Foci-vb 2018

Emiatt lehet több gól a vb-n?

  • gb1

Nem várt dolog miatt lázadoznak a világsztár kapusok - a közelgő világbajnokság hivatalos labdáját ekézi De Gea, Ter Stegen és Reina is.

A szóban forgó, úgynevezett TELSTAR, a vb hivatalos labdája. fotó: fifa.com

A pénteken lejátszott 1-1-es döntetlen után a spanyol és a német válogatott világhírű hálóőrei, David De Gea, Pepe Reina és Marc-André ter Stegen egyaránt kritikát fogalmazott meg az Adidas Telstar- azaz a közelgő vb-labdával kapcsolatban. A labdát az 1970-es és 1974-es világbajnokságokon használt játékszerek ihlették és 2017 novemberében debütált a barátságos válogatott mérkőzéseken.

De Gea, akit sokan a világ jelenlegi legjobb kapusaként tartanak számon, csak nézni tudta, ahogy Thomas Müller 23 méteres bombája elhúz mellette a düsseldorfi Esprit Arenában.

A portás odáig nem ment, hogy a labdát tegye meg vétkesként a bekapott találatért, de a goal.com-nak adott nyilatkozatban egyértelmű állásfoglalást tett vele kapcsolatban: "Rendkívül furcsa lett. Ennél sokkal jobbra is csinálhatták volna."

Pénteki ellenfele, Ter Stegen is aggodalmát fejezte ki, igaz, tudomásul vette, hogy nincs más lehetőségük, mint hozzászokni az új bogyóhoz. "Sokkal jobb lehetne a labda, túl sokat mozog repülés közben." - mondta az AS-nek adott interjújában.

A spanyolok második számú kapusa, Pepe Reina sokkal keményebben ment neki az Adidasnak, és azt állítja, hogy a vb-n emiatt tömegével eshetnek majd a középtávoli- és távoli gólok.

Fogadok veletek, amennyiben csak akarjátok, hogy minimum 35 távoli gólt fogunk látni Oroszországban, hiszen (a labda miatt) lehetetlen lesz azokat védeni.

Ráadásul be van vonva egy kellemetlen műanyag borítással, ami miatt megfogni is nehezebb és a kapusoknak ez rengeteg gondot okozhat majd."

Nem sokat változott a helyzet 2010-hez képest, hiszen az akkori labdát, az úgynevezett 'Jabulani'-t anno olyan sztárok szidták, mint Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Robinho vagy Iker Casillas. A játékszert hasonló kritikák érték, mégpedig, hogy nevetségesen össze-vissza cikázik a levegőben. Úgy tűnik az Adidas-t nem nagyon érdeklik a károgók és még azon sem csodálkoznánk, ha megrendelésre próbálnának minél furább, több gólt eredményező játékszert gyártani. 

A spanyol válogatott kedden a vb-ezüstérmes Argentínával méri össze erejét, a németek pedig Brazíliát fogadják. Mindkét meccsel bővebben is foglalkozunk majd a hatharom.com-on.

[2711798] 2018-03-27 21:30:00 Spanyolország - Argentínax;
[2620420] 2018-03-27 20:45:00 Németország - Brazíliax;