Atlétika

Pistorius és az Európa-bajnokok lesznek Deák Nagy ellenfelei a Gyulai-emlékversenyen

  • gyulaimemorial.hu

A Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenyszám a férfi 400m-es síkfutás. A verseny szervezői már korábban bejelentették, hogy Oscar Pistorius lesz a férfi 400 m egyik sztárja. A művégtagokkal versenyző dél-afrikai sportoló egy héttel ezelőtt az olaszországi Lignanóban hihetetlen teljesítményt nyújtott: elképesztő, 45,07 másodperces idővel megnyerve a versenyt, kvalifikálta magát az „épek” világbajnokságára, teljesítve egyúttal az olimpiai „A” szintet is!

Oscar Pistorius lesz a férfi 400 m egyik sztárja a Gyulai Emlékversenyen

Az év egyik legfontosabb versenyének tekinti a július 30-ai eseményt újdonsült junior Európa-bajnokunk, Deák Nagy Marcell, aki múlt pénteken Tallinban 45,42 másodperces új magyar csúccsal, fölényesen szerezte meg a junior EB-aranyérmet. Spiriev Attilának, a Nagydíj sportigazgatójának a tájékoztatása szerint a tavalyi junior világbajnokságon ezüstérmes 19 éves magyar atlétára Pistorius mellett tovabbi parádés versenyzők mezőnye vár a Puskás Ferenc Stadionban.

Kétségkívül Deák Nagy Marcell felnőtt „kollégája”, a tavalyi barcelonai Európa-bajnokságon győztes Kevin Borlée a szám legnagyobb esélyese. A belga futó két hete Madridban 44,74 másodpercre javította egyéni rekordját, ami 2011-ben az eddigi legjobb európai eredmény, sőt a világon is csak ketten futottak nála idén jobbat. Fedett pályás világbajnoki ezüstérmes is lesz a mezőnyben, William Collazo személyében. A kubai atléta, akinek a nyakába tavaly Dohában akasztottak VB-ezüstérmet, az idén már két századmásodpercre megközelítette imponáló 44,93 mp-es egyéni legjobbját. 2009-ben Torinóban lett fedett pályás Európa-bajnoki ezüstérmes a 45,25 mp-es egyéni csúccsal rendelkező olasz Claudio Licciardello, aki szintén elfogadta a rendezők meghívását. Az izraeli bajnok Donald Sanford (45,21), a hatalmas tempóban fejlődő ifjú ománi Ahmed Mohamed Al Merjabi (46,06), és a sprintkirálynő Veronica Campbell-Brown férje, a jamaikai Omar Brown (46,00) teszik teljessé az egykörös táv mezőnyét.

Deutsch Péter, a Szervező Bizottság elnöke beszámolt arról, hogy az Atlétikai Magyar Nagydíj versenyzői a rajtszámukon a "Minden gyerek lakjon jól!" feliratot viselik majd, ami annak az alapítványnak a neve, amelynek vezetője Hegedűs Zsuzsa szociológus. Az alapítvány célja, hogy a leginkább veszélyeztetett helyeken társadalmi összefogással biztosítsák az iskolai étkeztetés keretében az éhes, illetve alultáplált gyermekeknek a megfelelő ennivalót. A verseny szervezői a Nagydíj sztárjai által dedikált pólók árverésen történő értékesítéséből származó bevétellel is támogatják az alapítványt.