Magyar foci

A gyűlölet azért néha mégiscsak pálya...

  • varin

Úgy tűnik, semmi megbotránkoztató nincs abban, ha futballisták meg akarják verni egymást a pályán.

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága kedden délután ítéletet hirdetett az elmúlt hónapok egyik legnagyobb focibotránya, a Puskás Akadémia-Mol Vidi mérkőzés után történtek kapcsán. Az ítélet azonban mindenkit meglepett, hiszen az illetékes bizottság azt állapította meg, hogy erőszakos cselekmény nem történt.

Fotó: Origo

Mint ismert, az 2-1-es felcsúti sikerrel végződő találkozó lefújását követően a két kispad és a játékosok is egymásnak estek. Nehezen volt kivehető, pontosan mi is történt és mi is váltotta ki az indulatokat, mindenesetre a Vidi több játékosa is vérben forgó szemekkel üldözte az öltözőbe Varga Józsefet, a felcsútiak jelenlegi, a Vidi korábbi középpályását. A csetepatéban a hazaiak mestere, Benczés Miklós is a földre került, ám a tréner később úgy nyilatkozott, hogy nem haragszik senkire, nem történt semmi rendkívüli. Itt azért halkan jegyeznénk meg, fura is lett volna, ha Benczés az "anyaegyesületet" becsmérelte volna nyíltan, a Puskás mesterének nemigen volt más lehetősége, mint szemet hunyni a történtek felett.

Az FB szerint "egyértelmű, hogy ütés, rúgás vagy más, a fegyelmi szabályzat alapján büntetendő erőszakos cselekmény nem történt, és ilyen irányú szándék sem volt megállapítható". Ez tulajdonképpen még hihető is, ha abból indulunk ki, hogy Danko Lazovics vagy Marko Scsepovics csak a rakott krumpli receptjét szerette volna elkérni Varga Józseftől, de azért élünk a gyanúperrel, hogy nem erről volt szó.

A Magyar Labdarúgó Szövetség illetékes bizottsága az ügyet nagyjából annyival lezárta, hogy a felek egységes véleménye volt, hogy "az eseménysor ártott a két klub és a sportág megítélésének, a klubok saját hatáskörükben ennek megfelelően kezelték az esetet".

A Semleges Térfél nevű Facebook-oldal, mintegy képviselve az esetben semleges szurkolók véleményét, egy hosszabb postban világít rá az érthetetlen ellentmondásokra, feltéve több olyan teljesen jogos kérdést, amely nyilván soha nem kerül megválaszolásra. Az oldal kiemeli, hogy noha az FB előszeretettel büntet, ha véleményük szerint a szurkolói rigmusokkal megbotránkoztatják a fanatikusok az ellenfél szurkolóit, afelett jótékonyan szemet huny, ha a játékosok, vagyis a sportág népszerűsítői botránkoztatják meg az ezerfejűt.

És valóban joggal tehetjük fel a kérdést, melyiknek van rosszabb üzenete, egy "mocskos Fradi"-nak, vagy néhány olyan futballistának, akik magukból kikelve akarnak elégtételt venni más játékosokon?

Az, hogy a Videoton és a Puskás Akadémia kivételezett gárda, talán nem újdonság senki számára sem, de hogy annyira azok legyenek, hogy az MLSZ érdekükben szemet huny a családbarát koncepció és saját elvei felett, az már nyugodtan nevezhető gyomorforgatónak.

Joggal tehetjük fel ismét a kérdést, mi történt volna, ha mondjuk a Diósgyőr játékosai akarják megverni a Haladás futballistáit. Ha mondjuk nem az EL-csoportkörös és bajnok Vidi támadója, hanem mondjuk "csak" Bacsa Patrik akarja szétszedni az ellenfél futballistáját.

Úgy tűnik tehát, hogy ha arról van szó, a gyűlölet lehet mégiscsak pálya, de azért olyan nagyon ne érjen senkit se váratlanul, hogy az NB I-ben vannak egyenlőbbek az egyenlőknél.