EURO 2012

Gyenge játékkal, az Egervári-éra első döntetlenjével értek véget a selejtezők

A magyar labdarúgó-válogatottnak nem volt már esélye a továbbjutás kiharcolására az Európa-bajnoki selejtezők E csoportjában a Finnország elleni mérkőzésen, és ez rá is nyomta a találkozóra a bélyegét. Az első félidőben még több helyzetük volt a mieinknek, a hajrában azonban már a gólnélküli döntetlennek is örülhettünk.

A finn válogatott kezdte jobban a mérkőzést, az első percekben megszállták a hazai térfelet. Kis idő múlva azonban felvették a ritmust a mieink, és az első nagy helyzet is a miénk volt, Priskin ment el a jobb oldalon, kiszorított helyzetből, laposan lőtt, Fredrikson pedig védeni tudott a 9. percben.

Sokáig nem történt semmi, mindkét együttes mélyen védekezett, amikor az ellenfélnél volt a labda, majd az első félóra után megint Priskin került helyzetbe: Varga beadása után felpörgette a játékszert, majd térdmagasságból lőtt keményen, de csak a hálótartót találta el.

Szabics Imre küzd a labdáért a Magyarország-Finnország Európa-bajnoki selejtezőn a Puskás Ferenc Stadionban 2011 októberében

Az első játékrész hajrájában nyomást tudtunk gyakorolni a vendégekre, akik egyre gyakrabban adták el saját térfelükön a labdát, a védelmük azonban állta a sarat, és így nagy lehetőségeink már nem alakultak ki.

A második félidő elején is a finnek voltak jobbak, ezúttal azonban állandósítani tudták a fölényüket. A mérkőzés előrehaladtával egyre közelebb kerültek a gólszerzéshez. Väyrynen többször is lőhetett távolról, Furuholm pedig ziccerbe is tudott kerülni, Király Gábor azonban a magyar válogatott legjobbjaként állta a sarat, és megőrizte kapuját a góltól.

A hajrában még a magyar csapatnak is voltak lehetőségei, de gólt a mieink sem tudtak szerezni, így 0-0-s döntetlennel ért véget a mérkőzés.

Ezzel a magyar válogatott 19 ponttal, a harmadik helyen zárta a selejtezősorozatot, amelyben több remek mérkőzést játszott, nagyszerű eredményeket ért el. Így összességében elégedettek lehetünk az Egervári-tanítványok teljesítményével, akik azonban eddigi teljesítményükhöz méltatlanul zárták a selejtezőket. Az alapok ennek ellenére jók, van mire építkezni a 2014-es világbajnokság selejtezői előtt, és remélhetőleg a szövetségi kapitány sikerrel tudja folytatni "kőművesmunkáját".

EURO 2012
Magyarország-Finnország 0-0
Puskás Ferenc Stadion, Budapest, 25000 néző
Magyarország: Király - Varga, Korcsmár, Juhász, Vanczák - Koman, Elek, Sándor (Vanczák 59.), Hajnal (Stieber, 88.) - Szabics, Priskin (Dzsudzsák, 59.)
Cserék: Bogdán, Halmosi, Stieber, Lipták, Vadócz, Lázár, Dzsudzsák
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Finnország: Fredrikson - Arkivuo (Lampi 55.), Raitala, Moisander, Tiovio, Väyrynen, Sparv, Eremenko, Hämäläinen (Pukki, 85.), Ring, Forsell (Furuholm, 67.)
Cserék: Hradecky, Lampi, Sjölund, Pukki, Riski, Halsti, Furuholm
Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
sárga lap: Moisander (81. - Finnország)

90+3. perc: Eremenko lövésére kellett leérnie Királynak a jobb alsóra. Megtette, és ezzel véget is ért a mérkőzés.

90+2. perc: Stieber beadását mentették szögletre. A sarokrúgás után nem tudtak felszabadítani a finnek, Dzsudzsák beadását Fredrikson nehezen, de megfogta.

