Sportgazdaság

Kiújult a holland-német háború a csodalóért

Két éve tízmillió euróért cserélt gazdát a világ legjobb díjlova, Totilasért most újra őrült összeget kínálnak. A holland tenyésztésű ló a 2009-es Európa-bajnokság óta tartja lázban a szakmát, és sokan előre odaadták volna neki (és lovasának) a londoni olimpia egyéni aranyérmét. Mióta azonban 2010 októberében eredeti tulajdonosa eladta, a győztes kombináció megtört. Most az egykori sikerlovas, a holland Edward Gal indított egy utolsó mentőakciót a londoni aranyérem megszerzésére. A hatharom.hu utánajárt a lovassportban sokakat foglalkoztató ügy hátterének.

A versenylovak piacán eddig is gigantikus pénzek mozogtak, a hírek szerint azonban a holland tenyésztésű Totilas visszaszerzésére megindított akció még az eddigi rekordot is átírhatja. A világ legdrágább ménjéért már 2010 októberében is tízmillió eurót fizetettek. Akkor az eredeti tulajdonos, Kees Visser vált meg ennyiért Totilastól, az új tulaj, a német vállalkozó, Paul Schockemöhle és eme „csekély értékű” pénz kedvéért. „A korábbi háromszoros díjugrató Európa-bajnok és olimpiai érmes Schockenmöhle a világ egyik legjelentősebb lókereskedője és lótenyésztője. Igaz, hogy más szakágban aratta lovasként a sikereit, de jó szeme van a díjugrató lovakhoz is. Saját bevallása szerint is első látásra beleesett Totilasba, így mindenáron meg akarta szerezni őt. A borsos ár ellenére sem járt rosszul, hiszen azonnal sorban álltak a fedeztetésre a tenyésztők. Totilas egy adag spermája 8.000 eurót kóstál és rögtön a vásárlást követően már 600 kanca szerepelt az előjegyzései listán. Emellett a ló sportjogát is vaskos pénzért adta tovább a Rath családnak, így hiába szerepel most gyengébben Totilas, az anyagi ráfordítás vélhetően így is megérte neki” - vázolta fel a hatharom.com megkeresésére a hátteret Szebényi Dániel, az Eurosport lovassport szakkommentátora.

Totilas a 2010-es Világjátékokon még Edward Gal-lal aratta sikereit - Fotó: horsemovethailand.blogspot.com

A napokban a holland díjlovas, Edward Gal indított akciót a holland nemzeti kincs visszaszerzésére, aki szerint a csodaló „egészen különleges képességekkel rendelkezik”. A 41 éves lovas korábban két évig sikert-sikerre halmozott Totilas-szal, amelyet nyilván szeretne megismételni. „Nem akarom sem cáfolni, sem pedig megerősíteni a híreket. Erről a dologról lehetne órákat beszélni, de még rengeteg lehetőség van. Nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő, majd meglátjuk, hol köt ki Totilas” - nyilatkozta eléggé semmitmondóan a Spiegel című német lapnak Gal. A hírek szerint a holland lovas mögött a vele éppen a napokban tízéves (!) szponzori szerződést kötő osztrák pénzember, Gaston Glock áll, aki nem sajnálná a pénzt Totilasra, igaz szakmai berkekben úgy vélik, már későn reagált és lekésett az üzletről. „Szerintem sem lesz az üzletből semmi. A német-holland ellentét és rivalizálás régóta fennáll a díjlovaglóknál, így biztos vagyok benne, hogy Schockenmöhle nem adja el Totilast, hiába ígérnek neki most 15 millió eurót is a lóért. Ez nem is csak anyagi kérdés már nála, sokkal inkább a büszkeségről és a presztízsről szól” - teszi hozzá Szebényi.

A holland-német rivalizálás több évtizede zajlik a sportágban, amelyet már Totilas előélete is eléggé jól visszatükröz. Amíg ugyanis holland kézben volt a ló és futószalagon szállította a sikereket, addig folyamatosan kritizálták gazdáit a németek, mondván, hogy annyira jó, hogy bárkivel a nyergében nyerhetne. Emellett a hollandok által alkalmazott edzésmódszerek betiltását kérvényeztek, amelyhez még külön petíciót is csatoltak. A tulajdonosváltás és az elmaradó német sikerek viszont aztán őket is gondolkodásra késztették, olyannyira, hogy "visszakuncsorogták" magukat a holland csapat edzőjéhez, Sjeff Janssenhez, hogy segítsen visszaterelni Totilast a győztes útra. Ez a megkeresés persze már Hollandiában is kivágta a biztosítékot, ahol nem akarnak asszisztálni egy újabb német olimpiai aranyéremhez. A patthelyzetet Glock oldhatná fel, aki osztrákként nem hozza magával az évtizedes konfliktusokat. Az persze más kérdés, hogy első lépésként meg kellene szereznie a ló tulajdonjogát, ami nem lesz könnyű vállalkozás.

Totilast jelenleg a német Matthias Rath lovagolja. A lovas édesapja és egyben a ló edzője azonban mindenfajta váltást kizártnak tart: „A ló olyan, mintha családtag lenne nálunk. Nincs az a pénz, amiért visszaadnánk őt. Ezt a tulajdonos, Paul Schockenmöhle is így kommunikálta mindig. Ez pedig nem is fog megváltozni” - mondta kategorikusan Klaus-Martin Rath. Az üzlet elmaradására persze ne vegyünk mérget, hiszen mint tudjuk, mindig van az a pénz...

Az esetleges váltást elősegítheti az a tény is, hogy Rath és Totilas nem igazán találtak egymásra az elmúlt egy évben, így az olimpiai bajnoki cím megszerzéséhez lehet, hogy mégis a régi lovasára, Edward Galra lenne szükség. „A holland lovas 4 éves kora óta lovagolta Totilast, az ő jelzéseit, az ő stílusát ismerte meg. Ketten együtt nagyon sikeresek voltak. A 2009-es Eb-n robbantak be a köztudatba, a 2010-es, Kentuckyban rendezett világbajnokság után viszont már köztudott volt, hogy a ló eladóvá válik. A sportban gyakran hallani azt a klisét, hogy győztes csapaton  ne változtass, de ez most hatványozottan érvényes volt ebben a kérdésben. A Rath család híres lovas-dinasztia, olimpiai bajnokokkal, de hiába ügyes lovas Mathias is, ezzel az üzlettel biztos volt, hogy csak bukhattak. Ha nyerik a versenyeket, akkor az a ló érdeme, így viszont az eredmények elmaradásakor a lovas maradhat a világ hülyéje” - tette hozzá Szebényi Dániel.