Nemzetközi foci

Rómában már tüntettek is a videóbíró ellen

Megtörtént az első hevesebb érzelemnyilvánítás a szurkolók részéről a VAR-ral kapcsolatban.

Néhány napja vált hivatalossá, hogy a nyári világbajnokságon alkalmazni fogják a VAR-t, vagyis a videóbíró-technológiát, amelyet a Serie A-ban, a Bundesligában vagy az FA Kupában már hónapok óta aktívan tesztelnek. A technikával kapcsolatban már eddig is folyamatosak voltak a kritikák, ám Rómában már egy kisebb tüntetés is lezajlott, tiltakozásul a rendszer ellen.

Miután ugyanis a Lazio csak 1-1-et ért el hazai pályán vasárnap este a Bologna ellen, a csapat néhány száz szurkolója az Olasz Labdarúgó Szövetség székháza elé vonult, ahol a VAR ellen tüntettek békésen. Simone Inzaghi csapatát már sokadszorra sújtotta téves ítélet a rendszer miatt, amely ellen a tréner is már többször felemelte a szavát.

Fotó: Acast

"Sokkal-sokkal több pontunk lenne a VAR nélkül... Ma sem kaptunk meg egy tizenegyest, de persze senki vissza sem nézte az esetet. Lassan az az érzésem, hogy néhány bíró többet nézi a képernyőt, mint magát a mérkőzést, míg mások ügyet sem vetnek a videóbíróra - ez pedig egyszerűen összeegyeztethetetlen a futballal."

A szurkolóink békésen demonstráltak a mérkőzést követően, mert ők is érzik, ez így nincs rendben. Lassan hét-nyolc hónapja tesztelik a VAR-t, de még mindig nem működik normálisan

- kritizált Inzaghi.

Az égszínkék fanatikusok egyébként a "tiszteletet vagy háború lesz" rigmussal tüntettek a rendszer ellen, amely bár keményen hangzik, inkább élcelődés volt, hiszen angolul a háború war, vagyis kiejtve ugyanaz, mint a videóbíró.

A római klubnál egyébként már több tizenegyest és téves döntést is felhoztak a videóbíró ellen, például nemrég Ciro Immobile kapott hihetetlen piros lapot a Torino ellen.

A videóbíró kapcsán az egyik legtöbbet emlegetett kritika eddig az volt, hogy alapjaiban változtatta meg a bíráskodást. A játékvezetők engedékenyebbek, hiszen az esetet majd "úgyis vissza lehet nézni", ráadásul nem konzekvensek abból a szempontból, hogy mi az, ami miatt megéri megállítani akár percekre is a játékot.