Születésnap

Az MLSZ Telkiben köszöntötte Grosics Gyulát

  • MTI

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pénteken köszöntötte 85. születésnapja alkalmából Grosics Gyulát, az Aranycsapat legendás kapusát a telki edzőközpontban.

Berzi Sándor alelnök ünnepi beszédében kiemelte: Grosics Gyula páratlan pályafutást tudhat maga mögött, 15 éven át kirobbanthatatlan volt a nemzeti csapat kapujából, ráadásul annak az Aranycsapatnak volt a hálóőre, amely így, több mint ötven év után is a "legjobb magyar exportcikk".

"Az eredményeknél azonban még fontosabb, hogy olyan példával járt elöl, amely minden fiatal számára követendő" - tette hozzá Berzi.

"Köszönöm, hogy itt lehetek, nagyon nagy megtiszteltetés ez számomra - mondta az ünnepelt. - A személyemen keresztül most az Aranycsapatra is visszaemlékezünk, amelynek én a tagja lehettem, afféle szerencsés emberként."

A pályafutása során Fekete Párducnak nevezett labdarúgó kiváló reflexével, magabiztos labdafogásával és remekül időzített kifutásaival a világ legjobb kapusainak sorába emelkedett. Annak a legendás Aranycsapatnak a tagja volt, amely 1953-ban, az "Évszázad mérkőzésén" 6-3-ra legyőzte a - brit csapatokat nem számítva - addig hazai pályán veretlen angol válogatottat a londoni Wembley Stadionban.

Az 1954-es világbajnokságon ezüstérmet szerzett, a döntőben a németek elleni vereség élete egyik legfájdalmasabb emléke a kapusnak, erről a mai napig sem szeret beszélni.

"Azóta nem született olyan csapat, amelyben az Aranycsapathoz hasonlóan négy világklasszis futballista játszott volna egy időben. Nálunk ez így volt: Puskás, Hidegkuti, Bozsik és Kocsis" - jelentette ki Grosics.

Az ünnepségen - amelyen Grosics Gyula egy kristály kupát vehetett át az MLSZ ajándékaként - az egykori játékostársak közül részt vett többek között Buzánszky Jenő, Várhidi Pál, valamint Sándor Károly.