Premier League

Lassan nem marad egészséges játékos a Unitednél

  • PKJ

A válogatott szünet alatt De Gea és Blind is kidőlt, utóbbi sérülése súlyos, hónapokat is kihagyhat. Van Gaalra rájár a rúd.

Blind Hollandiában az Év Játékosa lett, most hónapokra kidöntheti egy sérülés - Fotó: AFP

Rájár a rúd idén a Manchester Unitedre. Nem elég, hogy a 11 forduló alatt mindössze négyszer nyertek az angol bajnokságban, de még a sérülésekkel sincs szerencséjük, szinte az összes fontosabb játékosuk kidőlt már valamennyi időre ebben a szezonban. A legújabb áldozat Daley Blind, akit a hollandok Lettország elleni Eb-selejtezőjén már a 20. percben le kellett cserélni.

A dolog azért különösen érdekes, mert Blind a manchesteriek legjobbja volt eddig a szezonban, számos statisztikai kategóriában a ligaelitbe tartozott, és bár érték kritikák is (legutóbb a United ügyeiben általában durván túlkompenzáló Gary Neville szállt bele), összességében mindenki a nyári bevásárlási hullám legjobb fogásának gondolta. És most fuccs, legalább 4-6 (de inkább több) hétig vele sem lehet számolni.

A PhysioRoom.com nevű szakportál összesen 39 unitedes sérülést számolt össze a szezon kezdete óta, ami brutális szám. Szerencsétlen Louis van Gaal november közepére sem jutott el odáig, hogy kiderüljön számára, mi lenne az ideális kezdőcsapat, mert állandóan nélkülöznie kell legalább 4-5 kulcsemberét. A Unitedben a szezon eddigi 12 tétmeccsén összesen 37 különböző játékos lépett pályára, ami pont 14-gyel (vagyis egy komplett kezdővel plusz cserékkel) több, mint amennyit a listavezető Chelsea használt. Összehasonlításképpen, a tabellán második meglepetéscsapat, a Southampton is mindössze 18 játékosát vetette be eddig.

Az angol sajtó persze folyamatosan lamentál a kérdésen, és elég sokan vannak, akik úgy gondolják, az új edző brutális módszerei tehetnek a példátlan sérüléshullámról. Van Gaal állítólag olyan komoly követelményeket támaszt a játékosokkal szemben, amit azoknak nem tudnak teljesíteni, így menetrend szerint jönnek az újabb és újabb sérülések. 

Az enyhén szólva konteószagú elméletnek némiképp ellentmond, hogy a United már Van Gaal érkezése előtt is tele volt sérülékeny játékosokkal. Jones, Rafael és Evans évek óta porcelánlábukról híresek, melléjük pedig nyáron sikerült megszerezni a súlyos térdsérülésből lábadozó Radamel Falcaót is. A kolumbiai játszott pár meccset, lőtt egy gólt, majd természetesen megsérült, és azóta sem bevethető. 

Rajtuk kívül hosszabb-rövidebb időre kidőlt Young, Carrick, Valencia, Shaw, Herrera, Van Persie és Fellaini is, szóval tényleg lehet valami érdekes a manchesteri levegőben. Néhány helyen megjelent, hogy az egész hullám Van Gaal két nappal a tétmeccsek előtt lejátszatott, 90 perces, teljesen éles edzőmeccsei miatt van, de aligha gondolhatja bárki komolyan, hogy a teljes karrierjüket szerda-szombat ritmusban lejátszó világklasszisoknak gondot okoz egy egymás elleni meccs csütörtökönként. Mások ilyenkor az Európa Ligában játszanak, mégis, meg sem kottyan nekik végigtolni a szezont.

A manchesteriek hétvégén az Arsenallal játszanak. Sok múlik a meccsen, mert mindkét nagycsapat szenved, a Chelsea-n kívül pedig lassan a a Soton és a City is látótávolságon kívülre kerül. Van Gaal kezére játszhat, hogy a londoniaknál szintén rengeteg gond van a sérülésekkel (elsősorban a védelem lyukas), ugyanakkor az a hír járja, hogy a spanyol válogatott edzőtáborában ujját ficamító David de Geának is ki kell hagynia a meccset.

[1724092] 2014-11-22 18:30:00 Arsenal - Manchester Unitedx;

A bukiknál az otthon játszó Arsenal számít esélyesebbnek, de nem nagy a különbség, tényleg bármi megtörténhet.

[1724092] 2014-11-22 18:30:00 Arsenal - Manchester Unitedx;