La Liga

A Sevilla ellen semmi nem jött be a Barcának

A spanyol labdarúgó-bajnokság 9. fordulójának szombat esti mérkőzésén a címvédő Barcelona gólnélküli döntetlent játszott odahaza a veretlen Sevillával. A mérkőzésen egyoldalú volt a hazaik fölénye, de a gól nem jött nekik össze, Lionel Messi a 93. percben büntetőt is rontott.

Az előjelek nem a Sevillának kedveztek, hiszen a legutóbbi három barcelonai kirándulás során összesen 13 gólt kaptak, és egyetlenegyet sem rúgtak, ráadásul mióta Josep Guardiola irányítja a katalánokat, még nem sikerült legyőznie az andalúz gárdának a vendéglátókat.

Az már rögtön a mérkőzés elején látszódott, hogy a Sevilla nem fog az Atlético Madrid sorsára jutni, a fehér mezben játszó vendégek ugyanis remekül zárták le a területeket Messi és társai elöl. A labdabirtoklás tekintetében a Barcelona hozta a szokásos számokat - az első félidőben 73 %-ban volt a hazaiaknál a játékszer - de igazán nagy ziccereket nem tudott kidolgozni.

Ezen az estén semmi nem jött össze a Barcelonának
Persze a Sevilla annál jobb csapat, mint hogy beálljon "bekkelni" a Nou Campban, a 20. percben a csapatkapitány Jesus Navas 15 méterről leadott lövését Victor Váldes hatalmas bravúrral tudta csak védeni. A katalánok előtt is adódtak lehetőségek, de az utolsó passzokról rendre lecsúsztak a támadók, ha pedig mégis sikerült kapura tenni a labdát, a remek napot kifogó Varas állta annak útját. A 40. percben Adriano jobboldali beadását David Villa tűzte közelről kapura, majd a 45. percben Messi próbálkozott jobbal az ötösön belülről, de egyaránt az andalúz kapus nyerte ezeket a párharcokat.

A fordulás után még nagyobb nyomást helyezett a vendégekre a gránátvörös-kék alakulat, előbb Iniesta majd Messi szerezhette volna meg a hőn áhított vezetést, egy óra játék után pedig Adriano lőhetett el ígéretes pozícióból egy kipattanó labdát. Ebben az időszakban futószalagon érkeztek a Barcelona-helyzetek, a Sevilla szinte csak másodpercekre volt képes megtartani a labdát. Guardiola nem akart semmit a véletlenre bízni, így a védekező feladatokat ellátó Keita helyére pályára küldte Pedrót is. A fiatal spanyol beállása nem sokat lendített a katalánok játékán - ha egyáltalán lehetett - de továbbra sem akart megszületni az első gól. A 73. percben Messi ívelt be egy labdát a védők mögé, az érkező Iniesta ugyan a kirohanó Varas felett átemelt, de a felső lécről a kapu mögé pattant a játékszer. Ahogy teltek-múltak a percek, úgy vált egyre inkább nyilvánvalóvá, hogy ezen az estén nem jön össze a katalánoknak a gólszerzés, mert ugyan próbálkoztak becsülettel, a Sevilla védői fáradhatatlanul óvták kapujukat a bajtól. Aztán a 92. percben a játékvezető Iniesta buktatásáért büntetőt ítélt - hogy jogos volt-e, döntse el ki-ki maga - a hazaik javára, a tizenegyest pedig Lionel Messi kihagyta - vagy, ha úgy tetszik az élete formáját mutató Varas kivédte a próbálkozást. Ezek után az indulatok elszabadultak, ,előbb Kanouté kapott pirosat Fabregas "megcincálásáért", majd utána Navarro is a kiállítás sorsára jutott.

A szezonban a Barcelona eddig minden mérkőzésén rúgott legalább egy gólt, ez a sorozat a veretlen  Sevilla ellen most megszakadt. A 0-0-s eredmény azt is jelenti, hogy a Málagában egy négyes gurító Real Madrid átvette a vezetést a tabellán a címvédőtől, sőt, amennyiben vasárnap a Levante legyőzi a Villarrealt, a Barcelona lecsúszhat a harmadik helyre.

La Liga 9. forduló
Barcelona-Sevilla 0-0
Barcelona, Nou Camp, vezette: Iturralde González.
Barcelona: Valdés - Alves, Mascherano, Abidal, Adriano - Xavi (Busquets 88.) , Thiago (Fabregas), Keita (Pedro 62.) - Villa, Messi, Iniesta. Vezetőedző: Pep Guardiola.
Sevilla: Varas - Cáceres, Fazio, Escudé, F. Navarro - Medel, Campana (Rakitic), Trochowski (Coke 62.) - Navas, Manu del Mora (Kanouté 67.), Armenteros. Vezetőedző: Marcelino García Toral.
Kiállítva: Kanouté (93.) Navarro (95.)