Német foci

A meccsnézés forradalma a Bundesligában kezdődik

A DFL leszerződött az Amazonnal, hogy a mesterséges intelligencia segítségével elhozza nekünk a jövő foci élményét.

A Német Labdarúgóliga (Deutsche Fussball Liga, DFL) a foci bajnokságok közül a világon elsőként partneri megállapodást kötött az Amazon alcégével, azaz az AWS-sel. Ennek értelmében mostantól az Amazon Web Services biztosítja hivatalosan a liga technológiai hátterét és mondanunk sem kell, hogy rengeteg innovációt hoz ez az első és másodosztálynak egyaránt.

A mesterséges intelligenciát számítási, adatbázis és tárolási szolgáltatásokra is használni fogja a Bundesliga, mindezt valósidejű statisztikák készítéséhez, jövőbeli játékelemek és meccs eredmények előrejelzéséhez.

Nem utolsó sorban a szurkolóknak szeretnének egyénre szabott, ajánlás-alapú szolgáltatást nyújtani a meccsekről, mely optimalizálva lesz minden platformra.

Hogyan is kell ezt elképzelni? A magát folyamatosan fejlesztő, szinte végtelen adat tárolására és feldolgozására képes rendszer élőben mutathatja nekünk a meccs képe - és minden előzetes adat - alapján, hogy mikor eshet gól, kiemeli nekünk például, hogy a csapatok milyen mozzanatokra, taktikai elemekre készülnek adott pillanatban, továbbá egyéb hasznos információkkal lát el bennünket.

A felhőalapú média- és statisztikai archívum által minden eddiginél egyszerűbb lesz a korábbi mérkőzések, történések adatainak, statjainak illetve felvételeinek előbányászása, amit várhatóan másodpercek alatt mutat is nekünk majd az AWS. Ezzel nagyban segítik az újságírók, sportriporterek és persze a szurkolók életét is. 

A liga CEO-ja természetesen lelkesen nyilatkozott az együttműködésről.

Rendkívül izgatottan várjuk, hogy az AWS-szel együtt dolgozzunk a futballnézők következő generációjának fejlesztésében.

Az innováció azt jelenti, hogy megkérdőjelezzük a status quo-t. Az AWS-sel, mint a világ egyik leginnovatívabb technológiai társaságával szorosan együttműködve jelentősen növekszik az elmúlt két évtizedben az innovációba tett beruházásunk. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy világszínvonalú labdarúgó-élményt tudjunk biztosítani rajongóink számára.” - mondta Christian Seifert, a Bundesliga vezérigazgatója.

A szurkolás, meccsnézés jövője tehát itt van a küszöbön, mi pedig tűkön ülve várjuk, hogyan fokozza majd az élményt és persze hogyan segíti a sportfogadást az új rendszer.