Négyesfogathajtó vb

Dobrovitz József nyerte az akadályhajtást

Dobrovitz József nyerte a vasárnapi akadályhajtást, de összetettben - legjobb magyarként - így is csak 10. lett a németországi Riesenbeckben rendezett négyesfogathajtó világbajnokságon.

A csapatban világbajnok magyar hajtó egyike volt annak a két versenyzőnek, aki hibátlanul, egyúttal limitidőn belül teljesítette a pályát. Mivel Dobrovitz gyorsabb volt a svájci Werner Ulrichnál, így ő nyerte a zárószámot, részsikere azonban csak arra volt elég, hogy a 12. helyről a tizedikre jött fel összetettben. A hatszoros vb-aranyérmes Lázár Zoltán sem vert ugyan le egyetlen labdát sem, de tempója lassú volt, így 7,36 hibapontjával csak 18. lett akadályhajtásban, összetettben pedig három pozíciót rontva a 12. helyen zárt.

A magyar tulajdonban lévő fogatot irányító ausztrál címvédő, Boyd Exell megőrizte első helyét. Akadt ugyan egy verőhibája és a limitidőt is túllépte valamelyest, de olyan nagy előnye volt, hogy így is magabiztosan végzett az élen az amerikai Chester Webert és a holland Ysbrand Chardont megelőzve.

,,Nem ijedtünk meg, amikor hosszú évek óta először nem álltunk élen a díjhajtást követően, mivel hátrányunk jelentéktelennek volt nevezhető, ráadásul 35 hibapont alatti produkciónál nem is lehet ok az elégedetlenségre. A maratonhajtásban mind Boyd, mind a lovak elbírták a rájuk nehezedő nyomást, így négy aacheni diadal és a 2010-es vb-cím után ismét nyertünk" - mondta az MTI-nek a világbajnok fogat helyszínen tartózkodó tulajdonosa, a veresegyházi Vincze Tamás.

A magyar együttes - melynek harmadik tagja a szombati maratonhajtásban kizárt Váczi István volt - nem tudott előrelépni egy nappal korábbi pozíciójához képest, azaz ötödikként zárt. A csapatversenybe minden szám esetében a hármasok két jobbik tagjának teljesítménye számított bele.

Négyesfogathajtó vb, Riesenbeck, Németország
A végeredmény:
egyéni:    
1. Boyd Exell (ausztrál) 122,01 hibapont
2. Chester Weber (amerikai) 130,80
3. Ysbrand Chardon (holland) 131,29
...10. Dobrovitz József 149,35
...12. Lázár Zoltán 151,04
Váczi Istvánt a maratonhajtásban kizárták.    
csapat:    
1. Hollandia (Ysbrand Chardon, Koos de Ronde, Theo Timmerman) 256,17 hibapont
2. Németország (Michael Brauchle, Christoph Sandmann, Georg von Stein) 271,18
3. Egyesült Államok (James Henry Fairclough, Chester Weber, Joe Yoder) 289,11
...5. Magyarország (Dobrovitz József, Lázár Zoltán, Váczi István) 300,39