Ligue 1

Beckham csak a pályán kívül sztár, egyébként nem valami nagy szám - Joey Barton

Joey Barton, az Olympique Marseille botrányairól híres angol középpályása kijelentette, nem tart az ősi rivális Paris Saint-Germainben futballozó honfitársával, David Beckhammel való találkozástól. Franciaország két legnépszerűbb csapata négy napon belül kétszer is megmérkőzik egymással, előbb a bajnokságban, majd a Francia Kupa nyolcaddöntőjében.

Az egyszeres válogatott Barton azzal a Beckhammel nézhet farkasszemet, aki 115-ször viselte a Háromoroszlánosok mezét, és aki először léphet pályára új klubja, a Paris Saint-Germain színeiben a vasárnap esti csúcsrangadón. A Los Angeles Galaxy-tól néhány hete szerződtetett 37 esztendős világsztár az idény végéig kötelezte el magát a párizsiakhoz, a fővárosi egyletnél pedig remélik, rutinjával hozzásegíti az 1970-ben alapított PSG-t története harmadik bajnoki címéhez. A nála több, mint hét évvel fiatalabb Barton éppen ebben szeretné megakadályozni Carlo Ancelottiékat, és cseppet sem tart a honfitársával való találkozástól. Sőt, a déliek sajtótájékoztatóján oda is szúrt egyet Beckhamnek.

"A PSG-ben sok-sok ismert, jó képességű játékos futballozik. Beckham a pályán kívül nagy sztár, de a zöld gyepen nem olyan nagy szám" - mondta a viselkedési problémákkal küzdő Barton. "Sokkal kevesebb veszélyt okoz most, összehasonlítva azzal, amikor még a Premier League-ben játszott. Naiv döntés lenne, ha Davidre koncentrálnánk."

Joey Barton a mai Beckhamet már nem tartja különleges játékosnak

Viharos angliai karrierje után Barton a Queen's Park Rangerstől kölcsönbe került Marseille-be, csapata jelenleg harmadik a tabellán, öt ponttal lemaradva a párizsiaktól. A korábbi Manchester City-, Newcastle United- és QPR-játékost nem különösebben érdekli, mit jelent Franciaországban a PSG-Marseille mérkőzés. Pedig a hagyomány mellett ezúttal a bajnoki aranyérem szempontjából is döntő ütközet vár a felekre.

"Már megtapasztaltam egy City-United, egy Sunderland-Newcastle vagy egy QPR-Chelsea meccs hangulatát" - folytatta Barton. "Az ilyen derbik légköre nem félemlít meg, ez teljesen normális számomra. Tapasztalt vagyok, tudom mit kell tennem, nem jelent semmit számomra a rangadó. A szezon tartogatott már néhány meglepetést. Nem olyan fából faragtak minket, akik könnyen feladják. Annak ellenére is motiváltak és koncentráltak maradtunk, hogy néhány mérkőzésen nem voltunk elég erősek. Az előttünk álló hét megváltoztathatja az idényünket."

Carlo Ancelotti és Elie Baup tanítványai a vasárnap esti bajnoki rangadó után szerdán a Francia Kupa nyolcaddöntőjében is megmérkőznek.

"Ha vasárnap és szerdán is nyerünk, minden megváltozik. A nyomás a párizsiakon lesz. Habár nincsenek olyan szupersztárjaink, mint nekik, erősek vagyunk, és amikor csapatként játszunk, jól futballozunk."

Barton pályafutását több botrány is beárnyékolta. Korábban előfordult, hogy megvert egy idegen férfit egy liverpooli gyorsétterem előtt, ájulttá verte csapattársát az edzésen, vagy éppen égő cigarettacsikket nyomott el egy utánpótlás játékos szemén.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/ligue-1-2012-2013/1217067