Barcelona

Az új La Masia, a leendő bajnokok otthona

A régi farmház, a La Masia 32 év után új helyszínre költözött, a hivatalos megnyitót október 20-án tartották.

La Masia

A Barcelona múltja, jelene és jövője találkozott tegnap a Joan Gamper edzőközpontban a fociakadémia új épületének megnyitóján. Az akadémia hivatalos neve Centre de Formació Oriol Tort, nevét Oriol Tort-ról, a Masia első igazgatójáról kapta. Bár az edzőközpont már július óta üzemel, a klub adminisztrációja egy, a tegnapihoz hasonló szimbolikus dátumot választott a megnyitóra, hiszen a legendás Masia de Can Planes, az 1702-ben épített farmház is 1979 október 20-án nyílt meg, hogy a Barcelona-utánpótlás szentélye legyen.

A La Masia megnyitója
A ceremónia

A tegnapi eseményen jelen volt körülbelül 150 játékos, régebbi tanítványok, edzők és dolgozók, akik szolgálták a klubot az évek folyamán. Tiszteletbeli vendég volt a Generalitat (a katalánok regionális kormánya) elnöke, Artur Mas, a Barcelona jelenlegi elnöke Sandro Rosell, Josep Lluís Núñez (aki 1978 és 2000 között irányította a klubot), valamint Joan Gaspart i Solves, aki 2000-től 2003-ig elnökösködött a Barcánál, előtte pedig 22 évig alelnök volt.

A ceremónián részt vett a Barca történetének több befolyásos családja, például Joan Gamperé (a klub alapítójáé), valamint Oriol Torté, akiről a létesítmény a nevét kapta. Megjelent természetesen a Barcelona teljes kerete is, Carles Puyol vezetésével, akit az alábbi képen is láthatunk, amint Guillermo Amor, Sandro Rosell, Pep Guardiola, Artur Mas és két jelenlegi tanítvány társaságában egy Kubala László idejében használt labdára tenyerelve megnyitja a ceremóniát. 

Puyol és a tulajdonosok

A La Masia teljes üvegfelülete képernyővé változott, amikor tűzijátékkal és akrobatabemutatóval elkezdődött az ünnepélyes megnyitó. 

Carles Folguera, a La Masia igazgatója a következőket nyilatkozta:

"Az új Masia a tehetségek gyűjtőhelye lesz, ahol értékes kapcsolatok és fontos barátságok szövődnek. A régi épület szimbolizmusa mindig jelen lesz az új falakon belül is. A váltás régiről újra mindig nehéz és érzelemdús, de mindannyian tudjuk, hogy egyértelműen ez a tökéletességhez vezető út."

Az új Masia egy régi projekt része, amelyet 40 éves elvek vezérelnek. Az alapötlet Johan Cruyff Barcelona-játékostól származik, aki maga is egy hasonló akadémiában nevelkedett az Ajaxnál. Ő javasolta az akadémia alapítását Josep Núñeznek a 70-es években, aki 1979-ben megvalósította a terveket. 32 éve a Masia az egyik legnagyobb "futball-laboratórium" a világon.

Ez a jól működő hálózat ország (sőt, világ)-szerte kutat tehetséges játékosok után, és ennek a folyamatnak az eredménye, hogy a Barcelona meg tudja őrizni saját karakterét, erősen támaszkodva saját nevelésű játékosaira. A játékosok pedig remekül képzettek, hűségesek és mindig a maximumot nyújtják.

La Masia

Guardiola

Amikor 2007-ben Pep Guardiola lett a Barcelona 'B' edzője, elkezdte teljesen újraszervezni az akadémia szerkezetét, hogy ismét a lehető leghatékonyabban működjön. Ennek eredményeként kezdték meg 2009-ben az új akadémia építését. Pep alapgondolata az volt, hogy nem elég a tehetség, a leendő játékosoknak érezniük kell, hogy professzionális és modern környezetben vannak. Úgy gondolta, hogy egy olyan környezet, ahol mindent csúcstechnológia irányít és minden teljesítmény tudományos eszközökkel követhető, sokkal jobb teret ad a tehetség kibontakozásának és segít elsajátítani a futballelit gondolkodásmódját.

