Nemzetközi foci

Ennyit keresnek a játékvezetők a topligákban

Mivel a modern labdarúgásban egyre nagyobb összegek forognak kockán, a játékvezetői baklövések nem maradnak visszhangok nélkül. Sokak szerint az európai topligákban fújó sípmesterek nem ütik meg a megfelelő szintet. De vajon mennyit kap egy bíró 90 perc játékvezetésért?

Játékvezetőnek lenni az egyik legnehezebb szakma a futballban, teljesen mindegy, hogy a megye II-ben vagy a Premier League-ben fúj az ember, a döntéseit folyamatosan kritizálják a szurkolók, a játékosok vagy éppen a menedzserek.

Ahogy gyorsul a játék és nő üzletileg egyre nagyobbra a sportág, úgy lesz egyre nehezebb a bírók helyzete is, éppen emiatt kerülnek be folyamatos újítások a futballba, mint amilyen például a gólvonal-technológia vagy a videóbíró-rendszer (VAR). Ám még ezek segítségével sem sikerül mindig a helyes döntést hozni, mint például láthattuk ebben az esetben is.

Angliában, Spanyolországban és Olaszországban a média nem is kíméli a játékvezetőket, a sajtó képviselői egy-egy nagyobb baki után darabjaira szedik a játékvezetőt, de persze az sem nem ritka, hogy a szurkolók fenyegetik meg a játékvezetőket. 2005-ben például a világ egyik legjobb bírójának számító Andreas Frisk a sok halálos fenyegetés miatt döntött a visszavonulás mellett, de minden idők egyik legjobbjának vélt Pierluigi Collinának kellett rendőri biztosítás a hétköznapokra.

A goal.com angol kiadása most arról közölt anyagot, hogy mennyit vághatnak zsebre a szigetországi sípmesterek.

Az angliai amatőr bajnokságban dirigáló játékvezető meccsenként 20-40 fontot kaphat, egy félprofi osztályban dolgozó bíró pedig 80 font körüli összeget tehet el 90 percenként. A világ legjobb másodosztályának tartott Championshipben átlagosan 600 fontot kap egy játékvezető, míg a Premier League-ben 1150 fontot rakhatnak el a sporik.

A legjobb angol bírók így akár évente 70 000 fontot is megkereshetnek - forintra átszámolva mintegy 24,5 milliót -, de az átlagnak be kell érnie a 38-42 000 font közötti keresettel, de hozzá kell tenni, hogy a PL-ben már alapbér is jár a bíróknak.

Ez azért is fontos, mert a meccsenkénti fizetéseket tekintve a Premier League messze elmarad a többi nagy európai bajnokságtól.

A legjobb órabérben Spanyolországban dolgoznak a játékvezetők, a La Ligában 6000 euró (!)  körül mozog egyetlen meccs levezénylése.

Németországban és Olaszországban sem keresnek rosszul a sípmesterek, de a spanyolországi lehetőségekhez képest jócskán van lemaradás.

A világ legnépszerűbb sorozatának számító Bajnokok Ligájában is komoly pénzeket osztanak ki, de itt a bírókat teljesítményük alapján kategóriákba sorolják, így előfordulhat, hogy egy elitbíró 5 500 fontot kap egy-egy fellépéséért, addig mások csupán 700 fontot tehetnek zsebre.

A magyarországi helyzetről 2016-ban jelent egy összeállítás, azok alapján az NB I-ben 90 ezer forint lehet egy meccsenkénti keresek, de Bede Ferenc egykori játékvezető szerint a legjobbak akár havi 1 milliót is megkereshetnek a játékvezetéssel.

Játékvezetői keresetek
Ország Meccspénz*
Anglia 1150 + juttatások
Spanyolország 5200
Németország 3150
Olaszország 3000
Franciaország 2400
Portugália 1000
MAGYARORSZÁG 254
  * angol fontban