Atlétikai vb

A szabályismeret döntött az aranyéremről 4x400-on - videó

  • VNA

Az orosz váltó harmadik embere, Kszenia Rizsova remek helyzetfelismerése döntötte el az atlétikai világbajnokság női 4x400 méteres síkfutó döntőjében.

Szombaton este rendezték meg a női 4x400 méteres váltófutás döntőjét a moszkvai atlétikai világbajnokságon. A fináléban az oroszok bizonyultak a legjobbnak, nagy hajrában megelőzve az amerikai stafétát. A döntő futás során a harmadik embereknél egy meglepő taktikai húzást figyelhettünk meg, amely végül az oroszok számára vb-címet (2005 után az elsőt ebben a számban) eredményezte. A közelmúltban megváltozott versenyszabályokat használta ki az oroszok harmadik embere, Kszenia Rizsova, aki közvetlenül a váltás előtt a kettes pályára húzódott ki és ezzel szorította le a nagy rivális - ezúttal két klasszisát Sanya Richards-Rosst és Allyson Felixet is nélkülöző - amerikai csapat harmadik futóját.

Erre azért volt lehetősége, mert az új szabályok szerint a váltásnál olyan sorrendben kell állniuk a futóknak a vonalnál, amilyen sorrendben az aktuális körben 200 méternél a társaik voltak. Mivel ebben a körben kétszáznál Rizsova állt jobban, így az amerikai Ashley Spencer hiába tűnt gyorsabbnak nála, nem futhatott el mégsem mellette ez egyes pályán, kénytelen volt lassítani egy kicsit és ellenfele mögött átlépve váltani - (ezt a részt a lenti videóban 6:15-től kezdve láthatjátok) A befutó embereknél ennek ellenére is maradt a szoros harc, végül az orosz staféta 12 századmásodperccel győzött (3:20,19-is idejük a világ idei legjobbja), alighanem Rizsova okos taktikai húzásának is köszönhetően.