Kajak-kenu vb

Nyolcból hét számban döntősök a mieink

  • MTI

A kenus Vajda Attila és a Hufnágel Tibor, Kökény Roland kajakos duó sikerrel vette a csütörtök délutáni középfutamot Moszkvában a kajak-kenu világbajnokságon, a kajakos Dombvári Bence viszont nem jutott döntőbe 1000 méteren.

A délelőtti program során minden olyan hajó egyenes ágon a döntőbe jutott, amelynek erre lehetősége volt. A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros és a női kajaknégyes 500 méteren aratott futamgyőzelme után az 1000 m-es versenyek következtek öt magyar egységgel.

A tavalyi vb-n harmadik, 22 éves kajakos Dombvári Bence másodikként zárt a portugál Fernando Pimenta mögött, a címvédőként rajtoló kenus Vajda Attila és az újonnan alakult Hufnágel Tibor, Kökény Roland kajakos duó pedig egyaránt a leggyorsabb volt futamában, de ezekben a számokban a nevezések nagy száma miatt kötelező volt a középfutam, azaz nem lehetett egyből a fináléba kerülni.

Jó bemutatkozás - Fotó: MTI, Kovács Tamás

A női kajakosoknál ugyanakkor kínálkozott lehetőség a második forduló kihagyására, ehhez egyesben győzni kellett, párosban pedig az első három között végezni, s mindkét magyar hajó teljesítette a feladatot. Az Ausztráliából idén hazatért Csipes Tamara - a szám 2011-es világ- és friss Európa-bajnoka - rendkívül magabiztosan versenyezve, nagy fölénnyel utasította maga mögé riválisait, többek között az immár szerb színeket képviselő Ruzicic-Benedek Dalmát, míg az Eb-ezüstérmes Medveczky Erika, Sarudi Alíz duó ugyan ismét kikapott az Eb-győztes fehéroroszoktól, de másodikként továbblépett.

"Nagyon örülök, hogy sikerült második helyen befutnunk, különösen azok után, hogy hétfőn még torokgyulladással az ágyat nyomtam. Most lesz két napunk pihenni, remélem, addig rendbe jövök" - nyilatkozott Medveczky Erika.

A Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál összeállítású 1000 méteres kenunégyes csak a döntőben lesz érdekelt, mert számukban éppen kilenc hajó nevezett.

A délelőtti napsütést és meleget délutánra eső, szél és több fokos hőmérséklet-visszaesés követte, így a versenyzőknek megváltozott körülmények között kellett teljesíteniük.

A 2008-ban olimpiai bajnok Vajdát ez egyáltalán nem zavarta, ugyanolyan magabiztos volt a második fordulóban, mint a délelőtti előfutamban, s ugyan a lengyel Tomasz Kaczor megpróbálta megszorongatni, újabb győzelmet aratott.

Kökényék duója, amely május óta dolgozik együtt, a rutin és a fiatalság keveréke, a friss U23-as világbajnok Hufnágel ugyanis első felnőtt világversenyén szerepel, az 1975-ös születésű Kökény pedig már több nagy siker részese volt, többek között olimpiai és világbajnok. A délelőtti futamgyőzelem után másodikként értek a célba a szerb Marko Tomicevic, Vladimir Torubarov kettős mögött, így ők is finalisták lettek.

Dombvárinak legalább az első három között kellett volna zárnia kajak 1000 méteren, hogy legyen esélye a legjobb kilenc közé jutásra. Egészen a hajráig úgy tűnt, meglesz legalább a harmadik hely, de az utolsó száz méteren egyre lassult, elmentek mellette a riválisok, így végül ötödik helye csak a B döntős folytatásra volt elég.

"Tavasszal a betegségem miatt gyakorlatilag egy hónap kimaradt a felkészülésemből, ugyan az U23-as világbajnokságon győzni tudtam, sejtettem, hogy ami ott elég volt, itt nem lesz az" - nyilatkozott Dombvári, aki nem volt elkeseredve amiatt, hogy nem jött össze számára a döntő. Hozzátette: a legfontosabb, hogy jövőre, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon jól menjen, ezért pedig mindent meg is fog tenni.

Kajak-kenu vb
A további program (magyar idő szerint)
péntek:
500 és 1000 m-es előfutamok 7.00
500 és 1000 m-es középfutamok 12.15
200 m-es előfutamok 14.30
szombat:
500 és 1000 m-es döntők 9.00
200 m-es középfutamok 12.30
5000 m-es döntők 14.30
vasárnap:
500 és 1000 m-es döntők 7.25
200 m-es döntők 9.38
váltó előfutamok 13.00
váltó döntők 15.00