UEFA

Kemény szankció igen, de BL-kizárás nem fenyegeti a Paris Saint-Germaint

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke a Le Parisiennek adott nyilatkozatában kijelentette, noha lesznek kemény büntetések azok számára, akik nem tartják be a pénzügyi Fair Play szabályait, ám egyetlen klubot sem fognak kizárni a nemzetközi sorozatokból.

A jelek szerint nem büntetik a Bajnokok Ligájából való kizárással a PSG-t - Fotó: AFP

A szervezet a klubok financiális tevékenységét kontrolláló testülete április elején tartott megbeszélésén megvizsgálták az esetleges szabálysértésekhez kapcsolódó eseteket, a bizottság jelenéséből pedig kiderült, hogy összesen hetvenhat(!) egyesület került reflektorfénybe. Amint arról a hatharom.com is beszámolt korábban, közülük kiemelkedik két köztudottan nagy költekező, a Paris Saint-Germain és a Manchester City. A testület május elején fogja nyilvánosságra hozni a pontos listát, Platini azonban hangsúlyozta, senkit sem fognak megfosztani a nemzetközi kupasorozatokban való indulási jogtól.

"Csalódottak lesznek, ha vért és könnyeket akarnak látni" - fogalmazott a francia sportvezető. "Kemény szankciók várnak azokra, akik megsértették a pénzügyi Fair Play szabályait, de kizárásra nem kell számítaniuk. Nem az én tisztem, hogy egyenként beszéljek klubokról, de azt mindenki látja, hogy a Paris Saint-Germainnél egy meglehetősen egyedi, atipikus gazdasági modell létezik. A párizsiak szerződése a Katari Befektetési Hivatallal finoman szólva innovatív. Az már a szakértők feladata, hogy kiderítsék, valós-e a megállapodás. Nem tudom, hogy a PSG megfelel-e a pénzügyi Fair Play kritériumainak. Azt tudom, hogy Franciaországon belül nem volt semmi probléma, ugyanakkor a belföldi szabályozás sok esetben eltér a nemzetközitől."

A pénzügyi Fair Play program egyik alapvetése az, hogy egyik európai élklub sem költhet több pénzt annál, mint amennyire a bevételeiből futja. Ilyen szabályozási környezetben megszűnne az a tendencia, hogy dúsgazdag külföldi tulajdonosok számolatlanul talicskázzák be a pénzt a kiválasztott futballcsapatokba, nem törődve a veszteségekkel.