Magyar válogatott

Rossz előjelek hozhatnak szerencsét a románok ellen

Szedett-vedett kerettel indulunk harcba a románok ellen, aki nem sérült, az vagy sehol, vagy csak a hazai bajnokságban játszik rendszeresen. Jó formában lévő védekező középpályásunk alig akad, ebből a szempontból védhető lenne a kétcsatáros taktika Bukarestben. Előelemzés.

Nagyon úgy fest, hogy Juhász Roland mellett Szalai Ádám sem lehet ott a válogatott sorsdöntőnek ígérkező, Románia elleni világbajnoki selejtezőjén. A Schalke centere a kezén sérült meg, valószínűleg eltört a sajkacsontja - közben szerencsére kiderült, hogy nem -, és bár nem biztos a hosszabb kényszerpihenő, minden eshetőségre fel kell készülnünk. Amúgy is csőstül jön a baj, a keretünk első ránézésre igencsak szedett-vedettnek tűnik, bár igaz, Egervári alatt eddig mindig éppen akkor voltunk a legjobbak, amikor látszólag nyakig ért a gond.

Az előző selejtezőcsoportban, a Svédország elleni hazai meccs előtt Dzsudzsák, Juhász és Gera is kidőlt, mi mégis nyertünk, Rudolf vezérletével 2-1-re. Tavaly októberben a törökök ellen voltunk győzelmi kényszerben, Dzsudzsák és Juhász megint nem játszhatott, a vége 3-1 lett, megint ide. A márciusi visszavágó előtt Gera sérülése, Juhász pedig játékhiány miatt maradt ki a keretből, mégis elértünk egy élet- és esélymentő 1-1-et, holott a félidőben a védelem vezérét, Korcsmárt is le kellett hozni.

Vanczák gólerősségében bízhatunk, az odavágón betalált a Sion légiósa - Fotó: MTI

Az előjelek most sem a legfényesebbek, több játékosunk partvonalon kívülre szorult klubjában, mások sérültek, aki pedig egyik kalapba sem esik bele, az a kapitánnyal ápolt rossz viszonya miatt maradt ki. Pech, mert most aztán tényleg csak rajtunk múlik minden, ha hat ponttal abszolváljuk a román-észt páros elleni meccseket, akkor valószínűleg semmi nem menti meg a válogatottat a vb-pótselejtezőtől.

Ebben segíthet, hogy kapusok tekintetében viszonylag jól állunk, ezen a poszton még egy esetleges sérülés sem okozna nagy gondot a kapitánynak. Bogdán alap-, sőt kulcsember az angol másodosztályú Boltonban, bár nyugtalanító lehet, hogy csapata még nem nyert meccset idén a bajnokságban. Király szintén első számú kapus az 1860 Münchennél, csakúgy, mint Gulácsi Péter a Salzburgban, igaz utóbbi csak biztonsági tartalék a keretben az Olympiakosznál a padon ücsörgő Megyeri Balázs mögött.

A magyar válogatott két játékosa, Varga József és Mészáros Norbert a románok elleni vb-selejtezőn (2-2)

A védelem helyzete már aggasztóbb. A sérült Juhász személyében például a csapatrész legrutinosabb játékosát vagyunk kénytelenek nélkülözni, de hiába a keret tagja például az utóbbi két évben remeklő Korcsmár, ha ebben a szezonban mindössze egy kupameccsen jutott szóhoz új csapatában, a Bundesliga 2-es Fürth-ben. Az első három fordulót Vanczák is a padról nézte végig a svájci bajnokságban, de azóta kirobbanthatatlan a Sionból, igaz, hat meccsből egyelőre egyet sem nyert csapata. A keretbe visszatért Laczkó ismét a Sampdoria focistája, de a Serie A hétvégi első fordulójában nem léphetett pályára, és várhatóan nem is számol vele hosszabb távon Delio Rossi. Az említetteken kívül viszont csak az itthoni bajnokságból merített Egervári, és ugyan mind a Guzmics-Mészáros páros, mind az első válogatott fellépésére készülő Fiola Attila és Gyömbér Gábor alapembere csapatának, egyelőre nagy kérdés, mire elég tudásuk a nemzetközi mezőnyben. Kádár Tamás helyzete némiképp speciális, hiszen ő korábban már többször is játszott kiválóan címeres mezben, viszont hosszú ideje nem találja a helyét a botrányoktól hangos Diósgyőrben - nem véletlenül merült fel távozásának lehetősége is.

