Roland Garros

Mindenki Nadal ellen - legyőzhetetlen?

  • Cesc18

A világelső spanyol klasszis 11. Roland Garros trófeáját készül elhódítani Párizsban.

Ez lehetne az oldal történetének egyik legrövidebb írása, hiszen akár annyival is elintézhetnénk, hogy igen, legyőzhetelen Rafael Nadal. De természetesen ilyet nem teszünk és mindent elkövetünk annak érdekében, hogy kedvet csináljuk a 122. Roland Garroshoz.

Talán soha nem volt akkora favorit Nadal, mint az idei kiírás előtt. - Fotó: ATP

Nem ígérkezik ugyanis ez annyira egyértelműnek, mint ahogyan az elsőre kinéz. Természetesen itt nem a mallorcai végső győzelmére gondolunk, azt nyugodtan elkönyvelhetjük már most. Nadal negyedét leszámítva viszont a másik háromban komoly izgalmak várhatóak, hiszen egyikben sincs olyan név, akit biztosra lehetne mondani, hogy ott lesz az elődöntőben.

A második negyedben Marin Cilic és Juan Martín del Potro a két legmagasabban jegyzett játékos, ugyanakkor egyiküknek sem ez a legerősebb borítása, ráadásul a felkészülésük sem sikerült a legtökéletesebben. Del Potro még egy sérülést is összeszedett Rómában és kérdéses, hogy milyen állapotban lép pályára Párizsban. Cilic biztatóan játszott az olasz fővárosban és az elmúlt néhány Grand Slamen nagyon éles volt, így tőle inkább várhatunk egy nagy menetelést, mint a dél-amerikaitól. A horvátnak egyébként Kyle Edmunddal gyűlhet majd meg a baja, ha a brit a legjobb teniszét veszi elő. Még John Isnert érdemes megemlíteni, aki DP ágán van és olyan a sorsolása, hogy kényelmesen menetelhet. 

Ebben a negyedben találjuk Fucsovicsot is, a kanadai Vasek Pospisil ellen kezd, majd Kyle Edmund jöhet. 

A tábla alsó felére térve Novak Djokovics negyedét találjuk. Az egykori világelső szerb meglepően jól állta a sarat Nadal ellen a római elődöntőben, így mindenféleképpen ennek az ágnak az egyik favoritja. Ugyanakkor azon se lepődhetünk meg, ha Djokovics korán búcsúzik, ugyanis sok minden hiányzik még a játékából. Rajta kívül David Goffin, Grigor Dimitrov, Roberto Bautista-Agut és Pablo Carreno-Busta jöhet még szóba, mint potenciális esélyes az elődöntőre. Goffinnak a Garros az egyik legjobb sansz valami nagy dolog elérésére, ám már a Robin Haase elleni rajt sem ígérkezik könnyűnek számára. Dimitrov is megszenvedhet, ráadásul nem is szokott jól játszani Párizsban. A két spanyol mellé is dobhatunk kérdőjelet, hiszen egyikük sem volt meggyőző a tavasz folyamán. A helyzetet tovább bonyolíthatja, hogy Gael Monfils és Nick Kyrgios személyében két teljesen kiszámíthatatlan játékos is ezen az ágon van. Ember legyen a talpán, aki itt megmondja, hogy ki lesz a befutó.

Az utolsó negyedben találjuk azt az Alexander Zverevet, aki Nadal mellett szintén parádés salakszezont produkált. Az i-re a pontot Párizsban tehetné fel, azonban ehhez szintet kell lépnie. Eddig ugyanis csodálatosan alakul a karrierje, viszont nincs még említésre méltó GS-szereplése. Már Melbourne-ben is megtalálták ezzel, és miután ott sem tudott a harmadik körnél tovább lépni, így a nyomás csak nőtt rajta. Jelenleg ez az egy, ami ellene szól, a formája és az önbizalma alapján ugyanis döntőre hivatott. A sorsolása is baráti, a negyeddöntőig komolyabb névvel nem nagyon találkozhat, kivéve, ha a korábbi bajnok Stan Wawrinka megtáltosodik, de erre azért vajmi kevés a sansz.

Papíron a negyeddöntőben Dominic Thiemmel kellene találkoznia, de korántsem biztos, hogy az osztrák eljut addig. Egyrészről a formája messze nem olyan, mint a tavalyi salakszezonban, másrészről nagyon komoly a sorsolása. Már a második kanyarban összefuthat Stefanos Tsitsipasszal, aki jelenleg a nem kiemeltek közül talán a legveszélyesebb játékos. És akkor még Kei Nisikoriról se feledkezzünk el, aki szintén bekavarhat. 

Hiába emelkedik ki tehát Nadal a mezőnyből, azért az elődöntőért és az alsó ágon a döntőért is hatalmas harc várható és akár még olyan nevek is odaérhetnek, akikre előzetesen nem nagyon gondoltunk volna. 

Rafael Nadal nyeri a Roland Garrost?    
Igen Nem
1.35 2.70