Serie A

A Juve megérdemelten nyerte a Derby d'Italiát

  • DA

A Juventus nyerte a 215. Derby d'Italiát, vagyis Olaszország legnagyobb hagyományra visszatekintő rangadóját az Internazionale ellen, a Serie A 25. fordulójának vasárnap esti mérkőzésén. Luigi Del Neri csapata összeszokott, olajozottan működö csapatjátékának és tökéletesen záró védelemének köszönhetően múlta felül a címvédő kék-feketéket. A győztes gólt Matri szerezte a 30. percben, a vendégek előtt több lehetőség is nyílt az egyenlítésre, de Eto'o ordító ziccereket hagyott ki. A győzelemmel a Juve fenntartotta a reményt a kupaindulást érő helyek valamelyikére, az Inter pedig második vereségét könyvelhette el a Leonardo-érában.

Matri harmadik meccsén harmadik gólját lőtte a Juventusban

Serie A, 25. forduló:
Juventus-Internazionale 1-0 (1-0).
Torinó, Stadio Olimpico. Vezette: Paolo Valeri.

JUVENTUS: Buffon - Sörensen, Bonucci, Barzagli, Chiellini - Kraszics, Aquilani, Felipe Melo (Sissoko, 74.), Marchisio (Pepe, 72.) - Matri, Toni (Iaquinta, 65.). Cserepad: Storari, Del Piero, Sissoko, Iaquinta, Grygera, Pepe, Martínez. Vezetőedző: Luigi Del Neri.
INTERNAZIONALE: Júlio César - Maicon, Ranocchia, Córdoba, Zanetti - Hardzsa (Pandev, 50.), Motta, Sneijder, Cambiasso (Nagatomo, 72.) - Pazzini, Eto'o. Cserepad: Castellazzi - kapus, Obi, Materazzi, Pandev, Coutinho, Nagatomo, Natalino. Vezetőedző: Leonardo.
Gólszerző: Matri (30.)
Sárga lap: Sissoko (79.), illetve Maicon (87.), Motat (90.).

Az első akciót az Inter dolgozta ki, Pazzini jutott helyzetbe Buffon kapuja előtt, majd két perc múlva a másik oldalon Matri veszélyeztetett. Az első félórában döntően az Inter térfelén zajlott a játék, a Juve, ahogy azt Milos Kraszics megjósolta, jól működő, tetszetős csapatjátékot mutatott, Júlio César kapuja előtt Luca Toni volt a legaktívabb, de túl sok izgalmat nem láthattunk. Kezdett leülni a rangadó, amikor Alessandro Matri tulajdonképpen a semmiből megszerezte a vezetést a Juventusnak: Sörensen adott be a tizenhatos jobb sarkáról a középen üresen álló támadónak, aki 7 méterről a hálóba bólintott (1-0). A Cagliariból kölcsönben érkezett Matri harmadik meccsén harmadik gólját jegyezte a Zebráknál.

A gól után rákapcsolt az Inter, de így sem mondhatjuk el, hogy vérbeli derbi zajlott volna a Stadio Olimpico gyepén, Pazzini előtt adódott lehetőség az egyenlítésre, de elvétette. A szünetre 1-0-ás hazai vezetéssel vonultak a csapatok, az Inter nem sokat mutatott az elmúlt hetek gólzáporos, olajozott játékából, Eto'o és Sneijder alig-alig vétette észre magát, a Juventus megérdemelten vezetett. Külön szót érdemel, hogy rendkívül sportszerűen zajlott a rangadó, az első felvonásban mindössze hét szabálytalanságot kellett lefújnia Valeri bírónak.

A második félidő elején úgy tűnt, hogy a Juventus visszavett a lendületéből, és inkább az eredményt próbálná őrizni, az Inter pedig többet támadt, a 49. percben ismét Pazzini ólálkodott Buffon kapujánál, de fejesét hárította a világbajnok hálóőr. Felipe Melo szinte teljesen kikapcsolta Sneijdert a játékból, és az 50. perc környékén gyors egymásutánban dolgozták ki a helyzeteket a vendégek kapuja előtt a Zebrák: Matri és Chiellini növelhette volna a hazaiak előnyét. Córdoba és Ranocchia sorozatosan bizonytalankodott az Inter védelmében.

Az 58. percben lépett Leonardo, Pandev váltotta Hardzsát a pályán. Folyamatosan próbálkoztak a csapatok, de nagyobb helyzetet egyik oldalon sem tudtak kidolgozni a játékosok. A labdabirtoklást tekintve fölényesen vezettek a vendégek, de nem sokra mentek vele, továbbra is 1-0-ás Juve-előnyt mutatott az eredményjelző. A hajrában Felipe Melo cserét kért sérülés miatt, és Matri is láthatóan rossz bőrben volt, de őt a pályán hagyta Del Neri mester.

A 75. percben aztán komoly lehetőség adódott a kék-feketék, illetve Eto'o előtt az egyenlítésre, a védelem egy pillanatra elaludt, de a kilépő kameruni támadót Buffon megállította. A 87. percben a már járni is alig bíró Matri megduplázhatta volna góljai számát, de nem találta el a kaput, pedig Júlio Césartól bemehetett volna a labda. Samuel Eto'o a 89. majd a 90. percben ordító lehetőséget hagyott ki, előbb az üres kapu helyett a felső kapufát találta telibe, majd óriási lyukat rúgott, a kameruni ilyen helyzeteket nem szokott elhibázni. Az eredmény tehát már nem változott a hosszabbításban, a Juventus nyerte a 15. Derby d'Italiát.