VB 2014

Nem szabad mellébeszélni, nézők nélkül is teljesíteni kell - Fazekas László

  • Szabó Tamás

A magyar labdarúgó-válogatott utoljára Fazekas László góljával győzte le Romániát. Az Újpest egykori csatára a hatharom.comnak elmondta, pontosan emlékszik a 32 évvel ezelőtt szerzett találatára és amondó, a magyar csapatnak nem jelenthet mentséget, hogy ezúttal nézők nélkül kell játszania.

A magyar válogatott legutóbb 32 éve, 1981. május 13-án győzött Románia ellen. Akkor szintén világbajnoki selejtezőn fogadtuk keleti szomszédainkat és Fazekas László góljával 1-0-ra nyertünk. A remek csatár akkoriban a Royal FC Antwerp alkalmazottja volt, és emlékei szerint 1981-ben hasonlóan nagy várakozás előzte meg a románok elleni meccset, mint most.

Fazekas László
Született: 1947. október 15., Budapest
Állampolgárság: magyar, belga
Klubjai játékosként: Újpesti Dózsa (1965-80), Royal FC Antwerp (1980-84), St. Truiden (1984-85)
Edzőként: Racing Jet Bruxelles (1985-86), Eendracht Aalst (1986-88), Harelbeke (1988-90), Eendracht Aalst (1990-92), Union (1992-94), Magyarország (1994-95, pályaedző), Royal FC Antwerp (1995-96)
Válogatottság: 92 mérkőzés/24 gól

"A vb-selejtező mindig egy unikum, hiszen a világbajnokság minden játékos életében a csúcsot jelenti - mondta Fazekas a hatharom.comnak. - Ugyanúgy nagy volt a várakozás, mint most. Akkor a románok mellett Norvégiával és Svájccal voltunk egy csoportban és papíron egyforma esélyt adtak a továbbjutásra valamennyi csapatnak. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány jól kezdett hozzá a csapatépítéshez, mert visszahívott minket, rutinos játékosokat a vb-selejtezőkre. Müller Sándor, Bálint László és én már nyugaton játszottunk, sokat számított a rutinunk. Otthon egy elég forró légkörű mérkőzésen, 70 ezer néző előtt 1-0-ra vertük a románokat, majd a visszavágón a Steaua otthonában kihúztunk egy 0-0-t, ami rendkívül fontos eredmény volt a továbbjutást illetően."

Fazekas pontosan emlékszik a románok ellen szerzett győztes találatára. Amondó, ma is mindent úgy csinálna, ahogy akkor.

"Jól emlékszem arra a gólra - emlékezett a ma már 65 éves egykori újpesti csatár. - Bálint előre tört, bejutott a román térfél közepére. Amikor megindult éreztem, hogy ebből lesz valami, ezért a jobb szélről befelé indultam. Bálint hosszan szöktette magát, a labda a jobb hátvédhez került, aki haza szerette volna adni a labdát a kapusnak. Erre azonban számítottam és előbb értem el a labdát. Érdekesség, hogy a labda a jobb lábamra érkezett volna, de ha ezt megvárom, akkor biztosan belerúgom a kivetődő kapus testébe. Ezért arra gondoltam, hogy inkább ballal rúgom el, megpróbálok alányúlni, a kapus felett átpörgetni. Ez volt a helyes a megoldás."

A 92-szeres magyar válogatott támadó szerint a román válogatottra 1981-ben is az volt a jellemző, ami most: a Steaua Bukarestre épült. Fazekas szerint kár a papírformával bíbelődni, a vb-selejtezőkön a napi forma dönt.

"Akkoriban a magyar és a román válogatott is a fővárosi csapatokra épült - folytatta Fazekas. - Ha jól emlékszem három vagy négy román játékos Belgiumban szerepelt. A mostani válogatottjukat nem ismerem, viszont a Steauát megnéztem a Chelsea ellen és nagyon jó benyomást tett rám. Nem véletlen, hogy kilencen bekerültek a román keretbe. A világbajnoki selejtezőkön mindig a pillanatnyi, napi forma számít. Ez nem egy hosszadalmas bajnoki szezon, a játékosok aktuális formája dönthet. Papírforma alapján minden meccs előtt lehet esélyekről beszélni, de száz százalékosan nem mehetünk biztosra. Nagy a tét, ez minden játékosra különbözően hat, valaki szárnyakat kap, valaki begörcsöl. Rengeteg tényező befolyásolhatja a végeredményt. A magyar csapat légiósai most bizonyíthatnak, nekik megvan a kapacitásuk ahhoz, hogy eldöntsék a sorsdöntő összecsapásokat. Azért kerültek a keretbe, mert jobb játékerőt képviselnek az otthoniaknál. Hozniuk kell magukat."

Fazekas számos felejthetetlen mérkőzést játszott az egykori Népstadionban, úgy véli, nem jelenthet mentséget, hogy ezúttal nézők nélkül kell pályára lépni.

"Természetesen óriási hátrányt jelent, hogy nem lesznek nézők a stadionban - magyarázta Fazekas. - Játékosként számos felejthetetlen mérkőzésben volt részem, leginkább az 1977-es Bolívia elleni pótselejtezőre emlékszem, amit 80 ezer néző előtt játszottunk. Ilyen környezetben egész más játszani. A játékosok szemlélete megváltozott, a magyar keret zöme nyugati bajnokságokból érkezik, ők minden héten forró légkörű mérkőzéseken szerepelnek. Profik, nem lehet mellébeszélni, teljesíteni kell. Ilyen meccs sem okozhat problémát, nem jelenthet mentséget, hogy nézők nélkül kell játszani. Az ország színeiért kell küzdeniük és teljesen mindegy, hogy egy vagy 100 ezer előtt teszik. Jusson eszükbe, hogy mindegyikük értéke magasabb lesz, ha kijutnak a világbajnokságra."

Fazekas László a futballfórumon

Fazekas Antwerpenben él és rendszeresen ott van a csapat meccsein. Sőt, sűrűn összefut a nyolcvanas évek legendás belga kapusával, Jean-Marie Pfaffal is. Kettejük leghíresebb találkozására az 1982-es világbajnokságon került sor, amikor a Magyarország-Belgium meccsen a kapus elütötte Fazekast. Pfaff büntetlenül megúszta tettét, a mérkőzés 1-1-re zárult és a belgák jutottak tovább.

"Antwerpenben lakom, és rendre ott vagyok a csapat hazai meccsein - mondta Fazekas. - Mindössze ennyi köt a futballhoz, sem edzőként, sem technikai vezetőként nem tevékenykedem. Követem a belga futballt, és pontosan tudom mi zajlik Újpesten és a magyar válogatottnál. Otthon biztos sokan emlékeznek Jean-Marie Pfaffra és az 1982-es vb-n történtekre. Vele nagyon sűrűn összefutok, mert közel lakunk egymáshoz. Jópofa srác, ahányszor találkozunk, mindig felemlegeti: László, rendes voltam veled, kivetődtem, de arra vigyáztam, hogy ne törjem el a lábad. Kedves tőle, nem?"

A Magyarország-Románia mérkőzésről pénteken élő, szöveges közvetítéssel jelentkezünk a hatharom.comon.

[1147875] 2013-03-22 20:30:00 Magyarország - Romániax;