Sífutás

Björndalen nem megy a vb-re

  • VNA

Nem lesz ott a norvég válogatott világbajnoki keretében Ole Einar Björndalen. Persze nem kell megijedni, ezúttal csak az oslói északi-sí vb-ről van szó…

Ole Einar Björndalen hatszoros olimpiai bajnok biatlonista
Hétfőn a Norvég Síszövetség kijelölte a február 23-a és március 6-a között sorra kerülő északi-sí világbajnokságon résztvevő sífutó csapatot. A nagy nevek (Marit Björgen, Petter Northug, Ola Vigen Hattestad) mellett a csapat tagja lesz egy biatlonos is. Korábban már Lars Berger és Ole Einar Björndalen is „besegített” a sífutóknak, előbbi háromszoros világbajnoka (kétszer váltóban, egyszer egyéniben) is a sportágnak, utóbbi pedig Világkupa versenyt is nyert puska nélkül. Most azonban nem ők lesznek azok, akik a hazai pályán rendezendő világversenyen szerepelnek, hanem Emil Hegle Svendsen. Számára sem lesz persze idegen a sífutó pálya, hiszen egyrészt biatlonban is léceken futnak, másrészt 2005-ben Rovaniemiben maga is junior világbajnoki bronzérmes volt a 10 km-es szabadstílusú sífutó versenyben. Bár a hatszoros olimpiai bajnok Björndalen korábban többször is beszélt arról, hogy szeretne ott lenni az oslói világbajnokság mezőnyében, a sífutó válogatott kapitánya, Age Skinstad mégsem számít rá.

Olimpiai bajnokban persze így sem lesz hiány a norvég keretben, hiszen Björgen és Northug mellett többek között Svendsen is nyert aranyérmet Vancouverben, igaz ő saját terepén, a biatlonosoknál. A most kijelölt keret persze még nem végleges, a sprinterek (Anders Gloersen, Johan Kjolstad, Oystein Pettersen John Kristian Dahl) például a most hétvégén sorra kerülő rybinski Világkupa versenyen harcolnak a fennmaradó két starthelyért. A lenti listában szereplők pontos számonkénti nevezése még nem eldöntött, egy dolog azonban már most bizonyos: a kétszeres olimpiai bajnok Petter Northug a sprintben is elindul. A férfi váltó csapatot (amelyben Svendsen is nagy eséllyel helyet kaphat harmadik emberként) csak február 27-én jelölik ki véglegesen. „Csapatunk az idei Világkupa szerepléseknek megfelelően lett összeállítva, a választást csak kismértékben befolyásolta a Steinkjerben rendezett norvég bajnokság" - indokolta a keret összetételét Skinstad.

A norvég sífutó keret az oslói világbajnokságra:

Nők:

Marit Bjorgen
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Therese Johaug
Marthe Kristoffersen
Kristin Stormer Steira
Vibeke Skofterud
Celine Brun-Lie
Maiken Caspersen Falla

Férfiak:

Eric Brandsdal
Tord Asle Gjerdalen
Eldar Ronning
Martin Johnsrud Sundby
Sjur Rothe
Emil Hegle Svendsen
Ola Vigen Hattestad
Petter Northug
Tartalék: Petter Eliassen