Segítség: Protipp FAQ

 • Mit jelent az eddig éri meg odds?

  Ez az az odds, amelyen még a tippmester szerint érdemes megjátszani a tippet. Ezen határ alatt a tippmester nem lát értéket a mérkőzésben, így a tipp megjátszása az eddig éri meg szorzó alatt nem ajánlott.

 • Mit tegyek, ha gyorsan megváltozik a tippmester által kínált eseményre a szorzó?

  Amennyiben nő az odds, természetesen ajánlott a magasabb szorzón is megjátszani a tippet. Gyakoribb eset azonban, hogy a tipp megjelenését követően hirtelen lecsökken az ajánlott odds. Ez főleg a kis likvidású piacoknál szokott bekövetkezni - kézilabda, kosárlabda, vízilabda, stb. Azonban a nagyobb piacoknál is előfordul, hogy akkora tétek érkeznek a kiajánlott tippünkre, melynek hatására az odds drasztikus esésnek indul. Ha az "eddig éri meg" határ alá esett a tipp szorzója, nem éri meg alacsonyabb oddson megfogadni a tippet. Érdemes lehet kivárni, és később újra megnézni az oddsot, ugyanis előfordulhat, hogy az ismét emelkedésnek indul, miután az ellenoldal irreálisan megnőtt oddsára sokan lecsapnak, azaz a tippünk ellen kezdenek fogadni. A várakozás mellett érdemes más irodákban is szétnézni, ugyanis sokszor fordul elő, hogy más bukmékernél még bőven a megadott határon belül meg tudjuk játszani a tippet. Érdemes tehát több lábon állni, azaz több irodához regisztrálni.

 • Érdemes várni egy-egy fogadás megkötésével?

  Nem érdemes várni. Ahogy jön az értesítő, azonnal meg kell tenni a tippet, hiszen jó eséllyel esésnek indul az odds. A pozitív várható értékkel kecsegtető ajánlatokra gyorsan lecsapnak a "cápák", így egyszerre érkezik sok pénz a kínált tippre. Egy-két ilyen tét után a bukmékerek csökkentik a szorzókat, hendikep és gólok számára történő fogadások esetében pedig változtatják a határokat. Hogy mi a teendő, ha az "eddig éri meg" határ alá esett egy tipp oddsa, a "Mit tegyek, ha gyorsan megváltozik a tippmester által kínált eseményre a szorzó?" kérdésre adott válaszban megtalálod.

 • Mitől függ a fogadási limit nagysága az egyes fogadóirodákban?

  A piac likviditása egyenes arányban van a fogadási limitek nagyságával, azaz kis piac - kis limit, nagy piac - nagy limit. Ez minden bukmékernél így van, minél nagyobb összegben érkeznek be tétek egy-egy eseményre, annál magasabb összegben fogadhatunk az adott piacon. A fogadóirodák sokszor nincsenek tisztában a kisebb ligák vagy kevésbé népszerű sportágak erőviszonyaival, ezért kockázatukat úgy csökkentik, hogy alacsonyabb tétekkel engedik játszani a fogadókat. Egyébként is a kisebb piacokra általában csak a világ egy bizonyos szegmenséből érkeznek tétek, onnan ahol az adott ligát/sportágat a legtöbben követik. A piac alacsony likviditása miatt van például az, hogy a magyar kézilabda tippekre kínált határok sokszor percekig élnek csak.

 • Nem értem a tippet. Hogyan értelmezzem az ajánlatot?

  Sokan szimplán befektetésként tekintenek a Protippre, alapvetően nem értenek a sportfogadáshoz, ezért igyekszünk egyszerűbbé tenni a rendszer használatát, míg a tippmestereket arra ösztönözzük, minél egyértelműbben írják le ajánlataikat, hogy az könnyen megtalálható legyen a fogadóiroda kínálatában. Így találod meg szempillantás alatt az ajánlatokat a fogadóirodákban:

  • A tipp neve mellett a sportág ikonja jelenik meg, ha nem találod ki a jelből, hogy ez melyik sportág, akkor az egeredet az ikon fölé irányítva megjelenik a sportág neve
  • Ezt követően láthatod az adott tipp sportágának versenysorozatát (bajnokságát, tornáját, stb.)
  • Ezután ha tovább olvasol a fejlécben, akkor a konkrét esemény (mérkőzés, futam, viadal stb.) részvevőire is fény derül
  • Mindezek alatt találod, hogy a tippmester milyen fogadási típust ajánl - ázsiai hendikep, gólok száma, végeredmény, H2H stb. -, milyen kimenetelre fogad - magyarán mi a tipp -, hogyan teszi azt - teljes játékidő, félidő, stb. -, illetve mekkora oddson. Azt is láthatod, hogy a tippet meddig éri megfogadni, végül pedig azt, hogy a tippmester 1-től 10-ig terjedő skálán milyen téterősséggel ajánlja a tippet.
  • Amennyiben kombi tipp érkezik, úgy az egyes fogadásra ajánlott eseményeket az indoklásban találod
 • Mi az ázsiai hendikep?

  Az ázsiai hendikeppel bővebben foglalkoztunk korábbi írásainkban, ezeket a következő linkekre kattintva olvashatod el.
  Mi is az az ázsiai hendikep? I. rész
  Mi is az az ázsiai hendikep? II. rész

 • Mit tegyek, hogy ne korlátozzanak le vagy zárjanak ki egy fogadóirodából?

  Előfordulhat, hogy egy fogadóiroda lekorlátozza az egy eseményre maximálisan feltehető tétünket, esetleg kizárnak az összes szolgáltatásukból. Sajnos ezek ellen utólag semmit sem lehet tenni, de a megelőzésére több mód is van.

