Torna

Négy új tag a Halhatatlanok Klubjában

  • MTI

A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) csütörtökön beválasztotta a Halhatatlanok Klubjába Donáth Ferencet, Ducza Anikót, Bejek Klárát, valamint posztumusz Pelle Istvánt.

Az ünnepélyes eseményen Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke úgy fogalmazott: "Minden évben nagy élmény számomra, hogy azokat, akik sokat tettek a magyar tornáért, én köszönthetem. A mostani kitüntetettek közül ráadásul mindenkit személyesen is ismerek."

Az 1986-ban, Buenos Airesben elhunyt kétszeres olimpiai bajnok, 35-szörös magyar bajnok Pelle István oklevelét unokatestvére, Pelle Péter vette át.

Az 1964-es tokiói olimpián talajon bronzérmes, 1962-ben gerendán világbajnoki bronzot nyert, 22-szeres magyar bajnok Ducza Anikó az oklevél átvétele után azt mondta, megtiszteltetés számára a kitüntetés, különösen azért, mert eddig úgy érezte, méltánytalanul mellőzték őt a magyar tornasportban.

"Sokáig olyan érzésem volt, mintha nemkívánatos személy lennék, ezért most nagyon örülök, hogy itt lehetek ezen az eseményen, s a szövetség megemlékezik rólam és a többiekről is" - mondta a 70 éves Ducza Anikó.

Az eseményen Lukács József, a Halhatatlanok Klubjának kuratóriumi elnöke a beválasztottaknak egy-egy kitűzőt adott át, ezzel az összes hazai tornasport-rendezvény díjmentesen látogatható.

A többszörös magyar és mesterfokú bajnok Bejek Klára - aki 1977-től 1980-ig szövetségi kapitány is volt - férjével érkezett az ünnepségre, s meghatottan nézte végig a korabeli felvételekkel színesített életrajzi videóját.

"Azért is jó volt viszontlátni ezeket a képkockákat, mert nekem a torna volt az életem, ezért szívesen emlékezem sportolói és edzői pályafutásom pillanataira" - nyilatkozta a 70 esztendős, 1987-től egy évig a dél-koreai válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó extornász.

A 95 válogatottsággal büszkélkedő, öt vb-n, két olimpián és két Európa-bajnokságon szerepelt Donáth Ferenc 1980-ban az összetett csapatversenyben szerzett olimpiai bronzérmet, egyéni összetettben háromszor nyert országos bajnokságot, két alkalommal mesterfokú bajnok volt, majd a férfiak szövetségi kapitányaként is tevékenykedett.