Riói olimpia

Kozák Danuta történelmet írhat

Csütörtökön három kajak-kenu döntőben leszünk érdekeltek, akár két aranyat is nyerhetünk.

Női K1 500m

Ez lesz csütörtökön az utolsó verseny, ahol érmeket osztanak, de mi most mégis ezzel kezdünk, mert a címvédő Kozák Danuta révén megszülethet a hetedik magyar arany - ha jól sikerül előtte a nap, akkor lehet ő már a nyolcadikért fog lapátolni, de erről majd később. A 29 éves kajakos klasszisunk egy arannyal a zsebében szállhat vízre, a K2-ben Szabó Gabriellával az oldalán sikerült győznie ugyanezen a távon. Ez volt a harmadik olimpiai címe, és ha most is elsőként halad át a célvonalon, akkor történelmet ír, nincs ugyanis még hazánknak négyszeres olimpiai bajnok kajak-kenusa. Danuta legnagyobb kihívója, ahogyan arra előzetesen is számítani lehetett, a világbajnoki címvédő Lisa Carrington. Az új-zélandi a 200 méter királynője, de a 2013-as vb óta az 500-as távon is számolni kell vele. Két világbajnokságon kapott már ki Kozáktól, tavaly ugyan megnyerte, de akkor nem volt ott a mezőnyben a magyar klasszis. Mindketten szépen szállították egyébként a kötelezőt és jutottak be a döntőbe, ami elsősorban Danutától nagy szó, hiszen gyomorproblémákkal kezdte meg a versenyzést néhány napja. Akire érdemes lesz még odafigyelni, az Inna Osypenko. A 34 éves ukrán Pekingben nyerte ezt a számot, Londonban pedig ezüstérmes volt. Elég jó formát mutatott az eddigi futamaiban, egyértelműen ő a legveszélyesebb a Kozák - Lisa duóra. Az előfutamok előtt egyébként Carringtont valamivel esélyesebbnek tartották, mostanra viszont megfordultak az oddsok. 

Hol végez Kozák Danuta?
   
1. 2. más
1.75 2.35 7.40
Tippelj a napi kérdésekre olimpiai tippjátékunkban, és nyerj egy csúcs tabletet!

Férfi K2 200m

Nagyon nagy versenyre van kilátás a férfi kajakkettesek sprintszámában, ahol a magyar egység, Molnár Péter és Tótka Sándor az arany egyik esélyesként fog lapátolni. Molnárék csak az olimpia rajta előtt néhány nappal tudták meg, hogy indulhatnak, miután Horváth Bence és Szomolányi Máté atipikus mintát produkált, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pedig kitette őket az olimpiai csapatból. A Molnár-Tótka párossal sem gyengültünk, hiszen tavalyról ők a szám világbajnoki címvédői. Annak ellenére, hogy nem a nyári ötkarikás játékokra készültek, a formájukkal sincsen probléma, nyerték az elődöntős futamukat és a második legjobb idővel kerültek a fináléba. Sprintszámról lévén szó, nüanszok dönthetnek, hogy aranyérmesek vagy éppen ötödikek lesznek. A szerbekkel mindenféleképpen számolni kell, ők az Eb-címvédők és vb-ről is van már érmük. Szintén éremesélyes a spanyol, brit és német egység, de még a litvánokat sem lehet leírni. Nagyjából ez az öt hajó lehet harcban az aranyért, melyek közül Molnárék lehetnek a legfelszabadultabbak. Azt nyilatkozták, hogy ajándék számukra ez az olimpia, teher nélkül versenyeznek. Ha így állnak hozzá a döntőhöz és tényleg semmi görcsösség nem lesz bennünk, akkor a világbajnoki arany után az olimpiai is a nyakukba kerülhet - és akkor Danuta már a nyolcadikért fog menni.

Hol végez a Molnár/Tótka kajakkettes?
1-2. 3-4. más
2.65 2.95 2.40

Férfi K2 1000m

Hufnágel Tibor és Ceiner Benjámin révén érdekeltek leszünk a kajakkettesek 1000 méteren is, ám itt kicsit szerényebbek az esélyeink az éremre. Nem mentek igazán meggyőző pályákat Hufnágelék, pedig kiadtak magukból mindent. A német, szerb, ausztrál egységek tűnnek a legerősebbnek, de, ha bármelyikük hibázik, túlvállalja magát, akkor a magyar hajó akár fel is ugorhatnak a dobogóra, bár nem mondanánk őket konkrétan a negyedik számú esélyesnek. 

Hol végez a Hufnágel/Ceiner kajakkettes?
1-3. 4-6. más
6.00 2.00 2.15