Szánkósport

Alig hat év után bezárhatják az olimpiai pályát

Nem tudja eltartani magát a 2006-os torinói olimpiára felépített cesenai szánkópálya, így hamarosan a bezárás sorsára juthat.

Alig hat esztendővel a torinói téli olimpia után a bezárás veszélye fenyegeti a Cesenában felépült olimpiai szánkó- és bobpályát. A jégteknő sportágai ugyanis az utóbbi időben egyre kevésbé nem veszik igénybe a létesítményt. Előbb a bob és skeleton Világkupa versenyek "távoztak" az olaszországi pályáról, a napokban pedig a Nemzetközi Szánkó Szövetség (FIL) is jelezte, hogy idén nem rendez futamokat a 2006-os játékokra épített, tavaly még világbajnokságot rendező pályán, így a december elejére tervezett Világkupa versenyek is elmaradnak.   

A mostani lemondás oka elsősorban a pálya pénzügyileg nehéz helyzete, amely miatt az üzemeltetők nem tudnak már nemzetközi versenyeket rendezni. Az olasz szánkósport ikonikus alakja, az olimpiai bajnok Armin Zöggeler azonnal hangot is adott nemtetszésének: "Hihetetlen, hogy Olaszországban egyetlen szánkópályát sem lehet fenntartani, miközben a németeknél négy tökéletes állapotban lévő pálya is van és kiválóan működik. A cesenai pálya csodálatos létesítmény, amelyet egyszerűen nem lenne szabad bezárni" - nyilatkozta a torinói olimpia hazai hőse, 2002 és 2006 olimpiai bajnoka.