A kimaradók közül Pintér Ádámot kell első helyen említeni: a korábban Egervárinál is alapembernek számító bekknek egyelőre nincs csapata, hiába bontotta fel szerződését a spanyol másodosztályú Zaragozával. A szezont remekül kezdő, és az Eredevisie eddigi négy fordulóját kivétel nélkül végigjátszó Otigba Kenneth beválogatása érdemben fel sem merült, pedig egy ilyen helyzetben talán lenne potenciál a 20 éves középhátvédben.

Koman játékhiánya komoly gondot okozhat a kapitánynak - Fotó: MTI

A középpályán Gera kivételével ezúttal is a szokásos arcok vannak ott, de Dzsudzsákon kívül gyakorlatilag az összes kulcsemberünk gondokkal küzd. Koman tavasszal még legalább perceket játszott a Krasznodarban, most viszont már ennyi sem jut neki, a szezon során még nem lépett pályára. Hajnal a nyáron sérülésből lábadozott, felépült, de Stuttgartban semmilyen szinten nem számítottak rá, így néhány hete aláírt a másodosztályú Ingolstadthoz. Itt egyelőre alapember, eddig minden meccsen kezdő volt, legutóbb a Bielefeld ellen góljával és gólpasszával eldöntötte a mérkőzést.

Lovrencsics Gergő szintén nem a legjobb időszakát éli, csapata, a Lech Poznan borzalmasan kezdte a bajnokságot, és egyelőre a szélső is adós a jó teljesítménnyel. Négy bajnokin egy gólpassz fűződik a nevéhez, a Wisla elleni legutóbbi meccsen pedig már a félidőben lekapta őt a pályáról edzője.

Varga József egyelőre alapembernek számít Middlesbrough-ban

Varga József számára biztatóan indult az angliai kaland, a Middlesbrough-nál egyelőre elégedettek vele, a gárda eddigi összes meccsén kezdő volt. A teljesítménye viszont némiképp hullámzó, egy kupameccsen gólt is szerzett, a Blackpool ellen aztán 60 perc után lecserélték, de a Wigan ellen megint végig játszott, beszámolók szerint ráadásul jól és hasznosan. Ilyen szintű formaingadozás viszont a válogatottban nem fér bele, a keretben ugyanis Vargán kívül mindössze egyetlen klasszikus labdaszerző kapott helyet, a diósgyőri Elek Ákos. A korábbi fehérvári kedvenc beválogatását sokan nem értették, nagyjából egy éve már az itthoni bajnokságból sem emelkedik ki, állítólag klubja is inkább szabadulna tőle.

Szakály Péter és Kovács István legalább itthon jól játszik, igaz, mindketten bizonyították már súlytalanságukat a nemzeti csapatban. Utóbbi viszont legalább fiatal, olyannyira, hogy a románok ellen biztosan nem is játszik, szeptember 6-án ugyanis a Róth Antal vezette U21-es csapatnak is szüksége van rá.

A szokásos kimaradók közül Tőzsérért és Vassért ezúttal nem kár, egyikük sem játszott még idén meccset, nincsenek a tűz közelében. Előbbiről lemondott klubja, a Genoa, társaitól elkülönítetten edz, és szinte biztosan nem juthat szerephez a Serie A-ban. Vass helyzete némiképp más, ő az új edző miatt önszántából lépett le a Kolozsvártól, jelenleg a Fradival edz, de aláírt szerződése egyelőre nincs.

