Foci-vb 2022

Íme a perdöntő kép a japánok kétséges góljáról

  • Cipolla

Ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Helyes döntés volt megadni a japánok gólját vagy hibáztak a játékvezetők?

Óriási futballélményt hozott a csütörtök este a katari világbajnokságon, miután volt olyan pillanat, amikor mind Spanyolország, mind Németország kiesésre állt az E-csoportban. Végül a hispánok megúszták a búcsút, a Japán elleni vereség ellenére sikerült továbblépniük, ráadásul csoportmásodikként, amivel az alsó ágra került a csapat.

A meccs nemcsak a Japán-siker miatt került a címlapokra, hanem egy erősen vitatott gól okán is. A japánok második találata ugyanis sokak szerint a labda az alapvonalon túlról került vissza a játéktérre, a közvetítésben látott kamera alapján pedig egyértelműen ez volt az ember érzése. 

Természetesen a videóbíró ellenőrizte a gólt, majd hosszas várakozás után a nézők nagy meglepetésére megadták ezt a találatot. A szabály egyértelmű, akkor van kint a labda, ha teljes terjedelmével elhagyja a játékteret, magyarán nincs a vonal síkjában a labda egyetlen pontja sem. 

Lehet mondani, hogy a VAR megöli a játékot, azonban - bármennyire hihetetlen a fenti kép alapján, - jó döntés született a pályán. Ez látszik a kikockázott, perdöntő képen is. 

 

Nem sok... Ennyivel volt még bent a labda az elrúgás pillanatában

 

A jelenlegi szabályok szerint ez a gól érvényes, teljesen mindegy, hogy a labda 10 centiméterrel vagy 1 milliméterrel éri még a vonal síkját, mindkét esetben szabályos gólról beszélhetünk.

A 2-1-es Japán sikerrel pedig kéz a kézben továbbjutott mindkét alakulat, a németek pedig hoppon maradtak. Spanyolország átkerült az alsó ágra, ahol az előzetes várakozások alapján Marokkó-Portugália-Franciaország/Anglia út vezethet a döntőig. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, egyértelműen szintet kell még lépnie a spanyol válogatottnak.

{"headTitle":"Spanyolország a világbajnokságon","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"","footerTitle":"Eredő odds","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Spanyolország bejut az elődöntőbe","odds":"1.90","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"},{"eventTitle":"Spanyolország bejut a döntőbe","odds":"3.26","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"},{"eventTitle":"Spanyolország megnyeri a vb-t","odds":"7.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"}]}