NB I visszatekintő

Sousa csak mosolyog, Pintér már figyel

  • Göbölyös János
Címkék:

A hétvégén a 9. fordulót rendezték a 2011-12-es első osztályú labdarúgó-bajnokságban. Összeállításunkban az OTP Bank Liga mérkőzéseire tekintünk vissza, statisztikákkal, nyilatkozatokkal, értékelésekkel, valamint ismertetjük a következő kör programját.

Nem szakadt át a gát, hullámvölgynek meg nyoma sincs. Röviden ez a válasz arra, ami a forduló előtt - sok más mellett persze - a leginkább foglalkoztatta a közvéleményt, különösen az érintett csapatok, a Ferencváros, az Újpest, a Debrecen és Győr szurkolóit.

Miután a története legsanyarúbb szezonkezdetét élő két fővárosi együttes egy héttel ezelőtt megszerezte első győzelmét a bajnokságban, sokan úgy gondolták, vége a vesszőfutásnak, a zöldek és a lilák elkapják a fonalat, elkezdik a felzárkózást, helyre áll a rend, és ha nem is verik végig a mezőnyt, de legalább felkapaszkodnak a középmezőnyhöz. Nem sikerült a mutatvány, vereségükkel ráadásul közelebb kerültek a még mindig nyeretlen, de legalább pontot szerző Zalaegerszeghez, és ugyanennyivel eltávolodtak az előttük álló, szintén döntetlent játszó Vasastól. Egy fordulóval a bajnokság harmada előtt a helyzet kezd kritikussá válni. Reménytelenné csak azért nem, mert egyrészt kétharmad még hátravan, másrészt a Fradi és az Újpest játéka egyre inkább emlékeztet a futballra. Megkockáztatom, a vereség ellenére mindkét csapat meggyőzőbb teljesítményt nyújtott, mint egy héttel ezelőtt, amikor a ,,történelmi” győzelmét aratta. Ha így folytatják, és valóban elkezdik gyűjtögetni a pontokat, szinte biztos, hogy bő egy hónap múlva, október 22-én, nem kiesési rangadóként kell majd aposztrofálni a derbit.

A tabella tetején (kis túlzással egy osztállyal feljebb), kétszereplőssé vált a verseny, a Debrecen és a Győr kilenc forduló alatt hét pontot vert a most éppen harmadik Honvédra, és ez bizony legalább annyira elgondolkodtató, mint a Fradi és az Újpest agonizálása. Az élen állók egy körrel korábbi döntetlenje adhatott némi reményt az üldözőiknek, akik abban bíztak, hogy meglovagolhatják azt a bizonyos hullámvölgyet, és ők is ,,beszállhatnak a buliba”. Várniuk kell még rá, ugyanis a Loki és az ETO, mintha összebeszéltek volna, kéz a kézben haladnak tovább, hogy aztán október 15-én eldöntsék egymás között, ki a jobb. Persze, az is benne van a pakliban, hogy az ősz csúcsmeccse sem ad majd választ a kérdésre - az eddig látottak alapján ez a legvalószínűbb. Ha így lesz, nyilván egyikőjük sem esik kétségbe, könnyedén bepótolják majd az ott elveszített pontjaikat.

Paulo Sousa, a Videoton portugál vezetőedzője, a Haladás elleni NB I-es mérkőzésen.
Örökzöld téma - mi van a Videotonnal? Mégiscsak a bajnokról, a kirakatcsapatról, a mintaklubról van szó, amelynek vezetői mostanában nehéz napokat élhetnek át. Nem elég, hogy az együttes rapszodikusan szerepel, és még az agyonnyert tavalyi ősz utáni lazára vett tavaszi játékát sem képes megismételni, rájuk szakadt ez az átkozott Sousa-ügy is. A helyzet már csak azért is kényes és kellemetlen, mert amióta a fehérváriak szerződtették a portugált, kis túlzással hetente megerősítik a posztján, mondván, hosszú távra terveznek, idő kell ahhoz, hogy összeálljon a csapat, amelynek majd három év múlva kell európai szinten is elismertnek lennie. Ezzel persze aligha lehet vitatkozni, ugyanakkor az is borítékolható, hogy a tulajdonosok a jelenleginél azért markánsabb időarányos tervteljesítésre számítottak. A lefejeléses történet csak rontott a helyzeten, s bár a klub konzekvensen kiáll az edző mellett, a döntéshelyzetben lévők dilemmája - ha létezik ilyen egyáltalán - érthető.