Vadócz Krisztián helyzete érdekesebb, a középpályás alapember a dán bajnokságban szereplő Odensénél, Egervári mégsem vette figyelembe a kerethirdetésnél. Pletykák szerint nem is fogja, egy korábbi közös beszélgetésen ugyanis kiderült, a játékossal eltérően gondolkodnak a válogatott jövőjéről, így pedig nincs értelme a közös munkának. Tulajdonképpen itt is felállt a Huszti-helyzet, más kérdés, hogy a szereplők ezt nem verték olyan nagy dobra, mint a hannoveri szélső.

A támadósorban különösebb meglepetés nincs, Rudolf kimaradása utóbbi időben nyújtott teljesítménye fényében papírforma, mint ahogyan Böde Dániel most már menetrendszerűnek számító behívása is. Priskin jelenleg sérült, így ő nem került képbe, ott van viszont a Grazban jobbára csereként használt Szabics, és a Rodában alapember, de inkább visszavont támadót játszó Németh. A legnagyobb kimaradó Nikolics, a Vidi játékosa hiába hintett 5 meccsen 7 gólt az NBI-ben, csak biztonsági tartalékként került a keret közelébe. Ha Szalai esetleg nem tudja vállalni a játékot, ő lehet a megmentő.

A magyar válogatott kerete
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz Pireusz).
Védők: Fiola Attila (MVM Paks), Guzmics Richárd (Haladás), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Laczkó Zsolt (Sampdoria), Lipták Zoltán (Győri ETO), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (Sion).
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (FK Krasznodar), Kovács István (Videoton), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Szakály Péter (DVSC-Teva), Varga József (Middlesbrough).
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Németh Krisztián (Roda), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Schalke).
Biztonsági tartalékok: Gulácsi Péter (Red Bull Salzburg), Nikolics Nemanja (Videoton), Pátkai Máté (Győri ETO), Varga Roland (Győri ETO).

A sérülések jól mutatják, felesleges előre okoskodni a kezdőcsapaton, ugyanakkor az is igaz, hogy a szűk merítés miatt relatíve kicsi a kapitány mozgástere. Bogdán minden bizonnyal kirobbanthatatlan lesz a kapuból, jobbhátvédbe Vanczákot, középre a Korcsmár-Guzmics kettőst vizionáljuk. A bal oldalon Kádár egyszerre jelentheti a biztonságot és a támadó potenciált, középütt Varga talán képes lesz egyedül megoldani a szűrő feladatait. Mellette Hajnal irányítana mélységből, a balszélen Dzsudzsák, a túloldalon pedig Koman vinné a támadásokat. Gera, egy plusz ütköző és egy vérbeli jobbszélső hiányában minden bizonnyal életképesebb lenne a kétcsatáros felállás, itt a remélhetőleg egészséges Szalai indulna a fellőtt labdákat eredményesen megjátszó Böde mögül. Ha nincs Szalai, akkor viszont minden borul, és bár Németh visszavontabb szerepkörben valószínűleg nem lenne rossz választás, azonnal jelentős hátrányba kerülünk.

A Románia-Magyarország vb-selejtezőről szeptember 6-án a hatharom.com élő, szöveges tudósításban számol be.

VB-selejtező, 2014
A D csoport állása
    M Gy D V Rg Kg P
1. Hollandia 6 6 0 0 20 2 18
2. Magyarország 6 3 2 1 13 8 11
3. Románia 6 3 1 2 10 10 10
4. Törökország 6 2 1 3 7 7 7
5. Észtország 6 2 0 4 3 9 6
6. Andorra 6 0 0 6 0 17 0
[1147881] 2013-09-06 20:00:00 Románia - Magyarországx;[1147884] 2013-09-10 20:30:00 Magyarország - Észtországx;