Atlétika

Vihart kavart a honosított atléták ügye Nagy-Britanniában

  • DA

A 39 éves hármasugrónőt, Yamilé Aldamát is nevezte augusztus 27-én kezdődő atlétikai világbajnokságra Charles van Commenee, a brit atlétikai válogatottat irányító edző. A sportolónő Kubában született, eddig kubai és szudáni színekben is versenyzett, nemrég megkapta brit útlevelét, így a tegui vb-n már harmadik hazáját képviseli. 

Aldama kiválasztását sokan kritikával illették, mondván egyre több a honosított sportoló a brit atléták körében, attól tartanak, hogy a válogatott tele van "műanyag britekkel"

Aldama kiválasztását sokan kritikával illették, mondván egyre több a honosított sportoló a brit atléták körében, attól tartanak, hogy a válogatott tele van "műanyag britekkel".

Az "újak" közé tartozik a 110 méteres gátfutásban még amerikaiként junior vb-bronzérmes Tiffany Ofili-Porter, aki új hazájában idén májusban megtörte Angie Thorp 15 éves rekordját. Thorp nem fogadta kitörő örömmel az új csúcsot, no meg a honosítás tényét. "Nagyon feldúlt ez a dolog, az egészet egy viccnek tartom. Ő amerikai, semmiféle hűséget nem érez Nagy-Britannia iránt. Az egyetlen dolog, amiért minket választott, hogy az Egyesült Államokban többen is előtte állnak a rangsorban, míg nálunk nincs riválisa és itt akar karriert építeni" - mondta Thorp.

Ofili-Porter egyébként angol anyától született, míg a hármasugró Aldama 2001 óta él a szigetországban. A sydneyi olimpiai (kubai) negyedik helyezettje 2004-ben már brit állampolgárként szeretett volna rajthoz állni az athéni játékokon, de különböző akadályok miatt ez nem valósult meg, ezért Szudánt választotta, ahol sokkal könnyebben jutott hozzá a szükséges papírokhoz. 2003 és 2010 között az afrikai ország színeiben versenyzett, nyert többek között afrikai bajnokságot, fedett pályán vb-bronzérmet, ötödik helyezett volt Athénban.

Az Egyesült Királysághoz skót férje köti, akit "amúgy" 2003-ban kábítószer-kereskedelemért börtönbe csuktak. A zűrös háttér ellenére a vezetőedző van Commenee úgy véli, Aldamának helye van a brit atlétikai válogatottban. "Nem az égből pottyant közénk, részese a brit atlétikának. Az életkora nem volt tényező a választásnál, biztos vagyok benne, hogy döntős lesz Teguban."

A világbajnokságot augusztus 27. és szeptember 4. között rendezik a dél-koreai Teguban.