Amennyiben megbüntetik Sousát, azzal elismerik a tettét, ha viszont elhallgatják az esetet, azon izgulhatnak, hogy mire jut majd a rendőrségi vizsgálat, merthogy feljelentés történt az eset után. Aztán azt a pletykát(?) is kezelni kellene valahogy, miszerint Pintér Attila most már rendszeres látogatója a Videoton mérkőzéseinek, és állítólag nem csak kikapcsolódásról, szabadidős elfoglaltságról, hogy ne mondjam, szakmai ártalomról van szó. Az meg ugye még nehezebben hihető, hogy a volt győri edzőt a fehérvári futball-fieszta csalogatja a meccsekre…Van tehát bőven megválaszolandó (és eldöntendő) kérdés a háttérben, márpedig - ha igazak az állítások, ha nem - ez az állapot a játékosokat és a szurkolókat is elbizonytalaníthatja. Paulo Sousát mindenesetre nem viselte meg a dolog, a Vasas elleni döntetlen után feltűnően jókedvűen nyilatkozott, a nyomát sem lehetett látni rajta, hogy ideges lenne, vagy hogy legalább az újabb pontvesztés bántaná. Lehet, hogy tud valamit, és azért ennyire nyugodt? Vagy csak egyszerűen ilyen a természete?

Az mindenesetre egyértelmű, hogy ha a vezetők fejében egyáltalán megfordult valaha Sousa szerződésének felbontása, azt a legolcsóbban most tehetnék meg, ráadásul az indokláson sem kellene sokáig gondolkodni. Ám mivel a klub közleménye szerint erről szó sincs, marad a remény, hogy a Videoton három éven belül rátalál az Európába vezető útra.

OTP Bank Liga, 9. forduló
Jegyzőkönyvek
DIÓSGYŐRI VTK–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI 2-1 (1-0)
Diósgyőr, 6000 néző. Vezette: Oláh Gábor (Berettyán Péter, Horváth Róbert)
DVTK: Farkas B. – Vadász, Gal (Rakovics, 51.), Budovinszky, Gohér – Gallardo, Abdouraman, Lippai, Arze (Takács P., 84.) – Carreno (Menougong, 55.), Tisza. Vezetőedző: Benczés Miklós. Cserepad: Ragályi, Nagy T., Menougong, Rakovics, Seydi, Takács P., Pál.
Kaposvár: Hajdúch – Okuka, Bank, Zsók, Jánvári – Balázs, Hegedűs (Alexeev, 83.), Pedro, Safarics (Kulcsár, 54.), Pavlovics (Gujics, 60.) – Perics. Vezetőedző: Sisa Tibor. Cserepad: Posza, Graszl, Farkas P., Gujics, Kulcsár, Alexeev, Jammeh.
Gólszerző: Lippai (11.), Arze (52.), illetve Perics (66.)
Sárga lap: Abdouraman (32.), illetve Jánvári (64.)
 
VASAS-HÍD–VIDEOTON FC 0-0
Illovszky Stadion, 2500 néző. Vezette: Solymosi Péter (ifj. Tóth Vencel, Lémon Oszkár)
Vasas: Ilizi – Kulcsár D., Gáspár, Kovács G., Sütő – Dajics, Mehmedagics, Farkas B., Bárányos (Jokics, 72.), Katona (Ferkó, 61.) – Simics. Vezetőedző: Marijan Vlak. Cserepad: Ambrusics, Polényi, Arszics, Bakos, Ferkó, Jokics, Beliczky.
Videoton: Tujvel – Brachi, Caneira, Vaskó (Tóth B., 80.), Oliveira – Gosztonyi (Walter Lee, 59.), Sándor Gy., Mitrovics, Vasziljevics (Nikolics, 72.) – Brandao, Alves. Vezetőedző: Paulo Sousa. Cserepad: Bozsovics, Vinícius, H. Sánchez, Nikolics, Walter Lee, Nagy D., Tóth B.
Sárga lap: Sütő (32.), Gáspár (59.), illetve Brandao (50.), Brachi (66.), Caneira (70.)
 
ZALAEGERSZEGI TE–KECSKEMÉTI TE 1-1 (1-1)
ZTE Aréna, 2500 néző. Vezette: Fábián Mihály (Demeter János, Tóth István)
ZTE: Jahics – Kocsárdi, Bogunovics, Bulatovics, Hidvégi – Balázs, Kamber, Szakály D. (I. Delics, 75.), Máté, Bujor (A. Delics, 50.) – Turkovs. Vezetőedző: Prukner László. Cserepad: Vlaszák, Serif, Szalai, Hervás, A. Delics, I. Delics.
KTE: Németh G. – Alempijevics (Koszó, 54.), Radanovics, Balogh B., Mohl – Gyurcsó (Gyagya, 69.), Ebala, Szavics, Bertus, Bori (Foxi, 54.) – Lencse. Vezetőedző: Tomiszlav Szivics. Cserepad: Ribánszki, Gyagya, Koszó, Csukics, Foxi, Stokics, Simon A.
Gólszerző: Balázs (40.), illetve Lencse (11.)
Sárga lap: Bulatovics (7.), illetve Bori (43.), Lencse (63.), Mohl (66.)
Piros lap: Mohl (67., második sárga lap)
 