90+1. perc: Nálunk a labda, de nem tudunk a kapu felé menni vele.

89. perc: Stieber indította volna Dzsudzsákot, hosszan.

88. perc: CSERE - Hajnal helyett Stieber érkezett.

85. perc: CSERE - Pukki állt be Hämäläinen helyett.

84. perc: A szöglet után sikerült visszafejelni a labdát a kapu elé, de a finn védők mentettek középről.

83. perc: Dzsudzsák vezette be a labdát a tizenhatoson belülre, az alapvonal felé húzott volna, majd elesett védője mellett, de csak szögletet kapott. Azt is jogtalanul, mert róla ment ki a labda.

82. perc: Furuholm lépett ki a védőink közül, de Királyba lőtt. Utána Hämäläinen keresztbe lőtt, Korcsmár mentett.

81. perc: Elek indult volna meg a pálya közepén, Moisander felöklelte, megkapta az első sárgát a mérkőzésen.

79. perc: A finn helyzeteket, és a gyenge magyar játékot látva fel-felhangzik a nézőtérről a fütty, jogosan.

78. perc: Väyrynan lőhetett, Király védeni tudott.

Svédország és Hollandia mérkőzése izgalmasan alakul, itt követhet élőben az eredményt.

76. perc: Szabics villant, Varga beadását mellel vette át a kapu előtt a védők között, de közben kiszorult a jobb oldalra, és végül elgurította keresztbe a labdát.

74. perc: Dzsudzsák passzából Hajnal adott volna be, blokkolták. Erőtlenek vagyunk.

72. perc: Egy előreívelés után Sparv elé fejeltük ki a labdát, ő lőtt, Királyak nagyot kellett védenie.

69. perc: Hämäläinen adott volna be a jobb oldalon, Juhász blokkolt, majd Eremenko elé került a labda, aki csúnyán ellőtte azt a messzeségbe.

A magyar válogatott játéka nem javult, sőt, visszaesett az első félidőben látotthoz képest. A finnek pontosabbak, többet birtokolják a labdát, szerencsére igazán nagy helyzetük még nem volt.

67. perc: CSERE - Furuholm állt be Forsell helyett.

66. perc: Szabadrúgást harcoltak ki a finnek, Raitala beívelését Király lehúzta.

64. perc: Hämäläinen lőhetett, szerencsére hazaadta Királynak a labdát.

63. perc: A finnek adogattak a középpályán vagy a saját térfelükön az elmúlt percekben, a magyar válogatott tagjai ezt néhány méterről figyelték.

60. perc: Dzsudzsák rögtön megindult a bal szélen, de beadását blokkolta Lampi.

59. perc: CSERE - Priskin helyére a kulcscsonttörése után első mérkőzését játszó Dzsudzsák Balázs érkezett, míg Sándort Vadócz Krisztián váltotta.

57. perc: A szöglet után Korcsmár középről fejelt kapu fölé.

56. perc: Hajnal jobb oldali akciója után rosszul szabadítottak fel a finnek, Sándor lövése pedig szögletre pattant.

55. perc: CSERE - Lampi állt be Arkiuvo helyére.

54. perc: Szabics ment el a bal oldalon Koman szép pörgetése után. Rosszul adott középre, de ő maga szedte össze a labdát az egymásra váró vendégek között. Komanhoz passzolt a jobb oldalra, aki nagyon gyengén lőtt az alapvonalon túlra.

53. perc: Gyors támadásból érkeztek meg a magyar kapu elé a finnek, de menteni tudtak a védők.

52. perc: Hajnal végzett el szabadrúgást a finn térfél bal oldaláról, nem túl távol a felezővonaltól. Beívelése után gyűrték a labdát a játékosok, Szabics lőni is próbált, de nem lett belőle semmi.

50. perc: Hajnal kapott egyet az állára Hämäläinentől, de szerencsére folytatni tudta.