  Először is, a tippmester által megadott tippeket nem szabad rendszeresen a maximális engedélyezett téttel megfogadni! Ez főleg az új felhasználókra igaz, akik ezt megelőzően nem fogadtak. Vagyis ha valaki akkora bankkal vág neki a Protippnek, hogy minden egyes tétnél a maximálisan engedélyezett összeggel kellene fogadnia, akkor azt ne tegye meg. Egyes irodák öt-hat nyertes tipp után egyszerűen korlátozzák, majd később ki is zárhatják a felhasználót. A Tippmixpro ilyen szempontból megbízható iroda, a limitek általában magasak, így nehéz kimaxolni a téteket. Elsősorban a kisebb piacokon ütközhetünk korlátokba - magyar kosárlabda, kézilabda, kerékpár, téli sportok -, ott, ahol már néhány százezer forint is romba döntheti a tippet. Egyébként is aki folyamatosan csak ilyen tippeket játszik meg - nagy téten -, azt előbb-utóbb lekorlátozzák vagy akár ki is zárhatják. Hogy ennek kockázatát csökkentsük, érdemes néha kombinációs fogadást is kötni. Ha nincs ötleted, hogy mire fogadj, akkor jó helyen jársz, tippmestereink folyamatosan ajánlják tippjeiket, melyekből ingyen szemezgethetsz.

  Hasznos tanács még, hogy rendszeresen kössünk fogadásokat a topligákra - Bajnokok Ligája, Premier League stb. - is, így a figyelő szemek lekerülnek rólunk, s nyugodtan tevékenykedhetünk a fogadóirodában.

 • Mit tegyek, ha a fogadóirodában nem tudom a kívánt összeggel megjátszani a tippet?

  Nagy piacoknál - például foci topligák, tenisz Grand Slam-tornák stb. - ez biztosan nem fordul elő, a kisebb piacokon viszont a limit is alacsonyabb. Érdemes több irodában is pénzt tartani, így elszórva a téteket az egyes bukmékereknél, a kívánt összeggel is meg tudjuk fogadni a tippet. 

 • Mit jelent a H2H fogadás?

  A H2H (head-to-head), vagyis egymás elleni fogadási típus az egyik legnépszerűbb, a protipp-rendszerünkben is gyakran ajánlunk ilyen tippeket. Ez esetben a fogadóiroda két versenyzőt/egységet/csapatot párosít össze, és arra kínálunk tippet, hogy melyikük végez előrébb/ér célba hamarabb/szerez több pontot a futamon/versenyen/egyéniben/összetettben stb.

 • Mi a különbség teniszben a game hendikep és a szett hendikep fogadási típusok között?

  Nem ajánlatos a kettőt összekeverni, a szettek gémekből (játékokból) állnak, ezért nem mindegy, hogy melyikre fogadunk. Az alábbi példákkal szemléltetjük, hogy mi a fő különbség.

  Példa game (játék) hendikepre:

  Tegyük fel, hogy a tippmesterünk által ajánlott tipp Federer -2,5 (game hendikep)

  A következő eredménnyel zárul a meccs: Federer-Raonic 6-4, 6-7,6-4. Egyszerűen el tudjuk dönteni, hogy nyertes-e a tippünk. Adjuk össze mindkét fél megnyert játékainak számát, és ha Federeré legalább hárommal több, akkor zöldül a tippünk. A fenti példa esetében a tipp nyertes, ugyanis Federer 18 (6+6+6), míg az ellenfele 15 (4+7+4) játékot (gémet) nyert. 

  A tie-break (rövidítés) egy game-nek számít a game hendikepes fogadási típusok esetén.

  Példa szett hendikepre:

  Tegyük fel, hogy a tippmesterünk által ajánlott tipp Federer -2,5 (szett hendikep)

  A következő eredménnyel zárul a meccs: Federer-Raonic 6-3, 4-6, 7-6, 7-6. Ez esetben Federer 3, míg ellenfele 1 szettet nyert, vagyis a tipp vesztes. Azonban ha erre a találkozóra -2,5-es game hendikeppel fogadunk, nyertünk volna, ugyanis Federer 24 (6+4+7+7), míg Raonic 21 (3+6+6+6) játékot nyert összesen.

 • Vannak olyan fogadások, melyek helyettesíthetőek más típusú fogadással?

  Tenisz-, snooker- és darts-tippeknél gyakran ajánlunk szett hendikep vagy pontos eredményre vonatkozó tippet. E két fogadási típus nem mindig szerepel egyszerre egy fogadóiroda kínálatában, viszont egyik a másikkal helyettesíthető, ugyanis a -1,5-es szett hendikep megegyezik a 2-0-s pontos szett fogadással. A Tippmixprón egyik vagy másik mindig megtalálható a kínálatban. Ha tehát egy adott eseményre nincs szett hendikep, akkor érdemes megnézni a szett fogadást is, illetve ugyanez igaz fordítva is. Természetesen ez csak abban az esetben alkalmazható, ha két nyert szettig tartó mérkőzésről van szó. Amennyiben három nyert szett kell egy meccsen a győzelemhez, az egyik fél 3-0-s győzelme és a -2,5-es szett hendikep az egyenrangú fogadások. Fociban gyakran előfordul, hogy a jobb odds miatt -0,5-es ázsiai hendikepes fogadást ajánlunk egy csapat győzelmére, ez megegyezik azzal, ha az adott csapat győzelmére fogadunk háromesélyben.