BUDAPEST HONVÉD–ÚJPEST FC 2-0 (0-0)
Bozsik Stadion, 3500 néző. Vezette: Iványi Zoltán (Farkas Balázs, Takács Gábor)
Honvéd: Kemenes – Lovrics, Botis, Debreceni, Hajdú – Abass (Kostolani, 83.), Horváth A. (Harmony, 69.), Zelenka Hidi, Tchami – Danilo (Ivancsics, 89.). Vezetőedző: Supka Attila. Cserepad: Sánta, Bjelkanovics, Kostolani, Harmony, Ivancsics, Szekulics.
Újpest: Balajcza – Szokol, Dvorschák, Mihajlovics, Pollák – Simon K., Egerszegi (Balogh B., 66.), Tajthy, Kabát, Barczi – Rajczi (Kovács D., 76.). Vezetőedző: Zoran Szpisljak. Cserepad: Horváth T., Balogh B., Kovács D., Magos, Markovics, Üveges, Wilson.
Gólszerző: Danilo (61., tizenegyesből, 71.)
Sárga lap: Horváth A. (43.), Debreceni (53.), Zelenka (63.), Botis (65.), Danilo (71.), illetve Dvorschák (13.), Pollák (43.), Tajthy (50.)
 
PÉCSI MFC–BFC SIÓFOK 1-1 (1-0)
Pécs, 3000 néző. Vezette: Radványi Ádám (Medovarszki János, ifj. Kormányos Gábor)
PMFC: Dibusz – Simonfalvi, Lantos, Petrók, Marovics – Demjén (Zeljkovics, 55.), Regedei (Horváth Zs., 69.), Pintér, Nagy O. – Andorka (Gyánó, 77.), Frőhlich. Vezetőedző: Mészáros Ferenc. Cserepad: Strublics, Causics, Nagy J., Törtei, Zeljkovics, Gyánó, Horváth Zs.
Siófok: Milinte – Kiss Zs., Fehér Zs., Nyári, Szabó J. – Haraszti, Kecskés, Huszák (Rebrik, 38.), Tusori, Melczer (Horváth A., 87.) – Sowunmi (Lattenstein, 82.). Vezetőedző: ifj. Mihalecz István. Cserepad: Mester, Lengyel, Mogyorósi, Horváth A., Lattenstein, Rebrik, Pécseli.
Gólszerző: Sowunmi (25., öngól), illetve Szabó J. (71.)
Sárga lap: Marovics (17.), Pintér (60.), Regedei (65.), Nagy O. (80.), Frőhlich (83.), illetve Kiss Zs. (80.),
 
HALADÁS SOPRON BANK–LOMBARD PÁPA 2-1 (0-0)
Szombathely, 6000 néző. Vezette: Berger József (Forgács Attila, Kis Zoltán)
Haladás: Rózsa – Schimmer (Simon A., 83.), Guzmics, Korolovszky, Sluka – Horváth A. (Rajos, 55.), Iszlai, Halmosi – Oross (Kovács I., 55.), Kenesei, Vujovics. Vezetőedző: Aczél Zoltán. Cserepad: Gőcze, Nagy II. G., Búrány, Simon A., Kovács I., Rajos, Sipos.
Pápa: Szűcs – Nagy S., Totadze, Rodenbücher, Présinger – Lovrencsics (Zulevs, 82.), Farkas A. (Horváth L., 58.), Marics, Ganugrava, Puri (Tóth G., 72.) – Ferenczi. Vezetőedző: Véber György. Cserepad: Kovács V., Horváth L., Quintero, Tóth G., Szabó Z., Germán, Zulevs.
Gólszerző: Kovács I. (87.), Kenesei (92., tizenegyesből), illetve Ferenczi (53.)
Sárga lap: Halmosi (42.), Guzmics (90.), illetve Farkas A. (12.), Marics (48.), Totadze (50.), Rodenbücher (78.)
Piros lap: Vujovics (78.), illetve Présinger (71.)
 
