Curling

Hazai pályán a svédeknek csúszott a legjobban a jég

  • VNA

Nem sikerült a triplázás a Thomas Ulsrud vezette norvég válogatottnak, a házigazda svéd csapat lett 2012-ben Európa legjobbja.

A svédországi Karlstadban zajló curling Európa-bajnokságon szombaton délután véget ért a férfi torna is, ahol az alapszakaszban remeklő két csapat, Norvégia és Svédország találkozott egymással. Niklas Edin vezetésével a svédek az első endben érvényesítették a befejezés jogát és egy pontot írtak, a harmadik endben viszont a Thomas Ulsrud által irányított norvég csapat írt két pontot. Egy újabb 0-0-s játékrészt követően Edinék írtak két pontot, majd a hatodik játékrészben az egész mérkőzés eldőlt.

Ekkor ugyanis a norvégok voltak a befejezők, de mégis a svédek tudtak két pontot írni, a lopással pedig 5-2-es előnyre tettek szert. A legutóbbi két Eb-t megnyerő Ulsrudék ugyan még próbálkoztak ezután is, de nem sikerült faragniuk a három pontos különbségen. A svédek 8-5-ös győzelmükkel 2009 után most nyertek Niklas Edin vezetésével (egyébként változatlan összeállításban) Európa-bajnokságot, ezúttal hazai közönség előtt, ráadásul úgy, hogy a csapat tagjai a helyi curling klub játékosai.

A svédek abszolút megérdemelten nyerték meg a tornát, hiszen már az alapszakaszban is remek mérlegük (8-1) volt, egyedüli vereségüket attól a dán csapattól szenvedték el, amely a szombati bronzmérkőzésen súlyos (12-4-es) vereséget szenvedett a története legjobb eredményét elérő, Jiri Snitil vezette cseh csapattól. Az már korábban eldőlt, hogy az Eb-újonc magyar válogatott győzelem nélkül zárta a csoportkört, így kiesett és jövőre a norvégiai Stavangerben sorra kerülő Eb B-csoportjában folytathatja.