49. perc: A második játékrészt is Finnország kezdte jobban, megint beszorult a magyar csapat a saját térfelére, de helyzet egyelőre nem alakult ki.

48. perc: Koman karjára pattant a labda, így finn szabadrúgás jöhetett 30 méterre a magyar kaputól, kissé a bal odalról. Toivio lőtt a kapu mellé.

46. perc: Nem volt csere egyik csapatban sem, a magyar válogatott kezdte a második félidőt.

A magyar válogatott meccsével egy időben még rengeteg Eb-selejtezőt játszanak, melyek eredményeit a livescore aloldalunkon követheted élőben.

Az első félórából csak Priskin jobb oldalról leadott lövését és Ring távoli kísérletét említhettük, utána azonban kicsit fel tudta pörgetni a ritmust a magyar válogatott. A vendégek rengeteg labdát adtak el, aminek köszönhetően többször is lendületből mehettek a mieink Fredrikson kapuja felé. Sok helyzetet azonban nem sikerült kialakítani, mivel a védők általában jól léptek be a tizenhatos közeli passzokba, vagy épp szerencsével megúszták, hogy Priskin kemény lövése a kapu felé menjen.

45+1. perc: A hosszabbításban a finneké volt inkább a labda, de nem tudtak vele mit kezdeni. 0-0-lal mehettek a szünetre a csapatok.

45. perc: A sarokrúgás után Moisander mintegy három méteres körzetben teljesen egyedül állt, szerencsére magas volt neki a labda, így melléfejelt. Juhász joggal szúrta le a rosszul váltó társakat.

44. perc: Raitala és Varga harcoltak a magyar védelem jobb oldalán, védőnknek nem volt szerencséje, szögletre ment ki róla a labda.

43. perc: Hajnal távolról, a bal oldalról lőtt a kapu felé, de mivel Priskin nem tudott belepöckölni a labdába, az nem okozott gondot Fredriksonnak.

41. perc: Koman Priskint indította, a csatár azonban hosszan fejelte maga elé a labdát, így Toivio Fredriksonhoz tudott bólintani.

40. perc: Varga folytatni tudta a játékot, majd két indítást füleltek le egymás után az utolsó pillanatban a finnek.

39. perc: Forsell került helyzetbe a bizonytalankodó Varga és Korcsmár között a tizenegyespontnál, de végül menteni tudtak előle, a csatár viszont közben állon könyökölte Vargát.

38. perc: Sándor lőtt 20 méterről középről, de Szabicsot találta telibe, majd Koman is próbálkozott volna ugyanonnan, de előle tisztáztak.

37. perc: Priskin ment el a jobb oldalon, de nagyon hosszan adott középre.

35. perc: Koman harcolt meg erőszakosan a labdáért a jobb oldalon, beadását Priskin középen felpörgette magának, és térdmagasságból kőkeményen lőtt - sajnos a kapu mögötti hálótartót találta csak el.

34. perc: Koman szabadrúgásból érkező távoli beívelését majdnem elnézte Fredrikson, de végül lehúzta a labdát.

Eddig nem volt túl eseménydús a mérkőzés, mindkét csapat hátrahúzódott, ha az ellenfélnél volt a labda, így nehéz volt feltörni a védelmeket. A legnagyobb helyzet a miénk volt, Priskin lövését azonban védte Fredrikson a 9. percben. Svédország közben vezetést szerzett Hollandia ellen.

30. perc: A szöglet után Juhász fejelt kapu mellé.

29. perc: Szabics sarkazása után Sándor tette ki jobbra a labdát Vargának, aki ezúttal is laposan adta be, szögletre pattant a labda.

28. perc: Arkiuvo jobb oldali beadása ment el keresztbe.

26. perc: Hajnal ezúttal nem úszta meg olcsón a következő találkozót, a hasára kapott rúgást, de fel tudott kelni.