DEBRECENI VSC–MVM PAKS 4-2 (1-0)
Debrecen, 5000 néző. Vezette: Szilasi Szabolcs (Vámos Tibor, dr. Varga Zsolt)
DVSC: Novakovics – Nagy Z., Mijadinoszki, Máté, Korhut – Bódi (Yannick (62.), Varga J., Szakály P. (Dombi, 83.), Bouadla – Coulibaly, Kulcsár T. (Nikolics, 64.). Vezetőedző: Kondás Elemér. Cserepad: Verpecz, Fodor, Nikolov, Dombi, Ramos, Yannick, Nikolics.
Paks: Csernyánszki – Heffler T., Éger, Fiola, Csehi – Bartha (Magasföldi, 83.), Böde, Hrepka, Báló (Kiss T., 74.), Vayer – Montvai (Szatmári, 74.). Vezetőedző: Kis Károly. Cserepad: Kiss M., Gévay, Heffler N., Mészáros, Kiss T., Magasföldi, Szatmári.
Gólszerző: Csehi (9., öngól), Coulibaly (66., 91.), Varga J. (75.), illetve Vayer (61., 89.)
 
GYŐRI ETO–FERENCVÁROS 2-0 (2-0)
ETO Park, 10000 néző. Vezette: Bognár Tamás (Erős Gábor, Ring György)
Győr: Sztevanovics – Babics, Fehér Z., Sztanisics, Völgyi – Trajkovics, Windecker, Ji-Paraná – Koltai (Tokody, 80.), Alekszidze (Ahjupera, 65.), Dinjar (Dudás, 62.). Vezetőedző: Csertői Aurél. Cserepad: Molnár P., Szabó O., Zámbó, Kiss M., Ahjupera, Dudás, Tokody.
FTC: Gyenes – Maróti, Csizmadia, Balog Z., Junior – Jovanovics (Rósa, 74.), Tóth B. (Lisztes, 46.),, Otten, Hakola – Oláh (Pölöskey, 46.), Somalia. Szakmai igazgató: Détári Lajos. Cserepad: Jova, Sváb, Fitos, Józsi, Lisztes, Rósa, Pölöskey.
Gólszerző: Alekszidze (16.), Trajkovics (23.)
Sárga lap: Babics (38.), Fehér Z. (39.), Dudás (65.), Ji-Paraná (90.), illetve Oláh (36.), Csizmadia (67.), Maróti (76.), Otten (80.)

MESTERI MONDATOK

A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk:

Véber György (Pápa) a végjátékban kapott két gól előtti hibákról: ,,Nehezen tudom normálisan értékelni a találkozót… Az utolsó öt percre ép ésszel nem lehet válaszolni, az első osztályban ilyen amatőrizmus nem fordulhatna elő”.
Mészáros Ferenc (PMFC) a szerinte egyoldalú játékvezetésről: ,,A Siófoknál nyilván meg vannak elégedve a játékvezetéssel, számunkra viszont katasztrófa volt. Eddig szinte összesen nem kaptunk annyi sárga lapot, mint ma. A bíró minden apró faultot lefújt, amit gondolom azért csinált, hogy a saját tekintélyét védje, de ez nonszensz. Kritikán aluli volt a játékvezetés…”
Aczél Zoltán (Haladás) az ellenfél edzőjéről, a csatáráról és a sorsról: ,,Régen együtt játszottunk Véber Gyurival, most jó barátok vagyunk. Gyuri Magyarország egyik legfiatalabb és legjobb edzője…Kenesei Krisztián kilencven percig önmagához képest gyengén játszott, a kilencvenkettedik percben aztán mégis odaállt a büntetőhöz. Bevallom, én nem tudom, hogy odaálltam volna-e…Mondtam a fiúknak a héten, amit a sors elvett, azt egyszer visszaadja".
Sisa Tibor (Kaposvár) az eltékozolt lehetőségekről: ,,Azt mondják, hogy hosszú távon ki szoktak egyenlítődni a dolgok, bízom benne, hogy valamikor tényleg kiegyenlítődnek már”.
Tomiszlav Szivics (Kecskemét) mondott is valamit, meg nem is: ,,Valamit kellene mondani, de ha lehetne egy jokert előhúzni, akkor most előhúznám…Lehetne foglalkozni a játékvezetőkkel, de nem szeretnék, mert azt mindenki úgy tálalja, hogy az neki legyen jó”.
Ifj. Mihalecz István (Siófok) találó hasonlata a csapat dekoncentráltságára: ,,Az első félidőben úgy futballoztunk, mint a hímek, és nem mint a férfiak”.

