Angol foci

A PL-játékosok fele szokott fogadni

  • mr.blonde

Legalábbis ezt állítja Joey Barton, akit az angol szövetség 13 hónapra eltiltott tiltott sportfogadás miatt. Miközben az FA bünteti a játékosokat, a PL-klubok majdnem felének fogadóiroda is akad a szponzorai között.

Látni kell a különbséget a bundázás és a sportfogadás között

Mint köztudott, Joey Bartont 2017 áprilisában 13 hónapos eltiltással sújtotta az FA, amiért megsértette az angol futballszövetség vonatkozó szabályát, amely a profi futballistákat érinti. A briteknél ugyanis a legfelső nyolc osztályban játszó játékosoknak tilos bárminemű sportfogadói tevékenységet folytatniuk, márpedig Barton a bizonyítékok alapján 1260 alkalommal kötött meg fogadásokat különböző eseményekre.

Barton szerint az FA keveri a bundát a hobbi sportfogadással / Fotó: TalkSport

Barton persze nem a thaiföldi fogadási maffia embere, csak pusztán egy hobbifogadó, aki a játék kedvéért időnkét feladott néhány szelvényt.

A 35 éves egykori válogatott középpályás most az angol BBC rádiónak adott interjút, amelyben arról is beszélt, hogy hozzá hasonlóan a "fél szigetország" szokott hobbiból fogadásokat kötni.

Vajon az FA tényleg azt gondolja, hogy én vagyok egyetlen? Mindenki fogad a futballra, aki benne van a futballban.

- nyitotta mondandóját az angolok fenegyereke. "A saját szememmel látom. Viszont, ha ők is tudják, amit én akkor...talán az én számlámon kellett volna fogadnom a többieknek is. Visszafogott becsléseim szerint is ilyen alapon a PL-játékosok felét legalább el kellene tiltani, mert a sportfogadás egyszerűen kulturálisan bele van épülve ebbe a közegbe" - fogalmazott Barton.

A focista szerint eleve rossz az FA erre vonatkozó ellenőrzési rendszere, hiszen aki akarja, az simán át tudja verni a palánkon a szövetséget. "Odaadom egy haveromnak a készpénzt, ő meg megteszi a saját számláján nekem a fogadást" - írta le a valóságot Barton.

Angliában 2014-ben hozták meg azt a szabályt, hogy a legmagasabb osztályban futballozó játékosokat mindennemű sportfogadási tevékenységtől eltiltják. Barton szerint ez nem egyeztethető össze a valósággal és az FA összekeveri a fogadási csalásokat a szimpla sportfogadással. "A mérkőzések manipulálása alapjaiban rossz dolog, de a kulturált sportfogadás elfogadható"- vallja.

Az FA egyik elnökségi tagja a Mirrornak reagált a nyilatkozatra és szerinte az FA álláspontja a kérdésben előremutató és helytálló. "Emlékezzünk csak rá, hogy ez a fickó a saját csapatának vereségére is fogadott" - utalt arra, hogy Barton 30 olyan fogadást is megkötött, amelyben aktuális csapata és így ő maga is érintett volt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezen meccsekből mínusz 3000 fonttal szállt ki, de ezzel együtt valóban aggályosnak tekinthető, ha egy profi sportoló saját magára pénzben fogad.

Az FA-nak egyébként külön munkacsoportja van, amely együttműködve az érintett szerencsejáték-felügyeletekkel és hatóságokkal azon dolgozik, hogy a Barton által kifogásolt szabályokat betartassa.

De mi a baj az angol szabályozással?

Barton szerint maga a Premier League is vegyes töltetű üzeneteket közvetít azzal, hogy amíg tűzzel-vassal igyekszik korlátozni a játékos-fogadásokat, egyre több csapat támogatói között jelennek meg a szerencsejáték-szervező cégek.

A PL jelenlegi 20 csapatos mezőnyéből kilenc klubot fogadóiroda (is) szponzorál.

A Premier League, mint liga, tavaly júniusban bontotta fel az együttműködési megállapodását az egyik legnagyobb angol bukmékerrel, miután úgy határoztak, nem helyénvaló, ha egy fogadóirodával is van szponzori megállapodás. Ez a húzás mintegy 12 millió fontos bevételtől fosztotta meg a PL-t.

Tony Adams szerint a profik körében is komoly probléma a szerencsejáték-függőség / joe.co.uk

A fenti példa nem egyedi, a múlt héten a Newcastle United szedte le az ificsapatának mezéről a fogadóiroda logóját, mert úgy vélték, fennáll a veszélye, hogy ezzel megsértik a vonatkozó rendelkezéseket.

Egyetemi kutatók egyébként kimutatták, hogy a brit futballban meglévő szerencsejáték-szponzorációk káros hatással vannak a társadalomra is.

Tony Adams, az Arsenal egykori legendája pedig tavaly arról beszélt, hogy a profi játékosok körében is komoly problémát jelent a szerencsejáték-függőség. Az egykori válogatott bekk közismerten alkoholproblémákkal küzdött aktív játékos korában, mára azonban kigyógyult betegségéből és egy olyan karitatív szervezetnél tevékenykedik (Sporting Chance), amely a függőségekkel küszködő profi sportolókat hivatott segíteni.

Adams szerint a náluk megforduló páciensek 70 százalékának a szerencsejátékkal akadnak gondjai. "A sportfogadás egy látens probléma, mert a társadalom számára még mindig elfogadott tevékenység" - nyilatkozta Adams.

Angliában óriási hagyománya van a sportfogadásnak, a nagyvárosok forgalmasabb sétálóutcáiban egymást érik a bukmékerirodák, a fiatal férfiaktól kezdve a nyugdíjas hölgyekig minden korosztályban népszerűek a fogadáskötések.

Bár az FA törekvése valahol érthető, olyan volumenű iparágról van szó, amelyet aligha lehet erőszakkal visszatartani.

(via mirror.co.uk)

Néhány negatív eset az elmúlt évekből
- 2013-ban az angol válogatott Andros Towsend kapott négymeccses eltiltás a sportfogadási szabályok megsértése miatt.
- Tavaly novemberben Nick Bunyardot három évre tiltották el tiltott szerencsejáték miatt
- A korábbi WHU- és Stoke-játékos Matthwe Etherington 1,5 millió fontot veszített el játékfüggősége miatt, 2014-ben vonult vissza, betegségéből a Sporting Chance segítsével gyógyult ki.
- A korábbi Newcastle-játékos, Micheal Chopre 2 millió fontot vesztett még tinédzserként