NB I

Danilo duplája három pontot ért a Honvédnak

Az OTP Bank Liga 9. fordulójának rangadóján a Budepest Honvéd a Bozsik-stadionban Danilo duplájával 2-0-ra legyőzte az Újpest együttesét. Supka Attila csapata zsinórban negyedik hazai mérkőzését is sikerrel vívta meg, ráadásul eddig még gólt sem kaptak odahaza.

Az elmúlt fordulóban a Pécs ellen aratott fölényes győzelem után az Újpest csapata az egyik "ősi rivális", a Budapest Honvéd otthonában lépett pályára. A lila-fehéreknek nagy önbizalmat adott a szezonbeli első siker, de a Bozsik-stadionban ennek ellenére nem ők számítottak az esélyesebbnek. A piros-feketék ugyan legutóbb Pápán beleszaladtak egy pofonba, de ezzel együtt már öt győzelmet számlálnak az idei bajnokságban, a 9. fordulóban megrendezett mérkőzés előtt a két csapat között nem kevesebb, mint 10 pont volt a különbség. Ami a kezdőcsapatokat illeti: a hazaiak részéről Supka Attila vezetőedző nem számolhatott az egyaránt eltiltott Németh Norbertre és Jean-Baptiste Akassoura, valamint a sérült Délczeg Gergelyre, míg kollégája, Zoran Szpisljak újra lehetőséget adhatott a betegségéből felépült Kabát Péternek.

Jellemző kép a rangadóról, nagy küzdelemben nyert a Honvéd az Újpest ellen
Magyar mérkőzésekhez képest nagy iramban kezdődött a találkozó, a Pécs ellen hiányzó Kabát Péter az 5. percben remek lövéssel tesztelte Kemenes Szabolcsot, míg a hazaiak részéről Hajdú Norbert két szabadrúgása jelentett némi veszélyt Balajcza hálójára. A 20. percben Abbas az egykori cseh válogatott Zelenka passzával remekül lépett ki az újpesti védők között, de közeli próbálkozását Balajcza elképesztő bravúrral szögletre mentette. Igazán nagy gólhelyzetet már nem látthattunk az első felvonásban, de ahogy azt várni lehetett hatalmas küzdelem volt jellemző a találkozóra.

A fordulás után az újpestiek rutinos támadókettőse hozott össze majdnem egy gólt: Kabát iramodott meg a jobb oldalon, beadására - egy kispesti védővel a nyakában - pedig Rajczi érkezett - lövése azonban néhány centivel célt tévesztett. Az 59. percben Abbast akasztották a lila-fehér védők a kapujuktól mintegy 17 méterre, az ígéretes pozícióból elvégzett pontrúgás azonban nem jutott el a kapuig. Mint utólag kiderült, ez volt a hazaiak szerencséje: a lepattanót begyűjtő Tchamit Dvorschák  "billentette meg" a 16-oson belül, Iványi játékvezető pedig a tizenegyespontra mutatott. Ahogy azt ebben a szezonban már megszokhattuk, a kispesti büntető mögé Danilo állt, aki az elvetődő Balajcza helyére bombázta a játékszert (1-0). A gólszerző három perccel később megduplázhatta volna csapata és önmaga góljai számát, de Balajcza második nagy védését bemutatva hárítani tudta a csatár próbáját. A hazaiak gólja után felpörögtek az események: előbb Simon lőhetett úgy 15 méterről kapura, de Kemenes parádésan védte a lapos kísérletet. A 70. percben Danilo másodszor rohamozhatott teljesen egyedül Balajcza kapuja felé, a brazil csatár ezt a lehetőségét már pedig nem hagyta kihasználatlanul (2-0).

A hajrában több újpesti is szépíthetett volna: elsőként Kabát lábában maradt ott a gól, a rutinos csatár Simon Krisztián centerezését közelről Kemenes kezébe belsőzte, majd a csereként beálló Kovács Dániel lőtt mellé ígéretes akció végén. Az Újpest nem tudta megtörtni a Honvéd remek sorozatát, a piros-feketék negyedik hazai találkozójukon sem kaptak gólt.

A Budapest Honvéd idei hatodik, hazai pályán pedig a negyedik győzelmét aratta, 18 pontjával pedig fellépett a dobogó legalsó fokára.

OTP Bank Liga 9. forduló
Budapest Honvéd - Újpest FC 2-0(0-0)
Bozsik-stadion 3500 néző V: Iványi Z.
Bp. Honvéd: Kemenes - Lovrics, Botis, Debreceni, Hajdú - Horváth (Harmony 70.), Hidi, Zelenka, Tchami - Abass (Kostolani 83.), Danilo Vezetőedző: Supka Attila
Újpest: Balajcza - Szokol, Dvorschák, Mihajlovic, Pollák - Simon, Tajthy, Egerszegi (Balogh 67.), Barczi - Kabát, Rajczi (Kovács D. 77.) Vezetőedző: Zoran Szpisljak
Gólszerző: Danilo (60.11-esből) (70.)