Sportpolitika

A baseball és a softball együtt lobbizik

  • VNA

Mégis a közös lobbizás mellett döntött a baseball és a softball, amely Peking előtt került le az ötkarikás programról, 2020-ra azonban visszatérne.

Közösen próbál meg visszakerülni az olimpiai programba a softball és a baseball. A két sportági szakszövetség pénteki bejelentése alapján a 2020-as játékokra terveznek visszakerülni az olimpiai programba, amelynek érdekében „költségcsökkentő” elgondolásokat is kidolgoztak. A szövetségek ugyanis a korábbi különélés után most azzal lobbiznának az ismételt olimpiai tagság érdekében, hogy vállalják azt, hogy egyazon létesítményt használva (nem kellene két külön stadion) rendeznék sportáguk versenyeit

A két sportág a NOB 2005-ös döntése értelmében a pekingi olimpia után került le az ötkarikás programból. A softball és a baseball sorsa sokáig összefonódott, hiszen a „kiszavazás” után egy ideig közösen lobbiztak a visszakerülés érdekében. A két labdás sportág egysége azonban tavaly augusztusban megtörni látszott, a Nemzetközi Softball Szövetség (ISF) ugyanis ekkor bejelentette, hogy visszautasítja a baseball-osok javaslatát, amely egy újabb közös kandidációról szólna. A Magyarországon talán kevéssé ismert softballosok akkortól kezdve már egyedül (ráadásul a sportág férfi változatát is nyomva) szerettek volna hatni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntéshozóira. „Mindig is különálló sportágként azonosítottuk magunkat és ezen a gyakorlaton nem szeretnénk változtatni, még akkor sem, ha egyesek azt akarják sugallni, hogy az olimpiai családba történő visszatérésünk csak a baseball-al közösen lehetséges” – nyilatkozta akkoriban atározottan az ISF elnöke, Don Porter.

A négy olimpián (1996-2008) is szerepelt sportágat amúgy annak idején 1991-ben valóban önállóan vették fel az olimpiai programba. A londoni játékok programjáról azonban a baseball mellett a softball is kiesett, így tavaly a két sportág közösen próbálkozott a „visszajutással”, de akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei végül a hetes rögbi és a golf mellett döntöttek, melyek a 2016-os rió-i olimpián már részei lesznek az olimpiai programnak. A softballosok fő érve sportáguk önállósodása mellett az volt, hogy velük ellentétben a baseball az utóbbi időben –főleg az MLB botrányai miatt- igencsak érintett lett a dopping ügyekben, amely az ő olvasatukban az olimpiáról kikerülés fő okozója volt és egyben a softball-t is magával rántó tényezővé vált.

A békülésre nem kellett sokat várni, fél év elteltével úgy tűnik a felek belátták, hogy csak közösen van esélyük az ötkarikás tagságra. A következő lehetőség egyébként három év múlva, 2013-ban adódik majd a nyári olimpia sportági bővítésre, a NOB akkor szavaz ugyanis a 2020-as nyári játékok versenyprogramjától.