Atlétikai vb

Teguban Pars és Kővágó gyarapíthatja az eddigi kilenc magyar érmet

Az eddigi 12 szabadtéri atlétikai világbajnokságon még nem született magyar aranyérem, ezüstből négyet, bronzból ötöt gyűjtöttek honfitársaink. Legtóbb 2005-ben a tízpróbázó Zsivoczky Attila állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A két nap múlva kezdődő tegui viadalon a kalapácsvető Pars Krisztiánnak és a diszkoszvető Kővágó Zoltánnak van esélye gyarapítani a magyar medáliák számát.

Már az első napon dobókörbe lép az érem-, illetve aranyesélyes Pars Krisztián a szombaton kezdődő tegui atlétikai világbajnokságon

A vébék történetében a magyarok közül Gécsek Tibor tudott duplázni, 1993-ban és két évvel később Göteborgban is bronzérmes volt. A hölgyek között egyetlen vb-érmesünk van, a hétpróbázó Ináncsi Rita.

Dél-Koreában Pars és Kővágó nemcsak érem-, hanem aranyesélyes is, Parsnál idén csak ketten dobták távolabbra a szert, közülük az orosz Alekszej Zagornyij sérülés miatt lemondta a vb-t. Mellette még a fehérorosz Pavel Krivitszkij (80,67 m) előzi meg. Kővágó - aki csak fogadásból folytatta pályafutását -  a budapesti Gyulai István-emlékversenyen 69.50 méteres dobással rukkolt elő, s ezzel vezeti a világranglistát.

Az eddig magyar érmesek:
1991, Tokió 2. Bagyula István (rúdugrás), 3. Horváth Attila (diszkosz)
1993, Stuttgart 3. Gécsek Tibor (kalapács)
1995, Göteborg 3. Gécsek, 3. Ináncsi Rita (hétpróba)
1999, Sevilla 2. Németh Zsolt (kalapácsvetés)
2003, Párizs 2. Annus Adrián (kalapács), 2. Fazekas Róbert (diszkosz)
2005, Helsinki 3. Zsivoczky Attila (tízpróba)