Atlétika

Vlasic, Kibiwot és Laalou is a világ idei legjobbjával nyert Rabatban

A világ idei legjobb eredményével nyerte Blanka Vlasic a női magasugrást, Viola Kibiwot a 3000 méteres síkfutást, Amine Laalou a férfi 1000 méteres síkfutást a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) World Challenge sorozatának rabati versenyén.

A horvát világbajnoknő 1.97 méterrel nyerte a magasugrást, ennél magasabbra senki sem ugrott idén, de mégsem volt elégedett teljesítményével. "Hogy őszinte legyek, nem vagyok túl boldog - nyilatkozta Vlasic a verseny után. - Nyertem, de nem két méterrel. Azt hiszem, erre még nem vagyok teljesen készen". A 27 éves atléta a 2 métert háromszori próbálkozásra sem ugrotta meg, de "legalább" legyőzte nagy riválisát, az orosz Anna Csicserovát, aki eddig 1.96 m-rel tartotta a 2011-es rekordot. Vlasic a viadal után egyből a repülőtérre sietett, New Yorkba utazott, a június 11-i Gyémánt Liga-versenyre. Egyéni legjobbja 2.08 m, ami egy centiméterrel marad el a bolgár Stefka Kostadinova 1987-es világcsúcsától.

"Egy kicsit más ez az év, kevesebbszer próbálkoztam nagy magasságokkal" - tette hozzá a fedett pályás szezont idén kihagyó Vlasic, aki elmondta, hogy a beltéri versenyek helyett minden eddiginél keményebb edzésmunkát vállalt.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a férfi 100 méteres síkfutásban a nagy esélyes Asafa Powell nem sokkal a rajt után elővigyázatosságból lelassított, miután éles fájdalmat érzett lábában, így a versenyt a hazai közönség előtt versenyző marokkói Aziz Ouadi szerezte meg. Powell csütörtökön még arról beszélt, hogy a világ idei legjobb eredményével szeretne nyerni, ezt a babért először Eugene-ben Steve Mullings (9.80), majd néhány órával később egy clermonti versenyen Tyson Gay aratta le (9.79). A váltóban olimpiai bajnok jamaicainak most szűk három hét alatt kell újra formába hoznia magát hazája bajnokságára, ami egyben válogató a tegui vb-re is.

Férfi 1000 méteren (nem olimpiai szám) szintén ünnepelhetett a hazai közönség, Amine Laalou ellenállhatatlan volt az utolsó 100 méteren, és 2:15.31 perces ideje szintén a legjobb 2011-ben ezen a ritkán látható távon. A másodikként célba érkező lengyel Európa bajnok (800-on), Marcin Lewandowski megjavította egyéni legjobbját, ahogyan a harmadik Mohammed Al-Azemi is.

Amine Laalou ellenállhatatlan volt az utolsó 100 méteren Rabatban

A marokkói parádét egyébként Halima Hachlaf nyitotta, női 800-on aratott győzelmével. 3000 méteres férfi akadályfutásban kettős hazai siker született (Abdelkader Hachlaf és Hamid Ezzine révén). Az ötödik hazai aranyat Yahya Berrabah szállította férfi távolugrásban.

A középtávfutóknál viszont összeomlottak a hazai remények, női 1500 méteren az ukrán Anna Miscsenko közel két másodpercet vert Btissam Lakhouadra, a tavalyi Afrika-bajnokság bronzérmesére, aki több mint nyolc másodperccel maradt el saját marokkói rekordjától. Férfi 1500-on Fouad Elkaamnak be kellett érnie a bronzéremmel, 5000 méteren pedig a tavalyi ifjúsági vb-n harmadik Aziz Lahbabinak az ezüsttel, utóbbinál a győztes kenyai Jacob Korir Cheshari közel három másodperccel volt gyorsabb.

Anna Miscsenko (12) közel két másodpercet vert Btissam Lakhouadra (9)Rabatban

Férfi 200 méteren a 4x400-as belga váltóval fedett pályás vb-ezüstérmes Jonathan Borlée legnagyobb nemzetközi sikerét aratta ezen a távon. A női gerelyhajítást fölényesen nyerte a spanyol Mercedes Chilla, 3.36 méterrel megelőzve a cseh Jarmila Klimesovát.