24. perc: Kemény harc a középpályán, Hajnal Ringgel akadt össze, mindketten karatemozdulattal érkeztek, de mindketten megúszták.

A mieink mérkőzése mellett az összes többi keddi Eb-selejtező eredményeit is élőben követheted livescore aloldalunkon.

22. perc: Hajnal szöglete majd ismétlése nem okozott nagy veszélyt.

20. perc: Elek tette ki a labdát Vargának a jobb oldalra, a lapos beadását Fredriksen szedte össze Priskin elől.

19. perc: Megint türelmesen adogattunk hátul, majd a finnek szereztek labdát, Hämäläinen megint Vargával akadt össze, és ezúttal a vendégek játékosáról ment ki a játékszer.

17. perc: Korcsmárnak kellett bedobásra menteni a meginduló Hämäläinen elől.

16. perc: Hátul adogattuk a labdát, a középpályánál előrébb pontos passzal nem jutottunk.

14. perc: A finnek lépésről lépésre jutottak el a tizenhatosunkig, onnan Ring lőtt, Király magabiztosan "nyelte le" a labdát.

12. perc: A Varga blokkolása utáni szögletet követően Hajnal indulhatott volna meg, de bedobásra mentettek előle. A partdobás után Sándor ívelt kapura, de Fredrikson lehúzta a labdát.

11. perc: Hämäläinen ment el a bal oldalon, a beadását Varga blokkolta.

9. perc: Koman indította szépen a jobb oldalon Priskint, aki az ötös közelébe érve éles szögből laposan lőtt, Fredrikson leért a jobb alsóra, és védeni tudott. Az első nagy helyzetünk volt.

7. perc: A Stadion két vége között zúg a felelgetés: Hajrá - magyarok! A pályán lassan felveszik a ritmust a játékosok.

6. perc: Priskin kapott labdát a tizenhatoson belül, de érthetetlen módon nem vállalkozott lövésre. Juhászig került hátra a labda.

3. perc: Néhány rossz indítás mindkét oldalon. A miénk Fredriksoné lett, az övék les miatt nem volt jó.

2. perc: Letámadással kezdtek a finnek, és ez hirtelen meg is lepte a mieinket, egyelőre nem nagyon hagyta el a labda a térfelünket.

1. perc: Rögtön szögletet harcolt ki a vendégcsapat, de nagy veszély nem alakult ki belőle, no Hämäläinen ollózni próbált. Csak a levegőbe tudta felrúgni a labdát, végül Sparvról ment ki.

1. perc: Finnország kezdte a mérkőzést.

19:55: A csapatok kivonultak a Puskás Ferenc Stadionba, ahol az alsó karéj szinte teljesen megtelt, mintegy 25 ezren látogattak ki a mérkőzésre.

19:51: A magyar válogatott győzelem esetén 70 százalékos teljesítménnyel zárná a selejtezősorozatot. Ez sok csoportban sima továbbjutást érne, sajnos a miénkben azonban már biztosan csak a harmadik helyre lehet elegendő.

EURO 2012
Magyarország-Finnország 0-0
Puskás Ferenc Stadion, Budapest
Magyarország: Király - Varga, Korcsmár, Juhász, Vanczák - Koman, Elek, Sándor (Vanczák 59.), Hajnal (Stieber, 88.) - Szabics, Priskin (Dzsudzsák, 59.)
Cserék: Bogdán, Halmosi, Stieber, Lipták, Vadócz, Lázár, Dzsudzsák
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Finnország: Fredrikson - Arkivuo (Lampi 55.), Raitala, Moisander, Tiovio, Väyrynen, Sparv, Eremenko, Hämäläinen (Pukki, 85.), Ring, Forsell (Furuholm, 67.)
Cserék: Hradecky, Lampi, Sjölund, Pukki, Riski, Halsti, Furuholm
Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
sárga lap: Moisander (81. - Finnország)