Nemzetközi foci

Óriási a szakadék a Premier League és a Bundesliga között - Ballack

  • gb1

A volt Bayern- és Chelsea-játékos elég drasztikus véleményt fejtett ki a két topligát illetően.

Michael Ballack szerint " hatalmas különbség van" az angol és a német élvonal között, melyben a Bundesliga van lemaradva. Komoly aggodalomra adhat okot nemzetközi viszonylatban, hogy a Borussia Dortmund és a RB Leipzig is elvérzett a Bajnokok Ligája csoportkörében, míg a Hoffenheim még odáig sem jutott el, hiszen a selejtezőben alulmaradt a Liverpoollal szemben.

Ballack aggályai kétség kívül nem alaptalanok. fotó: onefootball.com

A Bayern München az egyetlen német élvonalbeli klub, amely képviselteti magát a Európa legrangosabb kupasorozatában, azonban a vak is láthatja a minőségbeli különbséget bajnoki riválisaival szemben, hiszen Jupp Heynckes fiai 19 ponttal vezetik a ligát. 

A 98-szoros német válogatott Ballack szerint az elvárások és a szint is magasabb a Premier League-ben, Németországban pedig egyre nagyobb a szakadék a bajor gigász és üldözői között.  

A Premier League lett a mércéje mindennek. Hatalmas különbség van a minőségben, de ezt már évekkel ezelőtt is láttam.

- kezdte mondandóját a Kickernek adott interjújában. "Néhány évvel ezelőtt más kluboknak, mint például a Dortmundnak sikerült a távolságot csökkenteniük, most azonban úgy tűnik még távolabb hullottak."

Ballack hasonló véleményen volt korábbi csapattársával, Mehmet Schollal, akivel egyetemben a németek új generációs fiatal edzőit kritizálta, és részben nevezte meg felelősként, többek között Julian Nagelsmannt, Domenico Tedescót és Hannes Wolfot.

"Amikor a játékosokat értékelik, nincs elég hangsúly az egyéniségen. Mérik a reakcióidőket, stresszhelyzetet szimulálnak, elemzik az alvási- és étkezési szokásokat, valamint a test reakcióit - minden adat a rendelkezésre áll. A játékosok fölötti irányítást viszont elveszítették - különböző adatok alapján ítélik meg őket, jóllehet szubjektíven."

Az edzők motiváltak és minden bizonnyal rendkívül képzettek is, azonban gyakran relatíve kis tapasztalattal rendelkeznek a legfelsőbb szinteken, és ez itt a probléma.

Természetesen integrálni kell a kiváló ex-futballistáinkat, de főleg az utánpótlásszinten. Szerintem ez kritikus lenne a jövőt illetően." - hangzottak az egykori kiválóság szavai.

Ti egyetértetek Ballackkal? Valóban lemaradóban a német foci - és ha igen, akkor a fiatal edzők a felelősök ezért?