NB I

Akik tényleg emelték a színvonalat - az évtized legjobb légiósai

Az idegenlégiósok szerepeltetése az NB I egyik örökzöld slágertémája: legyenek, ne legyenek, csak akkor jöjjenek, ha jobbak, mint a magyarok. Szubjektív válogatásunkban arra teszünk kísérletet, hogy a mostani évtizedben idehaza megforduló legjobb légiósokat szedjük össze.

Danko Lazovics (Videoton)

A 34 éves szerb támadó már túl volt pályafutása zenitjén, amikor elfogadta a Videoton ajánlatát, de az elmúlt két szezon alapján nagy üzletet kötött vele a Vidi. Lazovics karrierje csúcsán olyan klubokban rúgta a bőrt, mint a Feyenoord, a Bayer Leverkusen, a PSV és a Zenit, a több száz európai topmeccs pedig ennyi idősen kiemeli őt a mennyeiből.

Bár a kiöregedőben lévő sztárok kapcsán mindig fennáll a rizikó, hogy csak felmarkolják a pénzeket és tesznek az egészre, de Lazovicsot nem ilyen fából faragták, egyértelműen a Videoton vezére, gólpasszaival és góljaival az NB I egyik legjobbja.

Davide Lanzafame (Honvéd)

A Budapest Honvéd 30 éves olasz támadójának annak idején jóval nagyobb karriert jósoltak, hiszen a Juventus neveltjeként 2006-ban a Zebrák felnőtt keretéhez tartozott, de pályafutása során mindössze 4 meccs jutott neki Torinóban. Lanzafame játszott a Palermóban, a Bariban, a Bresciában és a Cataniában is, majd 2013-ban fél évre beugrott a Honvédhoz is. Az Olaszországban bundabotrányba keveredő támadó 2016-ban igazolt vissza Kispestre, ahol azóta a piros-feketék vezérbikája lett és óriási szerepe volt abban, hogy a Honvéd 1993 után ismét bajnoki címet szerzett. Lanzafame minden labdaérintésén látszik, hogy más szintet képvisel, a csapat iránti alázata pedig kellemes meglepetésként szolgál.


Leonardo (FTC)

A brazil szélső Ricardo Moniz hívására érkezett a Fradihoz 2013 februárjában, és bár csak másfél szezont töltött el a zöld-fehéreknél, ez a rövid idő is elegendő volt ahhoz, hogy beválasszuk az elmúlt időszak legjobb légiósai közé. Leonardo a Feyenoordban öt, az Ajaxban két évet húzott le, a rotterdamiakkal 2002-ben UEFA Kupát is nyert.

Bár karrierje így is szép sikereket hozott, ha nem lett volna ennyire sérülékeny, talán még többre is vihette volna. A magyarországi szerepvállalásából sokan emlékeznek arra a jelenetre, amikor az akkor győri Marek Strestík egy borzasztó belépővel eltörte a brazil lábát 2013 májusában, aki  novemberben tért vissza, és 2014 tavaszát jó formában játszotta végig, majd Monizt követve az 1860 Münchenhez igazolt. 

Fradistaként hét gólt és közel tucat gólpasszt osztott ki, nem rajta múlt, hogy a Fradi azokban az időkben nem tudott versenyben lenni a bajnoki címért.

Muhamed Besic (FTC)

Szintén a Moniz-éra egyik ékköve volt a Fradiban Mohamed Besic. A Hamburgtól megszerzett bosnyák válogatott védekező középpályás két idényt töltött el a Zöld Sasoknál, majd 2014-ben az angol Premier League-ben szereplő Evertonhoz igazolt. Besic összesen 60 meccset húzott le a Fradiban, ahol abszolút alapembernek és kulcsjátékosnak számított, pedig akkoriban még csupán 20-21 éves volt.

 

Marco Caneira (Videoton)

Marco Caneira 32 éves korában, karrierje kései időszakában igazolt a Videotonhoz, köszönhetően az akkor a fehérváriakat irányító Paulo Sousának. Caneira 25-szörös portugál válogatottként az egyik legmagasabban kvalifikált játékosa volt az NB I-nek, pályafutása során játszott a Benficában, a Bordeaux-ban, a Valenciával és a Sportingban is. Három évig még az Inter játékosa is volt, de a milánóiaknál egy meccset sem kapott, ezt az időszakot végig kölcsönben töltötte más együtteseknél.

Caneira rutinjával és képességeivel példakép lehetett minden magyar játékosnak, elegáns stílusa és minimális hibaszáma miatt a fehérvári drukkerek joggal aggatták rá a "Tanár" becenevet. Caneira három és fél évet húzott le Fehérváron, oroszlánrésze volt abban, hogy a Vidi bekerült az EL-csoportkörébe,  a szurkolók egyik legnagyobb kedvenceként, nagy megbecsülés közepette hagyta el a csapatot 2015-ben.

Fotó: vidi.hu

 

Andre Alves (Honvéd, Kaposvár, Videoton)

A brazil csatár 2005-ben a Honvéd színeiben kezdte meg magyarországi karrierjét, majd a Kaposvár és a Videoton szurkolóit boldogította. Legjobb időszakát kétségkívül Fehérváron élte meg, ahol 91 meccsen 55 gólig jutott. Alves 2011-ben magyar gólkirályi címet szerzett és abban az évben megválasztották a legjobb játékosnak is, majd 2012-ben a ciprusi Omonia játékosa lett. A magyarul is beszélő Alves 2016-ban ciprusi gólkirály lett, jelenleg az Anorthosis Famagustát erősíti.

 

Adamo Coulibaly (Debrecen)

Ha már külföldi gólkirályok az NB I-ben, akkor meg kell említeni Adamo Coulibalyt is. A Debrecen francia támadója 2012-ben és 2013-ban is aranycipős lett a mennyeiben. Coulibaly két ízben is volt a Loki játékosa, de az igazi sikerek a 2009-2013-as időszakban jellemezték a játékát, ebben az időben két bajnoki címet, három MK-t és két Szuperkupát is nyert a Debrecennel, valamint tagja volt a 2009/10-es szezonban a BL-ben szereplő csapatnak is.

 

José Juan Luque (DVTK)

José Juan Luque 31 éves korában szerződött Diósgyőrbe, ahol két teljes szezont töltött el és ez idő alatt a miskolci közönség egyik kedvence lett. A spanyol utánpótlás-válogatott játékos korábban játszott a Sevillában, az Atlético Madridban, az Espanyolban és a Málagában is, azt pedig gyorsan bizonyította, hogy ilyen klubokban falábú focistákat nem alkalmaznak.

OTP Bank Liga 4. forduló  
  1 x 2
Paks - Haladás 2.15 3.30 3.15
Balmazújváros - Diósgyőr 3.05 3.30 2.20
Puskás Akadémia - Honvéd 2.85 3.25 2.35
Debrecen - FTC  3.80 3.40 1.90
Mezőkövesd - Videoton 4.30 3.40 1.80
Újpest - Vasas 2.30 3.25 2.95

A spanyol irányító technikai képzettsége önmagáért beszélt, forintos labdái és életveszélyes szabadrúgásai a DVTK egyik legnagyobb fegyverét jelentették. A pályán mutatott teljesítménye mellett a szurkolók melletti kiállása is segítette őt népszerűségében, 2013-ban mégis a klubvezetéssel vitában kellett távoznia. A drukkerek azonban nem felejtenek, "A kapitány" búcsúja magyar pályán teljesen szokatlan képsorokat is hozott.