GÓLLÖVŐLISTA

8: Danilo de Oliveira (Bp. Honvéd), Milan Perics (Kaposvár)
6: Adamo Coulibaly (DVSC)
5: Melczer Vilmos (Siófok) 
4: Bódi Ádám (DVSC), L’Imam Seydi (DVTK), Vayer Gábor (Paks), Goran Marics (Pápa), Horváth Zsolt (PMFC)
3: Németh Norbert (Bp. Honvéd), Kulcsár Tamás (DVSC), Budovinszky Krisztián (DVTK), José Luque (DVTK), Rati Alekszidze (Győri ETO), Völgyi Dániel (Győri ETO), Kenesei Krisztián (Haladás), Kethevoama Foxi (Kecskemét), Bartha László (Paks), André Alves (Videoton)
2: Hajdú Norbert (Bp. Honvéd), Mbengono Yannick (DVSC), Jarmo Ahjupera (Győri ETO), Dudás Ádám (Győri ETO), Linas Pilibaitis (Győri ETO), Goran Vujovics (Haladás), Gyurcsó Ádám (Kecskemét), Lencse László (Videoton, Kecskemét), Böde Dániel (Paks), Montvai Tibor (Paks), Ferenczi István (Pápa), Lovrencsics Gergő (Pápa), Nagy Olivér (PMFC), Dvorschák Gábor (Újpest), Kabát Péter (Újpest), Rajczi Péter (Újpest), Kulcsár Dávid (Vasas), Marko Simics (Vasas), Nikolics Nemanja (Videoton), Dusan Vasziljevics (Videoton), Tököli Attila (ZTE, Kecskemét)
1: Dieng Abass (Bp. Honvéd), Délczeg Gergely (Bp. Honvéd), Hidi Patrik (Bp. Honvéd), Ivan Lovrics (Bp. Honvéd), Novák Alexisz (Bp. Honvéd), Stevo Nikolics (DVSC), Luis Ramos (DVSC), Szakály Péter (DVSC), Varga József (DVSC), Vicente Arze (DVTK), Gohér Gergő (DVTK), Lippai Ákos (DVTK), George Menougong (DVTK), Liban Abdi (FTC), Felipe Félix (FTC), Mark Otten (FTC), Oláh Lóránt (FTC), Rósa Dénes (FTC), Tóth Bence (FTC), Valentin Babics (Győri ETO), Marko Dinjar (Győri ETO), Ji-Parana (Győri ETO), Koltai Tamás (Győri ETO), Nikola Trajkovics (Győri ETO), Halmosi Péter (Haladás), Kovács István (Haladás), Tóth Péter (Haladás), Balázs Benjámin (Kaposvár), Bank István (Kaposvár), Drazsen Okuka (Kaposvár), Nikola Safarics (Kaposvár), Bertus Lajos (Kecskemét), Sindou Dosso (Kecskemét), Franci Litsingi (Kecskemét), Mohl Dávid (Kecskemét), Vladan Szavics (Kecskemét), Jovica Stokics (Kecskemét), Simon Attila (Kecskemét), Éger László (Paks), Hrepka Ádám (Paks), Kiss Tamás (Paks), Sipeki István (Paks), Andorka Péter (PMFC), Bajzát Péter (PMFC), Frőhlich Roland (PMFC), Giorgi Granugrava (PMFC), Gyánó Szabolcs (PMFC), Pintér Attila (PMFC), Nenad Todorovics (PMFC), Haraszti Zsolt (Siófok), Huszák Tamás (Siófok), Szabó János (Siófok), Egerszegi Tamás (Újpest), Simon Krisztián (Újpest), Bojan Mihajlovics (Újpest), Bárányos Zsolt (Vasas), Juszuf Dajics (Vasas), Gáspár József (Vasas), Kovács Gábor (Vasas), Haris Mehmedagics (Vasas), Alvaro Brachi (Videoton), Brandao Evandro (Videoton), Elek Ákos (Videoton), Vaskó Tamás (Videoton), Balázs Zsolt (ZTE), Djordje Kamber (ZTE), Roguy Méyé (ZTE), Varga Róbert (ZTE)
Öngól: Sorin Botis (Bp. Honvéd), Korhut Mihály (DVSC), Balogh Béla (Kecskemét), Csehi Tamás (Paks), Sowunmi Thomas (Siófok), Kulcsár Dávid (Vasas)

OTP Bank Liga
A 10. forduló programja
09.23. (péntek)    
  Videoton-ZTE 18.00
09.24. (szombat)    
  Kaposvár-DVSC 15.00
  Újpest-Haladás 17.30
  Paks-Pécsi MFC 18.00
  Siófok-Honvéd 18.00
  Lombard-Vasas 18.00
09.25. (vasárnap)    
  Kecskemét-FTC 16.00
  Diósgyőr-Győr 18.00