Olasz foci

Kitört a káosz Itáliában - senki nem tudja, kik indulhatnak a bajnokságban

  • varin

A másodosztályban egyelőre 19 csapat sorsa tűnik biztosnak, több hely is kiadó még.

Finoman szólva is óriási káosz van jelenleg a Serie B-ben, ugyanis a 22 csapatos mezőnyből egyelőre 19 csapat helye tűnik eldöntöttnek. A problémákat elsősorban a Parma bundaügye, valamint a Bari és a Cesena kizárása okozza.

A két, nemrég még a Serie A-ban vitézkedő klubot ugyanis anyagi nehézségek miatt csődeljárás alá vonták, ennek köszönhetően pedig hiába végeztek a középmezőnyben (a Bari playoffot is játszott a Serie A-ért), a következő szezont a negyedosztályban kezdik csak meg. Így tehát a 22 csapatos mezőnyben egyelőre 20 nevet találunk, és távolról sem biztos, hogy kikkel egészül ki a névsor.

Fotó: Eurosport

A legjobb kiesőhelyen végző, 20. Novara már jelezte, hogy igényt tartanának a tagságra, miként a harmadosztály playoffjának vesztese, a Siena, valamint a Serie B-ből osztályozón kieső Virtus Entella és a második legjobb automatikus kieső, a Pro Vercelli is vállalná a Serie B-t. Az eredmény vélhetően egyébként a 19-20. helyen végző gárdáknak kedvez majd, hiszen ők jobb eredményt értek el az idényben, mint a Vercelli.

A képlet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen ott van még a bundavádakkal illetett Parma esete is. Mint ismert, a sárga-kékek az utolsó fordulóban a feljutásért léptek pályára a Spezia otthonában, a győzelem pedig örömünnepet jelentett. Ám a lefújást követően néhány héttel az olasz szövetség vizsgálatot kezdeményezett, a parmaiak egyik játékosa, Emanuele Calaio ugyanis arra kérte korábbi csapattársait, hogy "ne legyenek ünneprontóak" - ez pedig vesztegetési ügynek minősül.

Arra ugyan viszonylag kicsi az esély, hogy Gianluigi Buffon korábbi csapatát végül kizárják, ám ha ez mégis megtörténik, akkor lehetséges, hogy a Serie A jobbik kiesője, a Crotone marad benn, és akkor ismét egy csapattal kevesebb lesz a másodosztályban.

Felesleges egyelőre bármilyen spekulációba belemennünk. Egyelőre egy óriási káosz az egész B-liga

- nyilatkozta röviden Massimo Secondo, a Pro Vercelli elnöke.

Döntés a mezőnyt illetően, valamint a Parma esetében jövő héten várható.