Angol foci

Newcastle-be is betörhet az ázsiai piac - de jó ötlet ez?

  • varin

Hamarosan az iparváros legendás csapata is kínai kézbe kerülhet. Pro és kontra érvek a váltás mellett és ellen.

Egy év Championship után tért vissza a legjobbak közé a Newcastle United, amely Rafa Benítez vezetésével nyerte meg a világ legjobb másodosztályát. Habár a klub kerete így sem áll rossz nevekből, a hírek szerint komoly erősítések várhatóak a Tyne partján, amelyhez egy nagy adag kínai pénz is segítségére lehet a spanyol mesternek.

Newcastle-ben már hosszú-hosszú évek óta rebesgetik, hogy Mike Ashley eladja a klubot, ám a gyűlölt klubtulajdonos eddig nemet mondott az Ázsiából érkező ajánlatokra. Az angol lapok szerint idén viszont tényleg komoly esély van rá, hogy Ashley megválik a csapattól. Ez egyébként szöges ellentettje annak, amelyet 2015-ben mondott Ashley, vagyis hogy addig nem adja el a Newcastle Unitedet, amíg nem nyer egy nagy trófeát a csapat vagy nem kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájába.

A Daily Star részletesebben is foglalkozott a tulajdonosváltással, pro és kontra érveket felsorakoztatva az ázsiai befektetők mellett és ellen.

Miért ne adja el a Newcastle Unitedet Ashley?

  • A "Jobb az ördög, akit már ismersz, mint egy ismeretlen" szólás jegyében elmondható, Ashley hülyeségeit már megszokták a Szarkák fanatikusai, ráadásul ha lassan is, de fejlődést mutat a pocakos tulajdonos.
  • Benítez jelenleg Isten-státuszban van a St. James' Parkban, a csapatnak és a szurkolóknak szükségük van a jelenlétére. A spanyol jó kapcsolatot ápol Ashley-vel és a teljes vezetőséggel is. Kérdés, hogy így lenne-e ez az újakkal is.

  • A hatalmas pénzek beáramlásával az elvárások is megnövekednének, ha pedig nem jönnek az eredmények, jön a türelmetlenség mindenki részéről, ami akár Benítez állásába is kerülhet.
  • Van egy olyan forgatókönyv is, hogy a kínaiak csak a pénzt adnák, Ashley maradna a tulajdonos. Azonban nem biztos, hogy bölcs ötlet, ha két csoport működtetné, pénzelné egyszerre a világ egyik legnagyobb klubját.
  • Mindig kérdésesek az ilyen befektetők szándékai. Vajon ők tényleg komolyan számolnak a klubbal vagy csak egy reklámfelületként tekintenek rá és mindenhol kínai logókat láthatunk majd, ahogyan mondjuk a stadion nevét is megváltoztatják?

Miért adja el a Newcastle Unitedet Ashley?

  • A tulajdonos már így is zsákszámra öntötte a pénzt az átigazolásokba, amelyhez a kínaiak még egy nullát hozzá is rakhatnak némi túlzással. Beníteznek végtelen mennyiségű pénz állhatna a rendelkezésére, hogy újra naggyá tegye a klubot.
  • Bárki, csak ne Ashley! A tulajdonos anno csúnyán elbánt olyan nagy legendákkal is, mint Alan Shearer, Kevin Keegan, ráadásul a St. James' Park is néhány hónapig a Sports Direct Arena nevet viselte, ami nagyon kiverte a biztosítékot a fanatikusoknál.

  • Esélyt kapnának az álmodozásra a szurkolók is. Az ázsiai szerepvállalás az európai futballban többségében jól sül el. Néhány év ugyan olykor szükségeltetik, de rendszerint kifizetődő a fogadó klub számára.
  • Miért ne lehetne a Newcastle az új Manchester City vagy Chelsea? Habár tavaly Lee Charnely igazgató csalódottan ismerte be, a csapatnak esélye sincs versenyre kelni a topklubokkal, ez azért könnyedén megváltozhat. Gondoljunk csak bele, hol volt néhány éve a Manchester City?!
  • Szükség van a megújulásra Newcastle-ben. Ashley több, mint tíz éve a Newcastle tulajdonosa, ez idő elfogyasztott a klub 12 edzőt és megélt két kiesést. Egyszerűen szükség van az új impulzusra és a friss arcokra is.
Melyik csapat esik ki a Premier League-ből?
Huddersfield 1.57
Brighton & Hove 2.20
Burnley 2.30
Watford 2.50
Swansea 3.25
Newcastle 4.50