Téli olimpia 2022

Lengyelország közösen pályázna Szlovákiával

Szlovákia Lengyelországgal közösen szeretne pályázni a 2022-es téli olimpia megrendezésére, az elképzelés már túl is jutott az első egyeztetéseken - adta hírül a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap pénteken.

A pályázatról szóló tárgyalásra ezen a héten került sor Varsóban, ahol a téma kapcsán a pozsonyi törvényhozás sportbizottságának küldöttsége egyeztetett lengyel partnereikkel. Bár a részletek egyelőre nem kerültek napvilágra, annyit már tudni lehet, hogy az első egyeztetés eredményei biztatóak és a lengyel fél elsősorban a Magas-Tátra nyújtotta lehetőségek miatt érdeklődik a téli olimpia közös megrendezése iránt. Az előzetes tervek szerint 2022-ben Szlovákiában a lesiklás valamint a sífutás versenyszámait rendezhetnék meg, az előbbire Chopokon, az utóbbira pedig a Csorba-tónál kerülhetne sor. A téli olimpia megrendezésére vonatkozó közös pályázást a szlovák fél szerint a Magas-Tátra adta lehetőségek kihasználása mellett az is indokolja, hogy egy közös kandidálásnak nagyobb esélye lenne a sikerre.

"Meggyőződésünk, hogy az olimpia szlovákiai megrendezése reális lehetőség. Amennyiben azonban Lengyelországgal közösen pályáznánk, nagyobb lenne az esélyünk a sikerre" - mutatott rá az elképzelés kapcsán Varsóban tárgyaló illetékes szlovák parlamenti bizottság alelnöke, Martin Fronc.

Az elképzelés kapcsán hasonló véleményének adott hangot a magas-tátrai sípályák legtöbbjét üzemeltető Tatry Mountain Resorts vállalat elnöke, Bohus Hlavaty is.

"A legújabb trendeket követi, hogy a nagy sporteseményeket két ország rendezi. A közös téli olimpia ötlete számunkra annál is inkább kiváló tervnek tűnik, mivel érdeklődünk a lengyelországi Zakopane síközpontja iránt" - hangoztatta Hlavaty.

A 2022-es téli olimpia közös megrendezésének lehetőségéről a napokban tárgyal a pozsonyi parlament is. A lengyel féllel történő egyeztetéssorozat következő fordulójára pedig - a két ország olimpiai bizottsági elnökeinek részvételével - a jövő héten Krakkóban kerül sor.