Téli olimpia

Döntött a NOB - Oroszországot kizárták az olimpiáról

Az orosz atléták kizárólag országmegjelölés nélkül indulhatnak Pjongcsangban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden este Lausanne-ban hozta meg döntését, mely szerint azonnali hatállyal felfüggesztik az Orosz Olimpiai Bizottság Tagságát. 

Ez többek közt azt jelenti, hogy több orosz sportvezetőt is örökre eltiltottak az olimpiáktól, emellett az ország egyetlen képviselőjét sem hívják majd meg Pjongcsangba, valamint az atléták semleges zászló alatt versenyezhetnek majd Dél-Koreában.

Az ítéletek a 2014-es szocsi eredmények miatt születtek, ahol hiába szerzett az orosz delegáció 33 érmet, azóta már doppingvétség miatt ezekből 11-et elvettek. Az érmek elvétele mellett több, mint húsz orosz sportolót (szkeletonost, sífutót és sílövőt is) örökre eltiltottak. 

Fotó: Sky Sports

"Ez egy példa nélkül álló támadás volt az olimpia és a modern sport tisztasága ellen. Őszintén sajnálom azokat az orosz atlétákat, akik soha nem nyúltak semmilyen meg nem engedett szerhez, de keményen fel kell lépnünk a csalások és a manipulációk ellen" - nyilatkozta Thomas Bach NOB-elnök többek között arra reflektálva, hogy a Dél-Koreában érmet nyerő orosz atléták csupán az olimpiai himnuszt hallhatják majd a pódiumon állva.

Az eltiltások mögött a WADA egyik jogászprofesszora által kezdeményezett vizsgált áll, amely bebizonyította, hogy Oroszországban államilag szervezett szinten, rendszerszintű doppingolás folyik évek óta.

A jelentés arról is írt, hogy az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között több tucat sportág közel ezer sportoló vizsgálati eredményeit manipulálták, illetve a pozitív eredményeket eltitkolták.