A régi La MasiaCarles Folguera bezárja a régi Masia kapuit (2011.06.30)

 A projekt

Guardiola mellett rengeteg érv szólt, a kis kapacitás és infrastruktúrabeli nehézségek kiküszöbölésére a legjobb megoldásnak új létesítmény építése látszott, méghozzá a 2006-ban épült Ciutat Esportiva edzőközpontnál, amely a Camp Nou-tól is csak 4.5 kilométerre van. Miután megszerezték az engedélyeket és megállapodtak a kivitelezésről, 2009 decemberében megkezdődött az építkezés. Tizenkilenc hónappal később, július 6-án az új Masia készen állt.

Az épület funkcionalitás, bővíthetőség és technika szempontjából nem is lehetne modernebb. A nagyjából 557 négyzetméteres épületben öt szintet találunk. A szobák az első és második emeleten vannak, mindegyik napfényes, ággyal, szekrénnyel, fürdőszobával és íróasztallal felszerelt. Itt az egyszerűség mellett a legfőbb szempont a kellő fény biztosítása volt. 

Szerkezet: Sport és tanulás

A jelen fejlesztés megkönnyíti a sport összekötését a tanulással: a földszinten négy tanterem van, melyek egybenyithatók, és a fellelhető legmodernebb technikával lettek felszerelve. Az alagsorban is található még két tanterem, melyekben főként futballtörténelmet és taktikát tanítanak. Az épületben mindehol elérhető a Wi-Fi hálózat, és számítógépeket is találunk minden szinten. A régebbi épülettel összehasonlítva ezek az újítások jóval könnyebbé teszik a tanulást az ifjú futballisták számára. 

A szobákon és tantermeken kívül az új Masia rendelkezik klinikákkal, fizikoterápiás helyiségekkel, masszázs-szobákkal és rehabilitációs terekkel. Nem maradhat el természetesen a teljes felszereltségű konditerem sem. A földszint ad otthont az adminisztratív-, és menedzsment irodáknak, a tárgyalónak és az étteremnek. Külön figyelmet szenteltek annak, hogy a "diákok" számára elegendő hely legyen a pihenésre, rekreációra.

Az új Masia földszintje

A földszinten található az úgynevezett "szórakoztató-zóna". Ez egy hatalmas helyiség, ahol a növendékek számítógépezhetnek, társasjátékozhatnak, billiárdozhatnak és persze focizhatnak is. Van itt vetítőszoba is kivetítővel a TV-zéshez, filmezéshez és meccsnézéshez.

A rekreációs zóna előtt van a kert, ahonnan egy út vezet a stadionokhoz és edzőlétesítményekhez. Ez egy fás-füves terület, pingpongasztalokkal és padokkal. Az út az épülettől a pályákig 2 perc. 

Az új Masia számokban

- 19 hónapot vett igénybe a komplett épületrendszer és az infrastruktúra megvalósítása 
- 8.8 millió euró volt a költségvetés
557 négyzetméter az új épület alapterülete 
- 135 négyzetméteres óriáskivetítőként is működik az épület homlokzata, ami a Barcelona szponzorait jeleníti meg. Ezen kívül a nagyfelbontású kijelző (350,500 led) közvetíteni fogja a Barcelona mérkőzéseit és egyéb kapcsolódó eseményeket. 

A Barcelona adminisztratív személyzete a tegnapi megnyitón 

- 78 szobát tartalmaz az épület, ebből 39 egyágyas, 36 kétágyas és 3 négyágyas. 
- 123 embert tudnak tehát a szobák elszállásolni. 
- 58 növendéket foglalkoztat jelenleg a létesítmény. 
- 20 fős személyzet (orvosok, masszőrök, szakácsok, munkások) tartózkodik állandóan az épületben.
- Napi 270 adag étellel szolgál az önkiszolgáló étterem. Az ebéd 13:15-től 15:30-ig fogyasztható el, vacsorát pedig 20:45-től 22:45-ig kínálnak. A Masia lakóin kívül más környékbeli profi sportolók étkezhetnek itt.

Nézd meg az alábbi videókat az új Masiáról: