Darts

Crosszal, Barnevelddel és Wrighttal rajtol a szezon - napi tippek a Mastersre

Pénteken Milton Keynes-ben, a Masters keretén belül megkezdődik a 2018-as darts-szezon.

A PDC világbajnokság és a Q-School küzdelmei után most már hagyományosan a Mestersszel veszi kezdetét az új darts-idény, ahol rögtön 200 ezer angol font talál gazdára. A mezőnyt a világranglista első 16 játékosa alkotja, tehát joggal kapta a verseny a Mesterek Tornája nevet. Pénteken és szombaton négy-négy első körös meccsre kerül sor, majd vasárnap délután jönnek a negyeddöntők, este pedig az elődöntők és a döntő. 

Masters, 1. játéknap - péntek (február 26.)    
Fogadási határidő Mérkőzés 1 2
20:00 Dave Chisnall-Raymond van Barneveld 2.40 1.45
21:00 Mensur Suljovic-Michael Smith 1.80 1.80
22:00 Rob Cross-Ian White 1.12 4.65
23:00 Peter Wright-Alan Norris 1.16 3.95

A nyitómérkőzésen rögtön két korábbi döntős, Dave Chisnall és Raymond van Barneveld méri össze a tudását. Előbbi 2015-ben, utóbbi pedig 2016-ban játszott finálét Milton Keynes-ben, míg tavaly ugyanígy a főtáblán találkoztak. Akkor a holland 10-5-tel masírozott át az angolon, és Chizzy előző évi nem túl acélos formája alapján most sem lenne meglepő egy hasonló eredmény. Ugyanakkor így az év elején elég rizikós lenne győztesre fogadni, ezért 1.45-ért eszünk ágában nincs Barney-t behúzni. A 180-ak megszaladhatnak, de Chizzy e tekintetben is annyira hullámzó volt az előző évben, hogy ezt a piacot is jobb jegelni. 

Igazi ki-ki csatának ígérkezik Mensur Suljovic és Michael Smith ütközete. Utóbbi a tavalyi szezon második felében szépen építette fel a formáját, és ugyan az Ally Pallyben az osztrák menetelt messzebbre, de Smith volt a meggyőzőbb, pechjére azonban már a második kanyarban összefutott a későbbi bajnok Rob Crosszal. Suljovicnak továbbra sem a vb a legerősebb tornája, így messzemenő következtetést nem szabad levonni a londoni teljesítményéből.

Sok mindenbe most még nem tudunk kapaszkodni, de, ha Smith ott folytatja ahol tavaly abbahagyta, akkor 6-8 maximumot odapörkölhet, amivel tétünk 2.10-szeresét nyerhetjük vissza.

Az est harmadik mérkőzésén lép színpadra a regnáló világbajnok Rob Cross, aki már nagyon izgatott az első fellépése előtt.

Nagyon izgalmas. Csodálatos világbajnokként itt lenni. Nagyon sűrű és elfoglalt időszakon vagyok túl, de az edzésekre mindig szakítottam időt. Jó lesz már újra visszatérni a játékhoz. 

- mondta Cross, aki hozzátette, hogy tavaly még csak az volt a célja, hogy indulási jogot szerezzen majd a Mastersre - azaz a legjobb 16 közé verekedje magát a ranglistán -, arra nem is gondolt, hogy mindezt világbajnokként teheti majd meg. 

Ian White ellen kezd, akinek nem volt tavaly jó szezonja és a Masters sem hozott még neki szerencsét, hiszen a korábbi három alkalommal mindig elvérzett már rögtön az első meccsén. Most is ez lenne a papírforma, hiszen Cross játszi könnyedséggel dobálta tavaly a 100 körüli átlagokat, míg White általában a jó kiszállózása mellé a tömeget nem tudta odatenni.

De Cross első mérkőzése lesz világbajnokként, ugyan azt nyilatkozta, hogy edzett eleget, de neki az elmúlt hetek akkor sem a pihenésről, hanem a folyamatos média megjelenésekről szólt. 1.12-ért biztosan nincs érték a győzelmében...

Az est utolsó mérkőzésén lép tábla Peter Wright, aki tavaly 11 tornát nyert, köztük karrierje első major trófeáját is magasba emelhette a UK Openen, azonban a gyengén sikerült világbajnokság után mégsem lehetett maximálisan elégedett 2017-tel. Igaz, nagyon nem ostorozhatta azért magát, hiszen az Ally Pallyben pont beleszaladt abba a Jamie Lewisba, aki nem csak ellene, hanem az egész tornán varázslatosan játszott. No, meg azt se felejtsük el, hogy Wright felkészülése sem volt ideális a vakbél problémái miatt. 

Nagyon motivált Wright az új szezon előtt. - Fotó: PDC

"Rendben van az egészségem, az orvosok elégedettek a diétámmal és pillanatnyilag nincsenek fájdalmaim, ezért ezt próbálom folytatni. Remélhetőleg nem lesz probléma a későbbiekben sem és megúszom a műtétet." 

Az utóbbi időben sokkal többet tudtam gyakorolni, mint a világbajnokság előtt. Néhány dologban változtattam, találtam egy olyan beállítást, amellyel szerintem sikeres lehetek ebben az évben. Célom, hogy 20+ tornát nyerjek és megszerezzem a világelsőséget. Nem ülök a babérjaimon, üldözőbe veszem Michaelt. 

- nyilatkozta a világranglista második helyén álló skót. 

Wright ellenfele az az Alan Norris lesz, aki most először tudta kvalifikálni magát. Az angol ezt elsősorban a 2017-es év elején mutatott formájának köszönhette, utána ugyanis nem igazán jöttek neki az eredmények.

Az egymás elleni mérlegük 5-0 Wrightnak, szóval meglepő lenne, ha nem a skót menne tovább.