NB I

Osztálykülönbség a Fradi és a Videoton között

Címkék:

A Ferencváros már az első félidőben eldönthette volna a rangadó sorsát. Nyert a Loki, botlott az Újpest.

Szombaton lejátszották az NB I utolsó előtti 2017-es fordulóját, mely csúcsrangadója a Ferencváros-Videoton derbi volt. A találkozó a várakozásoknak megfelelően hihetetlen feszült hangulatban telt, az első harminc percben a labda helyett főként egymást rugdosták a felek. A 34. percben aztán góllá érett a Ferencváros minimális fölénye, Spirovski a tizenhatos előteréből, középről vette be Kovácsik kapuját. Két perc múlva jöhetett volna az újabb sokk a listavezető számára, ám Iványi játékvezető megkegyelmezett a szándékos szabálytalanságot elkövető Scsepovicsnak és csak sárgával díjazta alattomos faultját.

Fotó: MTI

Az első játékrészt elképesztő indulatos volt, a játékosok percenként mentek egymásnak, illetve a játékvezetőnek, ám a puskaporos levegő a Fradi malmára hajtotta a vizet, hiszen a Videoton nagyon gyengén futballozott, látszólag ők viselték rosszabbul a tét súlyát. Az első félidő lefújását megelőzően még Paintsil csinált bohócot a válogatott Fiolából, kétgólosra növelve ezzel a hazaiak vezetését.

Ha a félidőre 5-0-s Fradi-vezetéssel vonultak volna a felek, bizony akkor sem szólhatott volna senki egy szót sem, de a játék képét látva így sem volt sok realitása annak, hogy a Videoton nem zakóval távozik az Üllői útról.

A fordulást követően majdnem fél óráig helyzetbe sem tudott kerülni a Videoton, közelebb volt a harmadik ferencvárosi gól, mint a szépítő találat. A 73. percben aztán a semmiből jött Lazovics fejese, amellyel egy kis élet költözött az addig egyoldalú mérkőzésbe. Az izgalmak mindössze néhány percig tartottak, a csereként beálló Moutari ugyanis végleg pontot tett a mérkőzés végére.

Fotó: vidi.hu

A ferencvárosi győzelem jogosságához kétség sem férhet, végig sokkal jobban játszottak a rendkívül indiszponált, gyenge játékot bemutató Videotonnál, amely a szerdai kupaégés után ismét kínos vereséget szenvedett. A derbi tulajdonképpen csak azért volt néhány percig szoros, mert a zöld-fehérek az első félidőben gyengén használták ki helyzeteiket.

A fővárosi sikerrel a Fradi pontszámban beérte a Videotont, ám a fehérváriak gólkülönbsége még eggyel jobb, így nem történt őrségváltás az élen.

A forduló másik nagy rangadóját a Debrecen és a Honvéd vívta egymással a Nagyerdőben. Helyzetek nélküli játékot hozott a találkozó első húsz perce, majd miután a hazaiak megszerezték a vezetést, nagyobb sebességre kapcsoltak a vendégek. Szünetig több nagy helyzetet alakított ki mindkét együttes, de az eredmény nem változott.

A második félidőben ott folytatták a csapatok, ahol az elsőben abbahagyták: mindkét fél támadó felfogásban játszott, így több komoly gólszerzési lehetőség adódott a DVSC és a Honvéd előtt is. A vendégek még a találkozó hajrájában is egyenlíthettek volna, ám a csereként beállt Danilo fél méterről elhibázta a ziccert.

Fotó: MTI

Otthon botlott a Puskás Akadémia, amely a Haladástól szenvedett vereséget a Pancho Arénában. A szombathelyieknek ez volt az első idegenbeli sikerük. A pályafutása 300. NB I-es mérkőzésén pályára lépő Szakály Péter egy bombagóllal már a harmadik percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak, de a vendégek hamarosan egyenlíteni tudtak a Schimmer lerántásáért megítélt 11-esből. A folytatásban többnyire a mezőnyben folyt a játék, a Puskás Akadémia erőltette jobban a támadásokat, de a szünetig több gól már nem esett.

A szünet után is inkább a hazaiaknál volt a labda, a Haladás elsősorban kontratámadásokra épített, s egy szabadrúgás után sikerült átvennie a vezetést. A Puskás Akadémia ezután mindent megtett az egyenlítésért, de a szórványos szombathelyi kontrák közepette végül nem járt sikerrel, sőt, a végén még növelni is tudták előnyüket a vendégek.

Zárt kapuk mögött ikszelt az Újpest a Balmazújváros ellen. Óvatos, tapogatózó játékkal indult a találkozó, az újonc egy szöglet után első nagy lehetőségét kihasználva szerzett vezetést a szünet előtt. A fordulást követően egy szabadrúgásból - némi kapushiba segítségével - tovább növelte előnyét a Balmazújváros. A lila-fehérek két értékesített büntetővel egyenlítettek, s bár a hajrában emberelőnyben támadhattak a három pontért, a győzelmet már nem sikerült megszerezniük.

Fotó: Újpest Facebook

A gyenge formában lévő Diósgyőr a Mezőkövesdhez látogatott a keleti derbin, ám sem a sereghajtó, sem Bódog Tamás együttese nem tudott betalálni. Az utóbbi három mérkőzését elvesztő Diósgyőr kezdett jobban, valósággal a kapujuk elé szögezte a sereghajtó mezőkövesdieket, akik július 22-e óta nem nyertek hazai pályán. Az első gólhelyzetre mégis a 26. percig kellett várni, ekkor Ugrai szabadrúgását hárította Dombó. Az eseménytelen első félidő hajrájában Novák révén óriási ziccert hagytak ki a hazaiak.

Szünet után - és egy meg nem adott 11-est követően - rákapcsolt a Mezőkövesd, így a zord időjárás ellenére élvezetesebb lett a meccs. Az 57. percben Ugrai egyedül lépett ki, kicselezte a kapust, de egy visszaérkező védőbe rúgta a labdát. Felváltva forogtak veszélyben a kapuk, komoly helyzetek maradtak ki, de gól nem született, így döntetlennel zárult a borsodi derbi.

Nem szakadt meg a Vasas pocsék szériája Pakson, a tolnaiak otthon tartották a három pontot, szállítva ezzel várakozásainkat. Az első félidőben mindkét gárda sok hibával futballozott, így igazi nagy helyzetet nem láthatott a kis létszámú publikum.

A fordulást követően kétszer is villant a Paks válogatott védője, Szabó János, aki előbb egy szöglet után fejjel, majd egy remekül eltalált lövéssel gyakorlatilag hét percen belül el is döntötte a három pont sorsát. A 72. percben szépített a Vasas egy hatalmas bombagóllal, de még ugyanebben a percben visszaállította a kétgólos különbséget a hazai csapat egy másik védő, Lenzsér Bence találatával. Ez megtörte a Vasast, amelynek a hátralévő időben már semmi esélye nem volt az egyenlítésre.

2017-12-02;212
239099