Curling

Két magyar csapattal indul az Európa-bajnokság

  • Vásárhelyi Tamás

A tavalyi moszkvai bravúros feljutás után férfi és női csapatunk is a curling Európa-bajnokság A-csoportjában bizonyíthat.

A magyar curling sport rövid históriájában történelmi jellegű esemény veszi kezdetét szombaton délelőtt Svédországban. Első alkalommal vesznek részt ugyanis hazánk legjobbjai az 1975 óta megrendezésre kerülő curling Európa-bajnokság “A” csoportjának küzdelmeiben. Ezt a jogot a legutóbbi moszkvai Európa-bajnokságon a női és férfi csapatunk egyaránt kivívta, így most mindketten megnézhetik, mire képesek a kontinens legjobb csapatai ellen. Az idei kontinens viadalra a svédországi Karlstadban kerül sor, ahol az A-csoportban mindkét nem tíz-tíz legjobb csapata szerepel. A karlstadi Löfbergs Lila Arenában sorra kerülő eseményen a magyar színeket a Szekeres Ildikó vezette női csapatban Béres Alexandra, Patonai Ágnes, Ádám Boglárka és Páthy-Dencső Blanka képviseli, a Nagy György vezetésével harcba induló férfi együttesünkben pedig Hall Krisztián, Ezsöl Gábor, Belleli Lajos és Kiss Zsolt játszhat Svédországban.

A férfiak versenyében a Thomas Ulsrud vezette norvégok triplázásra törnek, hiszen 2010 és 2011 után sorozatban harmadszor ülhetnek fel Európa trónjára. Ebben leginkább a házigazdák, a fiatal - nem mellesleg karlstadi illetőségű - Niklas Edin vezette, legutóbb 2009-ben Eb-t nyerő svédek akadályozhatják meg őket. A tornán a csehek (Jiri Snítil), a dánok (Rasmus Stjerne), a skótok (a vb-ezüstérmes Tom Brewster) és a franciák (Thomas Dufour) is a világbajnokságokon edződött skipjeikkel vesznek részt, így nem lenne meglepetés, ha az éremért zajló találkozókon is főként őket látnánk majd.

Az Eb-re készülő magyar férfi curling válogatott - Fotó: Facebook

A hölgyeknél a tavalyi moszkvai Eb-t megnyerő skótok újra a rendkívül fiatal Eve Muirhead irányításával indulnak csatába. Legfőbb ellenfelük a hazai együttes lehet, Margaretha Sigfridssonék svéd jégen most természetesen szeretnének visszavágni a 2011-es Eb-döntőben elszenvedett vereségért. A női mezőnyben is lesznek jól ismert arcok, így a dán (Lene Nielsen), az olasz (Diana Gaspari), a német (a 25. Eb-jén szereplő Andrea Schöpp), az orosz (Anna Szidorova) vagy éppen az aktuális világbajnok svájci (Mirjam Ott) csapat skipje is régi ismerősnek számíthat a sportág kedvelői számára.

Az Eb-re készülő magyar női curling válogatott - Fotó: Facebook

A világbajnoki kvalifikáció lehetőségét is magában hordozó (ami a mieink számára azért még a feljutásnál is nagyobb bravúr lenne) svédországi Európa-bajnokságról a korábbi évekhez hasonlóan a magyar nyelvű Eurosport most is élőben közvetít. A férfi tornán a legjobb nyolc, a női esemény esetében pedig a legjobb hét csapat szerez jogot a 2013-as világbajnoki szereplésre (onnan már a szocsi olimpia is karnyújtásnyi távolságra lenne), a férfi vb-t jövőre Kanada, a nőit pedig Lettország rendezheti meg. Svédország most rendezhet negyedszer curling Európa-bajnokságot, korábban Västeras (1983), Sundsvall (1994) és Örnsköldsvik (2008) városa volt már házigazda.

A hazai szövetség tájékoztatása szerint a férfiaknál a Nagy György vezette csapat 9 órától a franciákkal, 19-től pedig a házigazda svédekkel mérkőzik, a címvédő norvégokkal vasárnap 20 órakor csap össze. A Szekeres Ildikó irányította női gárda 14 órakor a finnek ellen lép először jégre, majd vasárnap 8-tól a házigazdák válogatottjával mérkőzik, az Európa-bajnoki cím nagy esélyesével, a skótokkal pedig jövő szerdán, 14 órától játszik. A tízcsapatos csoportok küzdelmei jövő csütörtökön zárulnak, a döntőket szombaton rendezik.