Sportgazdaság

Indiában is piacot szimatolnak a Barcelona vezetői

  • VNA

A nagy európai labdarúgóklubok tényleg globális stratégiában gondolkoznak - a spanyol Barcelona indiai terjeszkedése is egy lépés ebbe az irányba.

Eddig már a világ 22 országába jutott el a spanyol Barcelona labdarúgócsapatának akadémiája, amely a katalán kirakatklub népszerűsítése mellett jelentős utánpótlásképzési potenciált is biztosít világszerte. A Bajnokok Ligája-győztes csapat vezetői a napokban bejelentették, hogy az általuk fontos célpiacnak tartott országok listájára hamarosan India is felkerül. A gazdaságát és népességét tekintve is a világ egyik legdinamikusabban fejlődő országában ugyan a krikett az első számú sportág, de a labdarúgás is rohamtempóban fejlődik.

Lionel Messi hamarosan Indiában játszhat?India stratégiailag fontos a klub számára, így a jövőre tervezett akadémia indításán keresztül három év alatt közel 10.000 tehetséges fiatalt szeretnének elérni. Az ázsiai ország játékosai a katalánok mára legendássá vált képzési rendszerében pallérozódhatnának, ugyanazt az edzésmunkát és nevelési módszert „kapva”, amellyel a Barcelona eddig is 18.000 hat és tizennégy év közötti fiatal labdarúgót nevelt a Föld különböző részein. Az egymilliárd lakosú országot több jelentős, a nemzetközi piacokra építő sportliga is „kinézte” már magának az utóbbi időben, például az NBA is nagyfokú terjeszkedésbe kezdett itt korábban.

A legfrissebb hírek szerint a Barcelona vezetői a napokban megállapodtak a bollywoodi (India híres filmiparát hívják így az amerikai Hollywood mintájára) sztárok egyikével, Ranbir Kapoorral, aki a klub indiai nagyköveti posztját látja majd el a jövőben. „Ez egy hatalmas pillanat a számomra, hiszen olyan labdarúgókkal fognak egy lapon emlegetni engem, mint Lionel Messi és Xavi” - lelkendezett a 29 esztendős népszerű indiai színész a megállapodás után. A tervek szerint a Barcelona néhány játékosa hamarosan jótékony célú mérkőzések keretében Indiában is pályára léphet.