. Ironikus, hogy ők most vannak abban a korban, amikor Rooney és Michael Owen karrierje tetőzött a nemzeti csapatban, először és utoljára. Rooney a 2004-es Eb-n 17 évesen duplázott Svájc ellen, Owen az 1998-as vébén, szintén 17 esztendősen volt két gólos. Az utánpótlás miatt nem kell aggódni Angliában, de kell egy edző, aki kihozza az ifjú titánokból a maximumot.