Curling

Oroszország a női mezőny legjobbja Európában

  • VNA

Az orosz válogatott sikerével ért véget a svédországi Karlstadban rendezett curling Európa-bajnokság női tornája.

Szombaton a kora délutáni órákban véget ért a hölgyek számára az idei curling Európa-bajnokság. A svédországi Karlstadban rendezett torna női fináléjában az orosz és a címvédő skót csapat találkozott egymással. Az első endben ugyan a skótok voltak a kedvezményezettek, ám ekkor rögtön az Anna Szidorova vezette oroszok kerültek előnybe. A harmadik játékrészt az Eve Muirhead irányította skót válogatott nyerte meg 2-0-ra, az oroszok azonban rögtön egyenlítettek. Az ötödik endben ismét loptak (nem befejezőként írtak pontot) az oroszok, így a döntő felénél 3-2-re vezettek.

A hatodik endet megint a skótok írták meg 2-0-ra, majd az oroszok ismét egyenlítettek. A döntő sorsát végül a kilencedik end fordította meg, azt ugyanis 4-4-es állásnál megint el tudták lopni az oroszok, így hiába egyenlítettek a skótok a végén, a hosszabbításban, az un. extra-endben végül az orosz csapat tudta biztosítani a győzelmet. Az orosz női válogatott története során most másodszor szerezte meg az Eb-címet. A 2006-os csapatot még Ludmilla Privivkova vezette győzelemre, most pedig az Anna Szidorova vezetésével ülhettek fel újra a kontinens trónjára. A finálé izgalmaira jellemző, hogy a curlingben szokatlan módon négyszer is változott a vezető csapat kiléte.

A bronzmérkőzésen az alapszakasz győztes svédek zsinórban elszenvedett három vereség után tudtak javítani, így Margaretha Sigfridssonék a dánok elleni 9-3-as sikerrel szerezték meg hazai közönség előtt a harmadik helyet. Az már korábban eldőlt, hogy a története során először A-csoportban szereplő, Szekeres Ildikó vezette magyar női válogatott 1-8-as győzelem/vereség mutatóval kiesik és jövő decemberben a stavangeri Eb-n ismét a B-csoportban szerepelhet.