Úszás

Nyugtatókat szedtek az ausztrál úszók az olimpia előtt

Az ausztrál férfi úszóválogatott hat tagja - köztük a 100 méter gyorson világbajnok, olimpiai ezüstérmes James Magnussen - elismerte, hogy a tavalyi londoni játékok előtt nyugtatókat, altatókat használtak, noha ezeknek szedését tiltja hazájuk olimpiai bizottsága.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az eset kapcsán az MTI-nek pénteken elmondta: nincs szó doppingvétségről, hiszen az ausztrál versenyzők által használt készítmény, a stilnox nincs rajta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltó listáján, ugyanakkor az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) nem javasolja a használatát, mert tartós szedése függőséget okozhat.

"Ez fegyelmi és nem doppingkérdés. A sportolók megsértették az AOC-val kötött szerződésüket, emiatt szankciókra számíthatnak" - tette hozzá Tiszeker.

A londoni olimpián 100 m gyorson az aranyéremről egy századmásodperccel lemaradt Magnussen, illetve a bronzérmes 4x100-as vegyesváltóval vele együtt szerepelt Matt Targett és Tommaso D'Orsogna, valamint a dobogós helyezés nélkül maradt Eamon Sullivan, James Roberts és Cameron McEvoy állt a nyilvánosság elé azzal, hogy a játékokat megelőző manchesteri edzőtáborban mindannyian stilnoxot használtak. Tettüket butaságnak és gyerekes cselekedetnek tartják. Emiatt az AOC most elveheti tőlük a 2016-os riói játékokig folyósítandó járandóságukat, illetve a három londoni érmestől visszakövetelheti jutalmukat. Magnussen 10 ezer, Targett és D'Orsogna 7500 ausztrál dollárt kapott az AOC-tól. Az ausztrálok az utóbbi két évtized alatt a londoni játékokon teljesítettek a leggyengébben úszásban: csupán egyetlen arany-, hat ezüst- és három bronzérmet szereztek.